Mechanisatie

Achtergrond 474 x bekeken

Agritechnica komt eraan (2)

Zo hebben we hier al een aantal foto’s van de nieuwe Claas verreikers die onze Britse collega’s van Farmers Weekly maakten. Logisch dat Engeland de Europese primeur heeft, aangezien dat één van de landen is waar veel verreikers verkocht worden.

Enige tijd geleden hebben we in Boerderij al gemeld dat de samenwerking tussen Claas en Caterpillar stopte wat betreft de bouw van de Claas verreikers van de Targo-serie. Daarbij werd bekend dat Claas nu de samenwerking aangaat met de Duitse fabrikant Kramer. De laatste bouwde tot nu toe alleen wielladers, waarvan sommige typen met een telescoopgiekje.

En daar komen nu dus verreikers bij. De nieuwe verreikers krijgen twee verschillende jasjes en benamingen. In de wit-mintgroene Claas-jas heet de machine: Scorpion. In de geel-grijze Kramer-jas heet de machine gewoon Kramer. Er komen minstens 4 modellen op de markt, waarbij het kleinste model 3 ton tilt bij een maximale gieklengte van 6,1 meter en het zwaarste model 4,1 ton kan tillen bij een maximale gieklengte van 7,1 meter.

De bedoeling is dat de firma Claas de landbouw gaat bestieren met de mintgroene verreikers, en Kramer de bouw en industrie bewerkt met de verreikers onder eigen naam. Of ze die scheiding perfect vasthouden, is afwachten. De filosofie is niet onlogisch. Zo blijkt in de praktijk dat merken met een gevestigde naam in de landbouw daar ook vlotter verreikers afzetten, maar weer moeite hebben met de afzet in de bouwwereld. Goede voorbeelden daarvan zijn New Holland en nieuwkomer Deutz-Fahr. Andersom geldt hetzelfde. Bouwmachine-specialisten zoals Caterpillar, Komatsu en Terex hebben inmiddels ook een uitgebreid verreikerprogramma, maar weten de landbouw moeilijk te bereiken.

Claas, succes!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.