Home

Nieuws 3 reacties

Weer twee nertsenbedrijven besmet met corona

Opnieuw zijn op twee nertsenbedrijven in Noord-Brabant nertsen besmet geraakt met het coronavirus.

Om verdere verspreiding te voorkomen, worden alle nertsen op de bedrijven gedood, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens het Eindhovens Dagblad gaat dat om nertsenbedrijven in Gemert en het nabijgelegen De Mortel. De NVWA wil dat niet bevestigen. “We geven geen exacte locaties op, of om hoeveel nertsen het gaat”, zegt een woordvoerster.

In totaal zeventien nertsenbedrijven besmet met corona

Met de nieuwe uitbraken is het totale aantal met corona besmette en te ruimen nertsenbedrijven gestegen tot zeventien locaties. Het virus kan overgaan van nertsen op mensen. Of dat bij de twee Brabantse bedrijven ook is gebeurd, is nog onbekend.

De meeste geruimde nertsenfarms staan in Noord-Brabant. In de gemeenten Gemert-Bakel en Sint Anthonis werden vorige week ook al besmettingen ontdekt. In totaal zijn al honderdduizenden dieren vergast.

Lees verder onder de foto

Archieffoto van de ruiming van een nertsenhouderij op 6 juni. - Foto: ANP
Archieffoto van de ruiming van een nertsenhouderij op 6 juni. - Foto: ANP

Vervoersverbod en bezoekverbod

Voor alle nertsenhouderijen in Nederland is een vervoersverbod en een bezoekverbod in de stallen van kracht. Ook gelden strenge hygiëneregels. Het fokken van pelsdieren is vanaf 2024 verboden in Nederland. Minister Carola Schouten van LNV werkt nog aan een regeling voor ondernemers die eerder willen stoppen met hun bedrijf. Deze week wordt gestemd over moties die afgelopen week zijn ingediend over nertsenbedrijven.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • deB.

  komt allemaal wel mooi uit zo.
  niet te toevallig allemaal?? of mag je dat niet afvragen

 • Steenbok

  je er iets beter in verdiepen deB.

 • Gradje 1966

  De boeren die het gezondheidsfonds hebben gevuld zijn de lul die kunnen de nertsen betalen, zonder dat de nertsenhouders er zelf aan bijgedragen hebben .
  Ik vind dit schandalig dit moet men maar uit de staats kas betalen zij willen dat de nertsen verdwijnen dan moeten hun er ook maar voor boeten en niet de rundvee,varkens en of de kippen sectoren

Of registreer je om te kunnen reageren.