Home

Nieuws 8 reacties

Burgers willen geen zonneparken op boerenland

Weilanden en akkers moeten niet worden gebruikt voor grote zonneparken of woningbouw.

Dat vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking, meldt LTO Nederland. De boerenorganisatie heeft een representatief onderzoek laten doen naar de beleving van het platteland en rol van boeren en tuinders.

Landschap onder druk

Volgens LTO staat het landschap erg onder druk. Door industrie, zoals datacentra en logistieke warenhuizen, zonneweides en woningbouw buiten de bebouwde kom, veranderen groene gebieden in grijs. De afgelopen dertig jaar is bijna 190.000 hectare, bijna een tiende, van het landbouwareaal verdwenen, aldus de organisatie. “We moeten wel zuinig zijn op ons groen – de verdozing van het landschap draai je niet meer terug,” zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.

Beschermen en ondersteunen

Van de ondervraagden vindt driekwart dat de Nederlandse land- en tuinbouw moet worden beschermd en ondersteund. Ze vinden boeren en tuinders “noodzakelijk om het Nederlandse platteland vitaal en leefbaar te houden”, aldus het onderzoek. Ruim driekwart is trots op de vooraanstaande positie die de Nederlandse land- en tuinbouw heeft in Europa en de rest van de wereld als het gaat om kennis, innovatie en productiestandaarden.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Van mooie woorden kan de agrarische sector kan niet leven. Dus de Nederlandse bevolking nog wel eens vreemd staan te kijken van hetgeen zijn overheid aan het uitvoeren is.

 • Maas1

  Dan ook geen woningbouw clusters realiseren op het platteland en in het buitengebied naar de sloop van stallen, maar aan en in de randen van woonkernen.

 • kleine boer

  En mais willen ze niet en windmolens niet maar wel groene stroom....

 • agratax(1)

  @Maas1 Weet wel dat de landerijen aan de randen van dorpen en steden ook landbouwgrond is en daarmee als ongewenste bouwgrond en zonneparken wordt bestempelt door de burgers. Ik zou niet weten waar dan alle Nederlanders inclusief vluchtelingen moeten herbergen in dit kikkerland als agrarische grond niet mag worden gebruikt voor dit doel, want natuurgronden zijn sowieso verboden terrein voor menselijk gebruik anders dan "eendjes voeren".

 • Maas1

  @agrotax(1) daar heb je gelijk in maar het wordt voor de blijvers een gedrocht om luk raak overal in het landelijk gebied woningen neer te plempen.Zoiets moet je wel overwogen doen. Eerst moesten de boeren het dorp uit nu komt het dorp naar de boeren!

  De verommeling van het stedelijk gebied.

 • piet 5162

  Ik wist niet dat mijn land van de burgers was
  Had het al wel eens eerder gedacht

 • maiskolf

  Vaak willen burgers niks alleen maar mekkeren en zeuren. Dan is het weer de regenhaspel die lawaai maakt of anders. Lto moet ook niet zeuren. Er zijn vast boeren die met zonnepanelen een mooi saldo kunnen draaien. Vooral op lage gronden . De saldo s van de meesten gewassen is ook nog niet alles.
  De schoorsteen zal toch moeten blijven roken.

 • mts van oosten

  de burgers,de burgers willen dit,en de burgers willen dat,daar moet je als lto maar goed naar luisteren,dan komt het vast wel goed,we zijn hier helemaal klaar mee,wat een land

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.