Partner
Foto: Rabobank AlgemeenPartner

Boer en Zorg wint Food Forward regio West-Brabant en Zeeland

Food Forward werpt ook in de regio West-Brabant & Zeeland zijn eerste rijpe vruchten af. Dit programma is door Rabobank ontwikkeld om samen met ondernemers, consumenten, wetenschappers, studenten, overheid en partners oplossingen te bedenken voor het voedselvraagstuk voor de komende jaren. Eind januari beleefde Food Forward haar slotbijeenkomst voor de regio West-Brabant & Zeeland; vier teams pitchten hun inspirerende concepten.

De deelnemers van deze editie van Food Forward ontmoetten elkaar begin vorig jaar persoonlijk tijdens het startevent. Maar door de uitbraak van het coronavirus moest het vervolg al snel online plaatsvinden. Het kon hun enthousiasme niet temperen. Op het sluitstuk van Rabo Food Forward bepleitten vier finalisten hun ideeën vol vuur voor drie juryleden: directeur Kathleen Goense van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie, Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS Hogeschool, en Frank Balkenende, die als verslaggever voor de Provinciale Zeeuwse Courant veel over landbouw en eten schrijft.

Gevraagd naar het waarom van Food Forward antwoordde John Oostvogels, directeur Food en Agri van Rabobank in de regio West-Brabant & Zeeland, dat we voor een enorme uitdaging staan. Er is een transitie nodig om op een duurzame manier aan voedsel te komen. Tegelijkertijd blijft de wereldbevolking maar groeien. Actie is dus vereist, en wat is mooier dan ondernemers met een idee steunen zodat ze hun plan kunnen waarmaken? “Als bank moet je niet trekken”, zegt Oostvogels. “Je moet juist een duwtje geven.”

Goed boeren geeft energie

In de eerste pitch stelt aardbeien- en frambozenteler Peter van der Avoird uit Bavel dat hij dankzij de nieuwste tuinbouwtechnologie nog maar één hectare nodig heeft, waar hij er voorheen 55 gebruikte. “Die overgebleven grond kunnen we teruggeven aan de natuur”, zegt hij. Maar dat is nog niet alles. Vijf jaar geleden verving hij de gasketel door een WKO, een warmte- en koudeopslag. Hiermee kan Van der Avoird heel gericht het klimaat op zijn bedrijf beheersen. En wat blijkt? Hij houdt aan het eind van het jaar warmte over – zoveel zelfs dat hij er vierhonderd woningen mee kan verwarmen. Althans: dat zou hij kunnen, maar daarvoor is samenwerking met overheden noodzakelijk. Hij zegt te willen ‘kietelen’ en ‘gedachten in de week leggen’, om uit te dagen en verder te kijken dan het eigen hokje.

Tekst gaat door onder de video

Boer en Zorg

Het tweede idee is Boer en Zorg. De vier bedenkers – ze noemen zichzelf nuchter ‘de boer’, ‘de logistieke man’, ‘de kok’ en ‘de olieman’ – willen dat zorgcentra straks maaltijden serveren die bereid zijn met louter streekproducten. Die worden dan rechtstreeks aangekocht bij de boer, vervoerd naar het zorgcentrum en daar bereid door een kok. Het eten in zorgcentra laat kwalitatief nog wel eens te wensen over, zo bleek uit ‘informeel onderzoek’. Sterker: sommige ouderen zijn zelfs ondervoed. Denken jullie wel na over de strenge normen waaraan zorgcentrummaaltijden moeten voldoen, wil jurylid Frank Balkenende weten. Zeker wel, riposteert Tim Moerman (‘de boer’): exact hierom werken ze samen met een ervaren kok.

Tekst gaat door onder de video

Zeeuws Vlaamse frieten

In de presentatie van het derde concept neemt Denis Steijaert de juryleden mee naar een dag waarop hij met zijn zoons Joep, Toon en Dirk op het strand bij Cadzand wandelde. De vierde generatie aardappelboeren in Zeeuws-Vlaanderen, maar hoe moest het verder, nu ze hun mooie frietaardappelen steeds vaker in veevoer zien verdwijnen? Daar filosofeerden ze over, met de voeten in het water op een lome zomerdag. Ze kregen trek, volgden hun neus en stonden even later een frietje te eten bij een strandtent. Een idee was geboren. De zoons investeerden in een schil- , een schrap- en een sorteermachine. Gingen zelf snijden en de klanten opzoeken. Thuis bezorgen, zelfs. Inmiddels heeft restaurant De Kromme Watergang de friet van de Steijaerts op de kaart staan, en als het aan de familie ligt, zullen veel adressen volgen. Die dag in Cadzand, vertelt Denis, misten ze de friet van thuis. “En die gunnen we jullie ook.”

Tekst gaat door onder de video

Regionale Schijf van Vijf

Met het beste concept werd Boer en Zorg, dat zorgcentra straks maaltijden wil laten serveren die bereid zijn met louter streekproducten, uitgeroepen tot winnaar van Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland. Als het aan de initiatiefnemers van dit plan ligt, eten alle bewoners in Zeeuwse zorgcentra straks hutspot, boerenkool en een vlaflip uit hun eigen dorp. Wat Rabobank betreft, zijn alle vier de plannen levensvatbaar. John Oostvogels: “Ik heb hier vandaag vier winnaars gezien.”

Tekst gaat door onder de video



Food Forward is een initiatief van de Rabobank, dat mensen uit de hele voedselketen bijeenbrengt en stimuleert oplossingen te bedenken voor het voedselvraagstuk. Een niet mis te verstane uitdaging. In 2050 moeten 10 miljard monden worden gevoed. De Food Forward Track start met het in kaart brengen van de uitdagingen in de regio en werkt van daaruit naar oplossingen toe. Voor meer informatie: www.rabobank.com/foodforward

Beheer
WP Admin