Home

Nieuws 5 reacties

Zekerheid voor PAS-melders op zijn vroegst volgend jaar

Bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof een melding hebben gedaan, moeten zeker tot volgend jaar wachten voordat ze zekerheid hebben over hun status.

Het kabinet heeft gegarandeerd dat de melders legaal zijn en blijven, maar dat moet nog wel worden geregeld.

Overzicht van PAS-meldingen

De betrokken bedrijven krijgen dezer dagen bericht van het directoraat-stikstof van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie wil een overzicht krijgen van de PAS-meldingen die in de periode tussen 2015 en 2019 zijn gedaan en welke meldingen alsnog moeten worden vergund. PAS-melders kunnen zich nu melden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Tot 1 oktober 2020 de tijd

PAS-melders krijgen tot 1 oktober 2020 de tijd zich te melden. Aanvankelijk was het de bedoeling om de melding open te stellen tot 14 augustus, maar vanwege de vakantie heeft het ministerie gekozen de periode voor melding te verlengen. Het ministerie zegt dat invullen van het formulier geen juridische consequenties heeft voor het legaal houden van de melding.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Kelholt

  Uit het artikel: "Het kabinet heeft gegarandeerd dat de melders legaal zijn en blijven, maar dat moet nog wel worden geregeld."

  Kan het kabinet dat garanderen? Als Johan Vollenbroek de gegevens van de PAS-melders krijgt, en die krijgt hij want Nederland moet die volgens het Verdrag van Aarhus verstrekken, dan kan en zal hij diverse procedures opstarten. Dit is echter zeer onwenselijk voor het kabinet.

  De beruchte 2 juli 2015 is de referentiedag voor het vaststellen van het aantal fosfaatrechten. De dag daarvoor, 1 juli 2015, is wat minder bekend.

  In 2010 werd in de Natuurbeschermingswet (Nb-wet) de opgenomen dat een programma voor een programmatische aanpak stikstof kan worden vastgesteld. Tijdens het daaropvolgende totstandkomingsproces van het PAS en de inge-wonnen adviezen van de Raad van State werd duidelijk dat deze wettelijke regeling niet voldoende was en dat een wetswijziging noodzakelijk was.
  Deze noodzakelijke wetswijziging is op 1 juli 2015 inwerking getreden. >>

 • Kelholt

  >>
  Het is inmiddels bekend dat de hele PAS is afgeschoten (Daar hielden ze op 2 juli 2015 natuurlijk geen rekening mee.) en dat betekent dus dat op 2 juli 2015 alleen Nb- of oude hinderwetvergunningen geldig waren. Bedrijven met een PAS-melding die op 2 juli 2015 meer dieren hielden dan kon volgens hun oude vergunning die hielden die dieren dus illegaal. Voor deze dieren zijn wel fosfaatrechten uitgegeven. Schouten heeft dus niet alleen fosfaatrechten uitgeven aan verkeerde diergroepen maar ook aan illegale dieren. Dat wordt dus geen luxe baantje in Brussel voor deze mevrouw maar een burgemeesterschap in een kleine gemeente.

  Maar gewoon de poot stijf houden Carool. Misschien zing je het nog uit tot de volgende verkiezingen. Wel weer jammer dat nu ook nog die berichten over de incompetente NVWA naar buiten komen. Je had al geen vertrouwen van de boeren en nu duwen je eigen ambtenaren je nog verder in de drek. Tja, zo werkt dat in dit bananenland.

 • g.h.j.jagersopakkerh1

  ken de rechtsleer van schaarse vergunningen.De PASmelders kunnen alleen nog een tijdelijke vergunning krijgen volgens deze rechtsleer.Naar de nog overgebleven stikstofruimte dienen alle sectoren kunnen meedingen,en niet alleen de landbouw.

 • egbert

  O kelhold ik wil ook wel latende ruimte toen in mijn vergunning aangevuld zien met p rechten wat vind je daar van.
  Dat gaat ook niet gebeuren.
  Overgins heb ik al vaker gezegd dat er nog vele bedrijven onder melding AmvB vielen bij veel gemeentes is er verder nergens naar gekeken.
  Behalve de laatste paar jaar voor 2015 en als je dan een vergunning aanvroeg gingen ze met dieraantallen jaren terug ook al had je vele jaren een bepaald aantal vee. Had je maar mee te dealen.
  Maar eigenlijk is het hele verhaal 1 grote leugen want de milieubelasting is sinds 1984 tov de melkveehouderij gemiddeld alleen maar afgenomen dit in tegenstelling tov andere sectoren

 • farmer135

  Nou nou, volgend jaar pas ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.