Home

Nieuws 7 reacties

Actie bij Vion, zorgen over slachterijen nemen toe

Omwonenden van de Vion-slachterij in Boxtel willen vrijdagmiddag 26 juni demonstreren bij de slachterij, omdat ze vinden dat de locatie moet sluiten vanwege de coronabesmettingen die zijn vastgesteld bij het personeel.

Farmers Defence Force (FDF) roept leden op om stand-by te staan om in actie te komen als de demonstratie vrijdagmiddag door gaat. De boeren hebben de gemeente laten weten in actie te komen om ervoor te zorgen dat de wegen vrij blijven voor vrachtwagens met vee. “We laten onze slagerijen niet sluiten of vertragen”, aldus FDF in een statement op Facebook. De actiegroep Sluit Vion maakt zich niet alleen zorgen over de werknemers, maar ook over een verhoogd risico voor mensen in de omgeving van de slachterij. Vion heeft de aangekondigde actie ter kennisgeving aangenomen.

Zorgen bij politici

Politici maken zich zorgen over het tijdig sluiten van slachthuizen als er een uitbraak is van het coronavirus Covid-19. Dat blijkt tijdens een technische briefing van het RIVM en de GGD in de Tweede Kamer. Kamerleden van de SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn bezorgd over de afwegingen die worden gemaakt bij het beleid rondom slachthuizen.

Sluiting is besluit van voorzitter veiligheidsregio

GGD-directeur Sjaak de Gouw legt uit dat een eventuele sluiting van een slachterij een besluit is van de voorzitter van de veiligheidsregio, op basis van de Wet publieke gezondheid. De afweging wordt gemaakt in overleg met onder meer deskundigen van de GGD, arbeidsinspectie en NVWA. De Gouw benadrukt dat sluiting van locaties alleen mag als de maatregel proportioneel is en als deze maatregel niet door minder zware maatregelen kan worden vervangen. De vraag is wat je met sluiting voorkomt waarvoor andere maatregelen niet effectief zijn.

Ernst van het virus

Hierbij speelt de ernst van het virus ook een rol. “Als het om ebola zou gaan, zou er een heel ander beleid zijn”, zegt De Gouw. RIVM-directeur Jaap van Dissel geeft aan dat hij locaties met besmettingshaarden liefst snel zou sluiten, maar dat er hierbij meerdere factoren een rol spelen waardoor dit niet zo snel kan.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Dat moet het FDF niet zo doen .
  eerst het besluit En de motivatie afwachten .
  En zich niet al bij voorbaat het standpunt innemen
  Intereseerd ONS niet wat de gevolgen zijn DOORSLACHTEN

 • Kringloopboer

  Laat je niet voor dat karretje spannen als het verkeerd afloopt staan boeren en burgers tegenover elkaar.
  en dat verliezen we.
  de burger komt op tv met de mededeling ik wil opa en oma beschermen .
  En de boeren met DIE VARKENS MOETEN DOOD

 • Vhouder

  hopen dat het met een sisser afloopt

 • tobbert

  Zijn gewoon dierenrechtenactivisten. Heeft niks met corona te maken

 • peelhoeve

  FDF niet doen!!!
  Tobbert heeft gelijk.

 • john deere 6910forever

  Idd volgens mij willen ze nu gewoon weer daar gaan staan omdat tegen het slachten zijn ipv corona ok mooi uitgekozen denk morgen 30 graden en de varkens auto tegen houden beter dat de FDF de aanrij route's openhoud . De boeren zijn morgen weer de gebeten hond let maar op

 • nvanrooij1

  Mevrouw Ouwehand is bij het coronadebat in de 2e kamer ook weer druk bezig om de slachthuizen te sluiten.
  Hoe doorzichtig kun je zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.