Home

Nieuws 3 reacties

Boeren verkopen opslag koolstof aan bedrijven

ZLTO lanceert vandaag ‘GO2Positive’ voor bedrijven die een plus zetten op het klimaat en lokaal willen investeren in CO2-binding in de bodem.

Niet-landbouwbedrijven kunnen nu ook deelnemen aan dit project om de uitstoot te ‘verkopen’ en zo hun eigen bedrijf klimaatneutraal te maken. Bedrijven die hun CO2-uitstoot al reduceren, kunnen nu groeien naar de volgende stap. Dat is investeren in een lokale koolstofboer die CO2 uit de lucht haalt en langdurig vastlegt in de bodem.

Win-winsituatie volgens ZLTO

CO2 uit de lucht wordt via fotosynthese gebonden bij de groei van planten. Op die manier kunnen boeren CO2 vastleggen in de bodem. Op die wijze levert dat een bijdrage aan het koelen van de aarde, dat is een win-winsituatie als het aan ZLTO ligt. Afhankelijk van het type bodem, het grondgebruik (akker of gras) en het type maatregel kost het in Nederland tussen de € 50 en € 500 om één ton CO2 vast te leggen in de bodem.

Die kosten verdient een boer of tuinder niet direct terug met de verkoop van voedsel. Een deel van de kosten probeert ZLTO te financieren door deze klimaatdienst aan te bieden aan bedrijven.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Hopelijk is deze geldstroom meer dan een groene hype.

  • WGeverink

    Waarschijnlijk is mijn opmerking een brug te ver voor de "politiek correcte" lezer maar tijdens de middeleeuwse warme periode van pakweg 950 tot 1250 was het een graad warmer dan het nu is. Het was een hele welvarende tijd! Het CO2 gehalte in de lucht was destijds 0nder de 300ppm. Waarom zouden we CO2 in de grond willen opslaan als extra CO2 in de lucht meer opbrengst en betere droogte resistentie betekend?

  • EL

    Hoho WGeverink, dat past de klimaat gekken niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.