Home

Nieuws 3 reacties

Kamer: Voerplan juridisch dicht, maar lek in de praktijk

Landbouwminister Carola Schouten zet het draagvlak voor haar stikstofbeleid op het spel door een alternatieve voermaatregel van de melkveehouderij af te wijzen.

Ze loopt het risico dat haar aangekondigde beleid in de praktijk niet de vereiste stikstofwinst oplevert, maar juist zorgt voor meer ammoniakuitstoot. Dat merken verschillende fracties in de Tweede Kamer op.

Juridisch gesproken stikstofwinst, feitelijk niet

Regeringsfracties VVD, CDA en ChristenUnie zijn kritisch op het besluit van de minister om het alternatieve voerplan op juridische gronden af te wijzen. In de praktijk komt het er in het kabinetsplan mogelijk op neer dat er juridisch gesproken stikstofwinst wordt geboekt, maar feitelijk niet, vrezen onder andere CDA en ChristenUnie. De VVD vraagt of de voermaatregel wel echt noodzakelijk is.

‘Paard achter de wagen’

Tijdens een stikstofwebinar van het ministerie voorspelde melkveehouder Adriaan Houbraken uit Bergeijk dat op zijn bedrijf aan het eind van dit jaar de ammoniakuitstoot gestegen is, terwijl hij wel voldoet aan de stikstofnorm. “Dan hebben we het paard achter de wagen gespannen”, zei Houbraken. “Op het moment dat er minder eiwit in het gras zit, moet ik kunnen corrigeren met eiwitrijk krachtvoer”, aldus Houbraken.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

  • john***

    de weg dat er minder efficiënt gevoerd wordt om de toch de liters melk is volgens mij vergeten in dit plan. emissie uit krachtvoer zal dalen maar die uit ruwvoer of minder efficiënte grondstoffen zullen stijgen.

  • eja

    De voerboys uit oa Lochem lachen stiekem in hun vuistje ondanks hun krokodillen tranen, want er gaan meer brokken (soorten) door de persen.

  • HaraldWiltink

    Het is toch een hele schijnvertoning. Juridisch klopt het wel. In de praktijk geeft het in veel gevallen juist minder stikstof efficentie. Hier schiet niemand iets mee op, ook de natuur niet, tenzij het doel is om de boer te pesten. Want dat is gelukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.