Home

Nieuws 10 reacties

Donderdag 30 juli kort geding krachtvoermaatregel

Het kort geding dat de stichtingen Stikstofclaim (SSC) en Agrifacts (Staf) tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangespannen, dient op donderdag 30 juli bij de Rechtbank Den Haag.

Beide organisaties hebben LNV voor het gerecht gedaagd vanwege de geplande krachtvoermaatregel per 1 september. Via Twitter liet Staf weten waarom ze voor een kort geding gekozen hebben: “Wij willen geen WOB, dat duurt te lang, en daarom is besloten het kort geding in gang te zetten.”

Het ministerie kreeg van de twee organisaties tot vrijdag 17 juli, 12.00 uur de tijd om tekst en uitleg te geven over de maatregel. De gevraagde informatie is niet gegeven, aldus SSC en Staf.

Rekenmethode LNV

Afgelopen week is nog wel wat extra informatie aangeleverd door LNV. Dit gebeurde na overleg tussen de landsadvocaat en de advocaten van SSC en Staf. Maar de verstrekte informatie was niet voldoende om inzicht te krijgen in de rekenmethode van LNV, aldus Agrifacts-medewerker Geesje Rotgers. Daarom is besloten het kort geding toch door te zetten.

Dat de rechtbank nu een datum heeft vrijgegeven, betekent dat de kans dat partijen er onderling uitkomen gering is.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • boerderij12

  De uitslag is al bekend bij de d66 rechter

 • boerkebrabant

  dat klopt, over polen zit de hele eu te klagen, maar hier is het minstens net zo erg, wat een bananen republiek

 • Zuperboer

  En in feite is Brussel de baas, want dat wij met dit soort randzaken bezig zijn is het rechtstreekse gevolg van de inmenging van EU-ministeries die niet door ons gekozen zijn, laat staan dat ons er naar gevraagd is. De EU-elite gaat nu ook beginnen met belasting heffen en schakelen op naar een eigen regering. Dan is het hek van de dam en is het wachten op een opstand vanuit het volk. De staatsgreep is al jaren aan de gang.

 • Maas1

  Stel de krachtvoermaatregel gaat van tafel, wat dan? Er zal toch een oplossing moeten komen wij stootten 41% stikstof uit en de bouw 0,6%! Laten we wel wezen het is toch bezopen dat mensen die een woning willen hier niet aan geholpen kunnen worden.

 • boer a

  Over die 41% is een onzekerheid van 50 - 100%, wat maakt die 0,6% dan nog uit, ga toch lekker bouwen, niemand die het verschil merkt.

 • kleine boer

  Maas1 en hoeveel vangen we op op ons land? En hoeveel vangt een woonwijk op?

 • Maas1

  @boer a die onzekerheids marge waar je op doelt daarvan is geen spraken bij de 41% bij nader inzien blijkbaar.Wellicht doel je op het aerius rekentool welke wordt gebruikt, dat is wat anders. Dat hele stikstof geneuzel dat speelt al 30 jaar en dat is niet iets van na de uitspraak van de RvS laat ze het eens constructief oplossen, in plaats van dat hij telkens in zijn achteruit wordt gezet.

 • Maas1

  @Kleine boer
  Een gerichte gewassen teelt als stikstof/ koolstof binder kan toch ook een uitkomst zijn van een van de mogelijkheden?

 • Alco

  Zoals ik het lees heeft LNV jou Maas 1 al op de knieën.

 • Maas1

  @Alco dat zie jij verkeerd ik heb mijn zaakjes wel geregeld, maar goed ik dacht even mee als dat niet wenselijk is zal mij het een zorg zijn.Trouwens waar zijn die veevoermaatregelen voor nodig ?Vollenbroek schijnt toch niet te produceren tegen woningbouw, als we hem zo horen.
  Hoe dan ook toedeledokie

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.