Home

Partner

‘NVM Agrarisch & Landelijk-makelaars hebben veel te bieden’

Affiniteit met de agrarische sector is Ard Klijsen, makelaar-taxateur en voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk, met de paplepel ingegoten. En dat geldt voor veel NVM A&L-makelaars, vertelt Klijsen. “We kunnen agrarisch ondernemers dan ook als geen ander ondersteuning en advies bieden.”

“Ik ben in 1991 al op 19-jarige leeftijd bij mijn ouders begonnen in de agrarische makelaardij. Alle vakgerichte opleidingen heb ik vervolgens naast mijn werk gedaan. Ik heb de meeste opleidingen gevolgd bij de Academie voor Vastgoed, een opleidingsinstituut van de NVM.” Eind jaren 90 nam Klijsen het bedrijf samen met zijn broer van zijn ouders over, die allebei van een boerderij komen. “Wij zijn dan ook opgegroeid in agrarische kringen en weten goed hoe de agrarische sector in elkaar steekt. En dat geldt voor veel leden van onze vakgroep NVM Agrarisch & Landelijk.”

Ard Klijsen
Ard Klijsen

“Agrarische ondernemers kunnen op tal van gebieden voor raad en daad bij onze NVM-leden terecht. Zo hebben moderne bedrijven, die door willen in de toekomst, vaak behoefte aan een taxatie voor een bv-vorming of een fiscale taxatie. Een andere keer vragen zij ons puur om advies over de strategie. Bij schaalvergroting is geregeld sprake van grondverwerving en hebben ondernemers behoefte aan aankoopbegeleiding. Stoppende ondernemers roepen onze hulp in bij het maken van de juiste keuzes om bepaalde bedrijfsonderdelen af te stoten, of het hele bedrijf te staken”, aldus Klijsen.

Serieuze gesprekspartner

Ook op andere terreinen schakelen agrarisch ondernemers de hulp in van een NVM-specialist buitengebied. Zoals bij onteigening, bemiddeling in fosfaatrechten, pacht en herbestemming van agrarisch en landelijk vastgoed. De kwaliteit die de NVM daarbij biedt, wordt omarmd door diverse stakeholders zoals banken en accountantsorganisaties, benadrukt Klijsen. “Onze vereniging heeft een eigen juridische afdeling, eigen koopovereenkomst, taxatierapport en een lobby naar de overheid. We zijn ook daar een serieuze gesprekspartner.”

Wordt een object te koop aangeboden, dan kunnen A&L-makelaars hun collega’s dit eenvoudig laten weten middels het interne systeem van de NVM. “Heeft een collega-makelaar in het land een zoekopdracht, dan kun je op die manier vraag en aanbod bij elkaar brengen. Ook kan de makelaar ervoor kiezen om het object te publiceren op de website Funda in business. Dit is een krachtig mechanisme om vraag en aanbod in het hele land bij elkaar te brengen”, aldus Klijsen.

Kwaliteit gewaarborgd

Om het vak van Agrarisch en Landelijk-makelaar/taxateur goed uit te kunnen oefenen, moeten alle NVM-leden gecertificeerd zijn onder het VastgoedCert-makelaarsregister en het NRVT-taxateursregister. “Daar liggen de vakbekwaamheidseisen vast en binnen welke kaders wij ons vak mogen uitoefenen. Daarbovenop wordt middels het NVM-label de kwaliteit geborgd door audits die om de drie jaar gehouden worden door intern daarvoor opgeleide makelaars-taxateurs”, besluit Klijsen.