Home

Nieuws 6 reacties

Regels voor handel kunstmest aangescherpt

De regels voor de handel in bepaalde kunstmeststoffen (ammoniumnitraten) die kunnen worden gebruikt voor explosieven zijn aangescherpt.

Kopers van kunstmeststoffen moeten zich bij de bestelling en bij de aflevering van kunstmeststoffen identificeren en verkopers moeten zich ervan vergewissen dat de koper de meststoffen beroepsmatig gebruikt.

Sinds 1 februari van kracht

De overheid wil met de aangescherpte regelgeving beter zicht krijgen op de handel in kunstmeststoffen die voor de productie van explosieven kunnen worden gebruikt. De nieuwe regels zijn sinds 1 februari van kracht en gelden in de gehele Europese Unie. De regels gelden voor alle stoffen die als explosieven kunnen worden gebruikt en voor alle handelaren en verkopers die dergelijke stoffen leveren. De nieuwe regels leggen geen extra beperkingen op aan het gebruik of de samenstelling van kunstmeststoffen.

Aantonen en verklaren

Voor boeren en tuinders betekent de aanscherping van de regels vooral dat ze vaker moeten kunnen aantonen wie ze zijn en verklaren waarvoor ze de kunstmeststoffen gebruiken. Afnemers moeten bij de levering aanwezig zijn en tekenen voor ontvangst. De handel is verplicht gegevens van afnemers te vragen en te bewaren.

De kunstmestbranche heeft een website opengesteld met vragen en antwoorden over de nieuwe regels.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Lieden die bommen maken kopen de meststoffen toch niet? Stel je voor dat iemand in een voorstad van brussel bigbags km gaat kopen? Die lieden jatten die km toch gewoon? Daarom weer een domme regel erbij.

 • chila

  Ik heb nog zo gezegd : GEEN BOMMETJE !!!!!

 • Alco

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • boer a

  Na Libanon is toch verteld dat kunstmest niet explosie gevaarlijk is, want in Zeeland ligt op sommige plaatsen vele malen meer dan in Libanon.

 • trekker123

  Wie op de middelbare school bij de scheikunde les goed heeft opgelet weet hoe eenvoudig je uit KAS een flinke bom kunt maken. 40 jaar geleden was mijn scheikundeleraar er daarom ook al verbaasd over dat dat je kunstmest gewoon met bakken vol kon ophalen zonder dat er verder enige vraag gesteld werd. Het explosiegevaar is zeker aanwezig, maar omdat het percentage nitraat laag gehouden wordt kunnen we er veilig mee omgaan.

 • blc1

  Kas is ook om deze reden een obsolete meststof naast ongeschiktheid voor precisiebemesting, uitspoelingsgevoeligheid en miliebelastend bij de productie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.