Foto: ANP AlgemeenNieuws

Weer twee nertsenbedrijven besmet met coronavirus

Met de besmettingen in Elsendorp en Vredepeel komt het totaal op 29 besmette nertsenhouderijen.

Bij twee nertsenbedrijven in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) en Vredepeel (gemeente Venray) zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daar worden respectievelijk 12.000 en 6.000 nertsen gehouden.

Nertsen geruimd

Daarmee komt het aantal nertsenbedrijven met besmettingen op 29. In 27 eerdere gevallen zijn alle nertsen geruimd. Dat gaat ook bij deze twee bedrijven zo spoedig mogelijk gebeuren, meldden de ministeries van volksgezondheid en van landbouw zondagochtend.

Waarschuwingssysteem corona

De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.

Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant.

Stoppersregeling

Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

Beheer
WP Admin