Home

Nieuws 8 reacties

36% ‘vleesminderaars’ voor invoering vleestaks

36% van de mensen die vindt dat er minder vlees gegeten moet worden, ziet iets in de invoering van een vleestaks.

Gemeten naar alle respondenten komt dit neer op 2 op de 10 Nederlanders. Bijna de helft van de ‘vleesminderaars’ denkt dat een hogere prijs via een keurmerk de beste route is. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Direct Research in opdracht van LTO. De meeste mensen (62%) die vinden dat er geminderd moet worden in vleesconsumptie vinden dat voorlichting door het Voedingscentrum het beste middel is.

Politieke kleur van invloed

Uit het onderzoek blijkt ook dat de politieke kleur van invloed is op de vraag of de vleesconsumptie al dan niet omlaag moet. Mensen die stemmen op D66 (85%), GroenLinks (84%) en ChristenUnie (80%) vinden het verminderen van de vleesconsumptie het meest belangrijk. CDA- (43%), Forum voor Democratie- (35%), en PVV-stemmers (34%) vinden dat het minst belangrijk.

LTO is van mening dat een vleestaks niet bijdraagt aan verduurzaming. De belangenclub ziet meer in duurzaamheidsinitiatieven waarbij boeren een meerprijs krijgen als compensatie voor extra inspanningen voor klimaat, natuur, omgeving en/of dierenwelzijn. “Daar hebben we hogere verwachtingen van dan van een generieke belasting op vlees”, aldus LTO.

Laatste reacties

 • john***

  Wat te denken van een vleesvervangertaks en daar de opbrengst van gebruiken om bedrijven uit te kopen?

 • farmerbn

  Bewust geen sp-aanhangers meegenomen in dit onderzoek. Juist bij deze groep mensen met vaak een kleine beurs is het interessant te weten of de vleesprijs omhoog moet. Het is namelijk a-sociaal om vlees onbetaalbaar te maken voor mensen die weinig te besteden hebben. Links onwaardig!

 • Tappcoalitie

  Het doel van een heffing op vlees is een extra betaling aan veehouders mogelijk maken via de consument die meer betaalt voor vlees . Niet vrijwillig zoals bij keurmerken maar iedereen doet mee .
  Zo kont er 600 miljoen euro per jaar vrij voor veehouders.

  Als je consumenten vraagt bent u voor een heffing op vlees zegt 20% ja . Maar als je vraagt : als we de heffingsopbrengst gebruiken om groenten en fruit goedkoper te maken, boeren extra te betalen voor milieu en dierenwelzijn en lage inkomens te compenseren zegt een meerderheid JA . Zie vorige enquête . Volgens AD zelfs 63% .

  <>

 • melkveehouder .

  LTO is ingehuurd om van de boeren gesubsidieerde boswachters maken.

 • farmerbn

  Mensen met kleine beurs moeten wortels eten want vlees wordt te duur gemaakt.

 • boer a

  vleestax, maar ook suikertax en vettax, iedere groepering wil wel wat invoeren maar eten zal voor steeds meer mensen onbetaalbaar worden.

 • Analica

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • veldzicht

  Soms wordt een reactie van mij verwijderd dat ik denk wat heb ik nu eigenlijk verkeerd geschreven.Maar die rare reactie van @Analica laten jullie gewoon staan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.