Mechanisatie

Achtergrond 5 reacties

Urentellers trekkers terugdraaien (1)

De afgelopen weken heb ik me verdiept in urentellerfraude op trekkers; oftewel het terugdraaien van urentellers. Dat is simpel te doen en de trekker brengt een stuk meer op.

Het terugdraaien komt voor , én vaker dan je denkt. Afgelopen week nam een rechter een bewijs voor waar aan, dat er met urentellers is geknoeid. De uitslag van die zaak is te lezen op rechtspraak.nl (vul bij LJN in: AV7590). Volgens mij de eerste keer dat een bewijs van tellerfraude überhaupt voor de rechter is geweest.

Gelukkig nemen dealers vaker en meer maatregelen om zicht te krijgen op de weg die een trekker bewandelt. Een beetje dealer registreert bij elke onderhoudsbeurt of reparatie de datum en de urenstand. Als je dus weet welke dealer een trekker heeft onderhouden, dan kun je zo de onderhoudshistorie en geregistreerde urenstand inzien. Een (kleine) volgende stap naar een (inter) nationale registratie van urenstanden ligt dus voor de hand. En gelukkig denkt de internationale overkoepelende dealerorganisatie, de Climmar er over na. Maar het project loopt (nog) niet.

Als een trekker de Belgische, Duitse of Engelse grens passeert, is de controle weg. Dan wordt het lastig de historie van een trekker te achterhalen. Alleen fabrikanten die garantieclaims hebben geregistreerd, kunnen uitsluitsel geven. Bij importeur De Vor is het zelfs mogelijk om via internet een aanvraag in te dienen om te kijken hoe oud je Kubota- of Fendt-trekker werkelijk is.

De meeste boeren of loonwerkers die wel eens bekocht zijn of weten dat er geknoeid is met tellers, durven daar meestal niet mee voor de dag te komen. Dat is vooral schaamte. Schaamte voor de buurman, de eigen vertrouwde dealer of angst voor represailles.
En zo lang mensen tellerfraude niet melden, blijven centrale organisaties zoals de COM, de BMWT of de federatie Agrotechniek nauwelijks op de hoogte. Zo lang dat het geval is, zal verdere actie om tellerfraude tegen te gaan niet van de grond komen.

Dus, meld die gevallen. Dat kan via deze weblog, maar ook anoniem naar Bas van Hattum.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roelofs

  Jos, wat voor een trekker heb jij dan???

 • no-profile-image

  M.D.Kager

  uiteindelijk nagelt een knoeier zichzelf een keer aan de schandpaal met eenvoudige middelen kom je ver in het achterhalen van de uren stand denk bv aan het vervangen van slijt delen na een bepaald aantal uren of modificaties is dit nog niet gebeurt of juist wel ook is het bij JD mogelijk om in de hoofdcomputer de echte urenstand af te lezen ook als de teller vervangen is en als de hoofdcomputer vervangen is weet men dat bij de fabriek als het goed is? Een registratie net als bij de APK en ook gelijk een kenteken op onze trekkers zou veel leed voorkomen.

 • no-profile-image

  Jos

  Gewoon al die urentellers eruit mieteren. Ik heb een trekker met 23.000 uren die is nog uitstekend, dat durf ik eerlijk toe te geven. Die is beter dan de meesten met 10.000 uren. Het gaat er om hoe er mee is omgegaan. Niet hoeveel uren. Dat is beperkt. En nooit een 2e hands kopen als je het niet vertrouwd of het verstand niet van hebt.

 • no-profile-image

  Fokko Buining

  Urentellers terugdraaien moet strafbaar gesteld worden. Een schone taak voor alle importeurs om net als bij auto's een nationale trekkerpas in te gaan voeren. Laat dit niet aan dealers over want deze hebben te veel eigen (omzet) belangen.

 • no-profile-image

  bolderdijk

  m, kan een uitgebreid verhaal vertellen is enige jaren geleden ook al een rechtzaak over geweest in groningen nb bij de dealer gekocht!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.