Mechanisatie

Achtergrond 466 x bekeken 1 reactie

Isobus (2): Er zijn nog veel vragen

Daar zijn de meesten het over eens, inclusief ondergetekende. Echter, er heersen veel vragen onder importeurs, dealers en vooral boeren.

Wat kan ik ermee? Hoe werkt het? Past het op mijn eigen standaardtrekker of moet ik per se een nieuwe trekker kopen? Kan ik een oude trekker ombouwen voor Isobus en zo ja wat kost dat dan?

In Boerderij zullen we binnenkort de antwoorden tot in detail proberen te geven, inclusief een kostenindicatie. De belangrijkste vraag die veel boeren en vooral loonwerkers bezighoudt, is wanneer ze ermee moeten beginnen. Ik denk zo snel mogelijk. Belangrijk daarbij is wel dat fabrikanten kunnen garanderen dat werktuigen nu en in de toekomst bedien- en instelbaar zijn met de Isobus-terminal die nu aangeschaft wordt. Of de terminal die al op de trekker zit. Alleen dan zullen kopers sneller overstag gaan.

Uit gesprekken met loonwerkers blijkt wel dat Isobus een uitkomst is, zeker als er niet meer met vele, zichtbelemmerende bedieningskasten gesleept hoeft te worden. Voor degene die nu eens precies wil zien hoe een Isobus-voorziening werkt op trekkers en werktuigen, heeft Kverneland een mooie animatie gemaakt die een en ander duidelijk maakt. In dit geval is duidelijkheid gewenst, omdat de huidige situatie alleen maar leidt tot het vooruitschuiven van Isobus-investeringen. Zelfs onder fabrikanten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Roger van Hoven

    Hoi, Dat isobus veel problemem veroorzaakt kan ik beamen. Februari 2004 kochten (en kregen) wij een nieuw spuitmachine, een Beyne, met Isobus computer en alle denkbare opties. De isobus electronica kwam van Müller. Een ramp om het zo te zeggen, Beyne gaf muller de schuld van de probelemen en visaversa….. Maart vorig jaar heeft de fabrikant toen ook zijn spuit teruggekocht, zo ernstig waren de problemen… Sindsdien spuiten wij met een Hardi Commander (niet het nieuwe model) en het gaat probleemloos… geruisloos…. Heerlijk!! Wie betaald de prijs van deze ontwikkeling??? Juist de boer, veel beloftes en niks waarmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.