Home

Nieuws

ZLTO vraagt boeren om steun geborgde zetels

ZLTO vraagt haar leden om zich uit te spreken voor het behoud van de geborgde zetels in de waterschappen.

GroenLinks heeft twee weken geleden een initiatiefwet ingediend om de geborgde zetels af te schaffen. De internetconsultatie over dit voorstel staat nu open voor iedereen.

Huidige systeem werkt goed

LTO Nederland sprak zich ook al uit voor het behoud van de zetels. ZLTO zegt zelf ook te reageren op de consultatie, maar nodigt boeren uit om hetzelfde te doen. Het argument voor behoud van de geborgde zetels is dat het huidige systeem goed werkt en dat een verandering daarvan in dit geval geen verbetering is.

Boerenbelang goed vertegenwoordigd in zuidelijke waterschappen.

In de wet is momenteel ook vastgelegd dat een van de bestuurders die de geborgde zetels bekleden, ook zitting mag nemen in het Dagelijks Bestuur van het waterschap. ZLTO constateert dat in de regio’s waar de organisatie actief is, dit bestuurders zijn uit de categorie Ongebouwd. Boeren dus. Het boerenbelang wordt dus goed vertegenwoordigd in de zuidelijke waterschappen. Een positie die ZLTO ook wel zou willen voor de provinciale en gemeentepolitiek.

De motivatie van GroenLinks om voor te stellen om de geborgde zetels af te schaffen, is omdat dit niet democratisch is. In een debat hierover vergeleek Tweede Kamerlid Laura Bromet de boerenzetels met een vaste plek voor oliegigant Shell in de Tweede Kamer.

De internetconsultatie is open tot 3 augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.