Home

Nieuws 5 reacties

Brabantse boeren bouwen nieuwe stallen in België

Veel boeren uit Noord-Brabant hebben de afgelopen jaren de overstap naar België gewaagd.

Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant naar aanleiding van publicaties door het Belgisch Staatsblad. Het gaat om zowel uitbreidingen van bestaande bedrijven die een nieuwe stal bouwen, als de start van een nieuw bedrijf.

Stikstofregels

De motivatie voor ondernemers om in België te gaan boeren, zijn de soepelere stikstofregels daar. Vanwege de Nederlandse stikstofcrisis is het lastig en soms zo goed als onmogelijk om een vergunning voor een stal of veehouderij te bemachtigen.

De afgelopen jaren liep het aantal Brabantse boeren alleen al in de grensdorpen op tot enkele tientallen. Het merendeel runt (mega)stallen met duizenden dieren. Inwoners van de grensstreek maken zich steeds meer zorgen.

Onvrede onder Belgische politici en burgers

Omroep Brabant ziet in de Belgische grensstreek dat zo’n 45 bedrijven in handen zijn van Nederlanders. Ook in de rest van België zijn veel Brabanders actief. Veel van de boeren wonen nog in Nederland, tot onvrede van Belgische politici en burgers, die de samenhang in hun dorpen zien verdwijnen.

Laatste reacties

 • maiskolf

  Groot gelijk . Gauw weg uit dit apenland!

 • vandenbrandcv1

  daarom zitten we in de eeg. toch??

 • bankivahoen

  Komt door uitrookbeleid, eigen schuld van onze domme ambtenaren. Groot gelijk van deze boeren, hier ben je kansloos en opgejaagd als groot wild.

 • agratax(1)

  Stikstof regels geent op de Natura en andere milieu wetten uit EU burelen, die de boeren hier weg jagen en in Belgie enkele honderden meters verder geen strobreed in de weg leggen. Wordt het niet eens tijd om Den Haag te wijzen op hun overdreven interpretatie van de EU wetgeving.

 • Vhouder

  ga je weg uit nederland zijn ze nog niet tevreden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.