Partner
Is biologisch in Flevoland logisch? AlgemeenPartner

Is biologisch in Flevoland logisch?

In heel Nederland groeit het areaal biologische akkerbouw gestaag. In Flevoland gaat die groei het snelst.

Een LTO-woordvoerder noemde Flevoland een hotspot voor biologisch boeren: “Zonder agrariërs in andere delen van het land tekort te willen doen: het is vaker zo dat in Flevoland, waar de wat grotere bedrijven zitten, betere verkaveling is en betere grond, eerder dit soort trends worden opgepakt. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als de buurman het doet, moet ik het ook maar eens gaan proberen en dan kunnen we samen het schaalvoordeel ervan hebben; zo werkt dat vaak.”

Thijs Geerse was er ook bij, bij Rabo Food Forward in het pop-up restaurant Brasserie 2050. Hij is een biologische akkerbouwer voor wie de uitspraak hierboven op lijkt te gaan. Terwijl hij ons rondleidt door zijn schuren vol uien en net gerooide aardappels, vertelt hij over zijn eigen verpakkingsbedrijf. Dat heeft hij drie jaar geleden opgezet; hij zag een gat in de markt. “Juist omdat de biologische sector nog klein is, valt er logistiek grote winst te behalen. Bio is nu duurder omdat de logistiek zoveel kosten met zich meebrengt. Dat proberen we hier te ondervangen.”

Is biologisch in Flevoland logisch?


Handelaar of boer?

WeGrowOrganic is zijn handelsorganisatie, waarmee hij niet alleen zijn eigen uien en aardappelen verpakt en verkoopt, maar er ook voor zorgt dat er altijd biologische groenten geleverd kunnen worden. Die koopt hij ook in bij boeren in de buurt; ongeveer tachtig procent van wat hij verhandelt is niet van hemzelf. Is hij nu meer handelaar of boer? “Toch echt boer”, zegt Thijs. “Vorige week was de aardappeloogst, dan maak ik gerust 120 uur in een week.”

Is biologisch in Flevoland logisch?


Het was de vader van Thijs die in 2001 besloot om te schakelen naar biologisch. Thijs is ermee opgegroeid en nam het bedrijf in 2013 over. En de vraag naar biologische producten blijft groeien, het hele jaar door. Daarom komt niet alles wat WeGrowOrganic verhandelt van Thijs’ eigen akkers. Thijs: “De consument weet het vaak helemaal niet, maar uien zijn in Nederland bijvoorbeeld niet jaarrond verkrijgbaar. Supermarkten willen die wél het hele jaar biologisch kunnen aanbieden. Daarom hebben we nu bio-uien uit Nieuw-Zeeland in ons assortiment.”

Het sociale aspect van boerenwerk

Omdat er geen synthetische gewasbescherming gebruikt mag worden in de bio-teelt, komt er vanzelf meer handwerk aan te pas bij het beschermen van de gewassen (denk: onkruid wieden) en bij de oogst. Voor sommige gangbare akkerbouwers is het een reden om niet om te schakelen naar biologisch: de extra arbeid die erbij komt kijken. Voor boer Thijs zijn die extra handjes juist een voordeel van biologisch boeren. Sommige van zijn seizoenswerkers – de meeste komen uit Slowakije en wonen ’s zomers op het erf – kent hij al jarenlang. “Ik vind het juist mooi, dat sociale aspect van het boerenwerk. Ik benijd de buurman niet, die in zijn eentje de hele akker kan rooien.”

Terwijl ze in de Proeftuin dus juist bezig zijn de menselijke arbeid te minimaliseren – met dank aan Robotti – ziet Thijs geen landbouw voor zich zonder mensenwerk. Ondertussen staat deze akkerbouwer ook symbool voor een andere ontwikkeling in het Flevolandse landschap. Op zijn akker komt een gedeelte van Windpark Zeewolde: 200 boeren en ondernemers uit de regio, die samen negentig windmolens bouwen.

Over Food Forward

Dit artikel is onderdeel van de serie achtergrond-artikelen over de Flevoland-editie van Rabo Food Forward. Bij Rabo Food Forward draait het om samen werken aan de voedseloplossingen van morgen. Boeren, ondernemers, consumenten en experts uit de voedingssector bundelen hun kennis, creativiteit en gedrevenheid om toepasbare oplossingen te bedenken voor regionale voedselvraagstukken. Uiteindelijk worden in heel Nederland de regionale kansen en uitdagingen op weg naar duurzame voedselproductie en –consumptie in kaart gebracht en keten brede teams gevormd om deze kansen te grijpen en uitdagingen aan te pakken. De vorderingen van de teams, de mensen achter de ideeën en de context waarbinnen ze werken, lees je op Boerderij.

Beheer
WP Admin