Home

Nieuws 6 reacties

Drijfmest na mais op zand en löss tot en met 15 september

Op vroeg gemaaide percelen maisland op zand- en lössgrond kan nog tot en met 15 september drijfmest uitgereden worden.

RVO.nl heeft een eerder standpunt over uitrijden van dierlijke mest aangepast, meldt Cumela Nederland. Op percelen waar de mais vroeger dan normaal is geoogst, kan in principe nog mest uitgereden worden bijvoorbeeld voor het inzaaien van gras.

Vanggewas zaaien

Cumela geeft wel het advies om goed na te denken over nu nog bemesten, omdat het groeiseizoen grotendeels voorbij is. Sowieso blijft het verplicht om een vanggewas te zaaien na mais op zand en löss. Na de teelt van snijmaïs moet dit uiterlijk 1 oktober gedaan zijn. Gras is een van de toegestane vanggewassen, de andere vanggewassen zijn bladrammenas, Japanse haver, triticale, winterrogge, wintertarwe en wintergerst. Vanggewassen die hoofdteelt worden in het volgende jaar mogen tot uiterlijk 31 oktober ingezaaid worden. Dat gaat dan om spelt, triticale, winterrogge, wintertarwe en wintergerst. De volledige voorwaarden voor vanggewassen staan op RVO.nl.

Laatste reacties

 • grolschzetor

  Klopt niet. Derogatie afspraken laten dit niet tow

 • J.k.

  De overheid gaat op destoel van de boerenondernemer zitten doen ze niet bv shell en klm blijf gewoon ondernemen en paard en wagen schouten terug naar het aanrecht bij verkiezingen van mrt 2021 eerst weten wie lnv minister wordt in ieder geval een landbouw deskundige

 • Lammersen

  Het is toch belachelijk dat gras wat hoofdteelt wordt niet tot 31 oktober gezaaid mag worden en de wintergranen wel. Wie kan mij dit uitleggen wat hier het verschil is? Of is het toch gewoon boertje pesten.

 • kleine boer

  Lammersen dat is boertje pesten. Hier kurk droog nog kunt de grond amper bewerken en komt nog geen regen aan...

 • eenvoudige boer

  Dit gaat toch alle logica te boven, om na zo'n uitspoelingsgevoelig gewas als mais nog mest uit te rijden tot 15 sept en op grasland dat alle stikstof vasthoudt, maar tot 1 sept. De meeste boeren zijn wel zuinig op z'n mest en gaan echt niet na de mais nog mest rijden.

 • koestal

  Nee, mesten op grasland had best gekunt tot 10 sept ofzo, nu is het iedere keer haasten en gedoe, net als veel uien en pootgoedland wat nu net gerooit is, het meeste kon nog net even bemest worden, maar weer gehaast om niks met nog een hele week droog weer in het vooruitzicht, graszaaien met 30 graden voor een week droogte, totaal geen landbouwkundig verstand in de wetgeving.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.