Home

Nieuws

NVWA moet slachtprotocol offerfeest opnieuw toetsen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet van de rechtbank opnieuw de coronaprotocollen beoordelen van de slachterijen die komend weekend tijdens het offerfeest niet ritueel mogen slachten.

De slachterijen hebben een kort geding eerder vandaag hierover gewonnen. De slachterijen Henk Worst uit Nijkerke en Ipekci uit Harderwijk spanden het kort geding aan. Er waren nog zes andere slachterijen die om dezelfde reden niet in het kader van het Offerfeest mochten slachten.

NVWA verbood slacht lammeren

De NVWA verbood de slachterijen lammeren te laten slachten voor het offerfeest, omdat hun plan van aanpak om tijdens het offerfeest de coronaregels na te leven tekort zou schieten. De NVWA wil een veilige werkomgeving voor keuringsartsen die toezicht houden op het onverdoofd slachten. Tijdens het kort geding gaf de NVWA aan er geen vertrouwen in te hebben dat de bedrijven de coronarichtlijnen kunnen waarborgen.

Plannen slachterijen opnieuw toetsen

De rechter oordeelde maandag na een kort geding dat de NVWA de plannen van de slachterijen opnieuw moet toetsen. “En als ze vinden dat het toch ontoereikend is, moeten ze in constructief overleg treden om te bezien welke nadere aanpassingen nog nodig zijn en hoe die kunnen worden gerealiseerd”, luidt de uitspraak.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.