Home

Nieuws 10 reacties

Staf en Stikstofclaim: onderbouw voermaatregel

Agrifacts (Staf) en Stikstofclaim willen dat LNV de onderbouwing prijsgeeft van de krachtvoermaatregel.

In een persbericht melden beide organisaties dat ze een kort geding aanspannen als het ministerie de onderbouwing niet openbaar maakt. Het ministerie heeft tot vrijdagmiddag de tijd om de gegevens te verstrekken.

Eiwitlimieten krachtvoeders

Volgens Agrifacts en Stikstofclaim heeft het ministerie zelf de eiwitlimieten voor krachtvoeders berekend op basis van gegevens uit het Bedrijveninformatienet (BIN). Agrifacts wil die gegevens inzien om de berekeningen van het ministerie te kunnen controleren. Het ministerie geeft die gegevens niet, meldt Agrifacts.

Het vaststellen van voerlimieten op basis van dergelijke minieme steekproeven lijkt onverantwoord

Volgens Agrifacts en Stikstofclaim heeft het ministerie zich gebaseerd op “wel heel kleine steekproeven” van bedrijven op veen en klei. “Gezien de grote spreiding tussen bedrijven, lijkt het vaststellen van voerlimieten op basis van dergelijke minieme steekproeven onverantwoord.”

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet zegt in een advies aan het ministerie dat het niet bekend is “hoe nauwkeurig deze gegevens zijn en hoe groot de variatie is per grondsoort-intensiteit-combinatie.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  Wat een land....

 • Hilhorst100

  Idd wat een land, straks miljarden naar corrupt zuid Europa en hier 2 miljoen mensen naar de voedselbank. In Europa straks gezonde economieen en hier de economie aan de grond door geneuzel over papieren aannames en verzinsels, om een nooit bestaand plantje te redden en straks vol te zitten met virusvleermuizen

 • veldzicht

  Wat zal de natuur er van opknappen als die boeren minder eiwit voeren.Alleen vergeten ze dat eiwit uit gras en snijmais eerder al is opgenomen door de planten.En het eiwit in andere veevoeders overgrotendeels restproducten zijn waarvan de stikstof toch wel vrij komt of je het nu eerst in een koe of varken stopt of niet.Die rest producten zijn ook plantaardig dus ook gegroeid van stikstof wat ze noemen korte kringloop.

 • farmerbn

  Was Het twintig jaar geleden slim om milieukunde te studeren om de boeren dwars te zitten, in de toekomst kun je beter rechten studeren. Daar zit de dan de werkgelegenheid.

 • veldzicht

  Er worden miljarden over de balk gesmeten zonder dat het ook maar iets uitmaakt.Fossiele brandstof beperken maakt iets uit en dan niet in Canada bossen kappen met veel geweld om hier ''duurzame''energie op te wekken.Kernenergie volkomen co2 vrij daar is green-paece op tegen dus zijn green-paece en milieudefensie de grootste vervuilers om daar altijd dwars voor te liggen.

 • Gat

  Ik heb ooit is op het HBO gezeten (wel niet afgemaakt) maar daar had ik dezelfde uitkomst als de leraar alleen de berekening was niet volgens zijn manier. Dus streep erdoor.
  Dat is overheids beleid op school. Alleen voor hun eigen hachje telt dat niet.

 • Alco

  @Gat. Ging bij mij altijd de leraar er vanuit dat ik het antwoordt afgekeken had.
  Zo doet het LNV ook.
  Afkijken bij de wens gedachte.

 • veldzicht

  Wij schreven altijd de antwoorden over van uit het antwoorden boekje wat altijd op de leraar z,n bureau lag,tot er fouten in stonden toen was het wel erg moeilijk uit te leggen hoe je aan precies de zelfde fouten kwam als in dat boekje stond. Maar ik ben toch nog aardig terecht gekomen ondanks ik er altijd maar met de pet naar gooide wat betreft school.

 • wiljo

  Monoculaire eenheid van 1 mol Stikstof is 14 gram
  1,2 mol N/Ha = 17 gram N/ha.
  En daar moet het hele land voor ontwricht worden.

 • nvanrooij1

  Wiljo
  En daar gaat maar 5 gram van naar natuur en de rest is voor huizen en wegen(met zijn sjoemelspelregels).
  En voor de natuur was het te doen. Gemiddeld is nog 7000 gram te overbruggen. Dus die 5 gram is 0,07 %.
  Zolang die belachelijke KDW’s niet aangepast worden is het dweilen met de kraan open,

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.