Home

Nieuws 3 reacties

Kamer wil luchtwasser uit Maatlat Duurzame Veehouderij

De Tweede Kamer wil dat luchtwassers worden geschrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).

Een meerderheid van SP, GroenLinks, D66, PVV, Denk, Krol en Van Kooten steunden een motie die Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren in 2018 heeft ingediend, maar die al die tijd niet in stemming is gebracht. De partijen willen de luchtwasser schrappen van de lijst omdat ze ernstige twijfels hebben over de effectiviteit van luchtwassers om geur en ammoniak uit de lucht te halen. Bovendien vinden de partijen dat luchtwassers bijdragen aan een slecht stalklimaat en het risico op stalbranden vergroten.

MDV staat aan de basis van fiscale aftrekmogelijkheden

Als een stal voldoet aan de eisen van de maatlat duurzame veehouderij kunnen ondernemers fiscale aftrek krijgen, in het kader van de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vervroegde afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Ook kan een MDV-certificaat toegang bieden tot andere subsidie- of borgstellingsregelingen.

Luchtwassers zijn belangrijk, mede voor omgeving

Schouten ontraadde de motie destijds. Ze vindt dat luchtwassers een belangrijke functie hebben, ook naar de omgeving toe. Het schrappen van de luchtwassers uit de MDV zou ook daar een enorme impact hebben.

Laatste reacties

  • nvanrooij1

    De Partij voor de Dieren zet alle mogelijkheden in om de veehouderij te verminderen.

  • fietskip

    Klopt, en dat doen ze via framing en alle regels die er voor zorgen dat de boeren weer oplossingen hebben te ondermijnen. Ze zouden net zoals bij de "vega slager" ook aan crowdfunding kunnen doen ,dan hadden ze in hun lange bestaan veel meer bereikt als ze bedrijven uitgekocht hadden!!!!!!!! Maar nee hoor ze maken liever gezinnen kapot!

  • glaasje

    Dit is het enige stand punt van de partij van de dieren wat ik steun heb zelf een luchtwasser op zitten wat rot ding.

Of registreer je om te kunnen reageren.