Partner
Foto: Rabobank AlgemeenPartner

Polderplatbrood en Zuiderzeesaffraan in Flevourbox

Bij lokaal eten in Flevoland denk je doorgaans aan aardappelen of bieten, wortelen misschien. Een pompoen links of rechts, een verdwaalde courgette. Maar edamameboontjes, saffraan en Libanees platbrood uit de polder, daar denk je niet zo snel aan. Wie zich abonneert op de Flevourbox kan het allemaal proeven én steunt en passant ook nog eens een heleboel lokale producenten.

Eva Flantua begon met de Flevourbox aan het begin van de coronacrisis. Om de producenten te steunen toen de horeca wegviel als afnemer, maar ook om het belang te onderstrepen van lokaal eten. Rabobank nam de eerste 200 boxen af en doneerde die aan gezinnen die het voedsel goed konden gebruiken. In zes weken gingen er 1.200 flevourboxen doorheen. Het Flevolands eten smaakt naar meer. Dus komt er in september een vernieuwde versie van de box. Daarbij hoeft het niet te stoppen als het aan Flantua ligt; verdere plannen zijn in de maak.

Eva Flantua had altijd al heel veel met eten. Hoe kan het ook anders als je ouders een restaurant hebben? Tijdens haar master aan de Slow Food universiteit in het Italiaanse Pollenzo vielen bij haar meerdere kwartjes. Want die intense trots óp en waardering vóór de regio, voor alles wat er vandaan komt, waarom kennen we die in Nederland niet? Of specifieker in Flevoland, waar ze opgroeide, waar haar opa pionier was op het land dat op zee werd gewonnen, nota bene om voedsel te produceren. Hoe bestáát het, dacht ze, dat de Flevolanders hun provincie niet wat meer waarderen?

Kookworkshops met lokale producten

Terug in Nederland zette ze Studio Daagsch op. Haar doel: het op de kaart zetten van gastronomisch Flevoland. ‘Veel mensen denken bij gastronomie alleen aan de chef in de keuken van het restaurant. Maar het begint veel eerder.’ Bij de producent, om precies te zijn. En daarom zet Eva zich in om de keten te verkorten. Zodat horeca, maar ook particulieren, hun groente en fruit rechtstreeks bij de teler gaan kopen.

Dat doet ze op verschillende manieren. Boeren helpt ze om gemakkelijker afnemers te bereiken of om nieuwe afzetmarkten aan te boren. “Ik geef kookworkshops met lokale producten, praat op scholen en kook op festivals, help cateraars om meer lokaal in te kopen. Maar ik loop ook met koks de menu’s van restaurants door om samen te kijken of ingrediënten kunnen worden vervangen door lokale producten. Zo wil ik mensen inspireren.”

Dat is ook het idee van de Flevourbox: geen kant-en-klare maaltijden, maar verrassende ingrediënten met recepten erbij. Om mensen op ideeën te brengen: hé, dit kan ook! En: hé, groeit dit bij mij om de hoek? Flevolands saffraan bijvoorbeeld, wie kent dat nou? Of quinoa uit de polder? Of Libanees platbrood?

Foto: Rabobank

Foto: Rabobank

Lokale ingrediënten in een box

Tijdens de corona-lockdown werd er zes weken lang elke week een box uitgegeven. In september komt het vervolg op de Flevourbox: eens per maand een pakket met lokale ingrediënten. Een abonnement is mogelijk, maar een losse box bestellen kan ook, elke eerste vrijdag van de maand af te halen op een afhaalpunt. Tegen meerprijs wordt de box thuisbezorgd.

“Door elke maand met een nieuw aanbod te komen, kunnen we mensen meenemen in het seizoen. Wat gebeurt er nu op het land? En we hebben een aantal ‘smaakmakers’: koks en culinair journalisten die recepten leveren ter inspiratie. Als je dan een paar keer achter elkaar hetzelfde krijgt omdat het nu eenmaal in het seizoen is, weet je in elk geval hoe je ermee kunt afwisselen.”

Voor zuivel en rood vlees is nu nog geen plek, omdat er geen mogelijkheid is om te koelen. De box richt zich daarom op groente, fruit en houdbare producten als jam, honing en appelstroop. ‘In de toekomst hopen we wel ook vis-, vlees en drankboxen te kunnen aanbieden.’

Speltbier brouwen

Producenten die willen meedoen, zijn vaak al lid van FlevoFood, een netwerk dat zich inzet op het verkorten van de keten. “Maar we zoeken ook actief naar anderen. Als er iets ontbreekt in de box, gaan we kijken of er een lokale producent is die het maakt.”

Waar genetwerkt wordt, ontstaan nieuwe verbanden, vertelt Eva trots. Zo leverde de kennismaking tussen een speltteler en een verkoper van natuurvlees al droge worst op met gepofte spelt en is die speltteler nu speltbier aan het maken.

De box richt zich niet louter op de Hollandse pot, zegt Flantua. “De specerijen uit de souk en de Surinaamse roti horen er net zo goed bij als de bietjes en de aardappelen.” Trouwens, een geconstrueerd gebied als Flevoland is sowieso een smeltkroes. “Mensen uit elf provincies wonen nu met zijn allen bij elkaar om samen een twaalfde provincie te vormen. Vandaag de dag komen de inwoners zelfs uit de hele wereld. Als je erover nadenkt, is dat heel bijzonder. Daar mogen we best wat meer bij stilstaan.”

Auteur: Karin Sitalsing

Steeds meer ondernemers zijn op hun eigen manier bezig met het verkennen van de mogelijkheden van korteketenconcepten. Begin september verzamelden zich tientallen van dergelijke ondernemers, vergezeld van agrariërs, verwerkers, distributeurs, consumenten, ambtenaren en bankiers bij het virtuele start-event van Rabo Food Forward, de korte keten editie. Twintig van hen nemen de komende maanden deel aan de Food Forward Track. De Track is een intensief programma dat ze in staat zal stellen, hun eigen ideeën rondom het potentieel van korte ketens uit te werken tot levensvatbare concepten. Volg ze op rabobank.com/foodforward of via #rabofoodforward.

Beheer
WP Admin