Home

Nieuws 12 reacties

Timmermans: EU-handelsbeleid moet anders

De Europese Unie moet de insteek bij het aangaan van handelsverdragen veranderen, zegt Frans Timmermans.

In gesprek met de Tweede Kamer zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie donderdag 11 juni dat in verdragen afspraken moeten worden gemaakt over de manier waarop voedsel wordt geproduceerd.

Oneerlijke concurrentie voor Europese boeren en tuinders

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) legde Timmermans voor dat de hansdelsverdragen nu leiden tot oneerlijke concurrentie voor de Europese boeren en tuinders. Weliswaar worden wel afspraken gemaakt over de eisen die aan voedsel worden gesteld, maar niet over de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Dat zou moeten veranderen, zei Dik-Faber. Timmermans reageerde: “Dat is precies waar we naar toe willen.”

Bij alles wat we doen, moeten we de agrarische sector meenemen, anders krijgen we weer te maken met sociale ellende op het platteland

Sociale ellende platteland

Het Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet daarbij aansluiten, zegt Timmermans. Hij waakt ervoor dat de zorg voor voldoende voedsel een van de peilers van het landbouwbeleid is en blijft. “We zijn ooit het GLB begonnen vanwege de voedselvoorziening en sociale ellende op het platteland. Bij alles wat we doen, moeten we de agrarische sector meenemen, anders krijgen we weer te maken met sociale ellende op het platteland.”

“De aard van de handelsakkoorden verandert". aldus Timmermans. "De voedselketen zal verder regionaliseren. We moeten laten zien hoe producten tot stand zijn gekomen."- Foto: ANP
“De aard van de handelsakkoorden verandert". aldus Timmermans. "De voedselketen zal verder regionaliseren. We moeten laten zien hoe producten tot stand zijn gekomen."- Foto: ANP
}

Grotere waardering voor boeren

Timmermans constateert dat de coronacrisis leidt tot een grotere waardering voor boeren en iedereen in de voedselketen, die ervoor hebben gezorgd dat de voedselvoorziening niet in gevaar is gekomen. Dat zal ook effect hebben op nieuwe handelsafspraken. “De aard van de handelsakkoorden verandert. De voedselketen zal verder regionaliseren. We moeten laten zien hoe producten tot stand zijn gekomen. We moeten geen producten invoeren die door ontbossing tot stand zijn gekomen.”

Bewustwording van de consument

Timmermans meent dat verduurzaming en klimaatbestendig maken van de landbouw mede zal plaatshebben door de bewustwording van de consument. De Covid-19-crisis leidt er volgens hem ook toe dat consumenten meer op hun voeding gaan letten. In de onder verantwoordelijkheid van Timmermans gepresenteerde Boer-tot-Bordstrategie zet de Europese Commissie een lijn uit met meer biologische land bouw en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en antibiotica.

Eigen plannen

Timmermans roep het Nederlandse kabinet op om met eigen plannen te komen die in die lijn passen. “Maar ik denk niet dat ik de minister van landbouw daartoe hoef aan te moedigen”, aldus Timmermans.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Alco

  Deze man begrijpt niet dat je juist zonder veehouderij en biologisch veel meer moet ontbossen.

 • Hogman1

  Timmermans constateert dat de coronacrisis leidt tot een grotere waardering voor boeren en iedereen in de voedselketen, die ervoor hebben gezorgd dat de voedselvoorziening niet in gevaar is gekomen.
  ......Nu de media nog. Kotsmisselijk wordt je van alle berichtgevingen

 • Gebageit

  Die zorgen over de voedselvoorziening, die zijn er nu niet maar die komen er wel als het aan fransje en Carola ligt. Het zijn mensen die hun macht misbruiken voor hun linkse dromen

 • Mtswi

  Geen producten invoeren die door ontbossing tot stand zijn gekomen.
  Dus de biomassacentrale's kunnen de deuren weer sluiten.
  Zal wel weer alleen gelden voor agrarische producten.

 • Maas1

  Weg met het voedsel,de veehouderij.
  Welkom insecten sprinkhanen en allerlei andere Vega shit snuite- lekkernijen!

  Welkom in de EU
  The Larget Sinkhole

 • René de jong

  Deze tuinkabouter kan in Kaatsheuvel aan de slag, daar kun je beleid maken op basis van sprookjes.
  Ook bij LBolk instituut is plaats voor deze man, daar rekenen ze aan een teelt voor bio akkerbouw zonder gangbare mest, met 8/9 jaar teelt en 5 oogsten.

  Een onderzoek moet nog uitwijzen of dat haalbaar is........

 • string

  De haren gaan mij recht om hoog staan van deze man. Ik moet meteen denken aan een man die zijn vrouw keer op keer mishandeld, omdat hij zoooo veel van haar houd. Franske is 1 van het clubje machtswellustelingen die niet zullen stoppen voordat iedereen is onderworpen aan hun wil. Ze willen ons doen geloven, dat ze het allerbeste met ons voor hebben. Alles over hebben voor klimaat, gezondheid, gelijkheid, vrede en vrijheid. Al deze zaken worden mooi opgetuigd en dienen als rook gordijn. Uiteindelijk zijn wij arm en hebben honger. De Europese commissie is niet door het volk gekozen, niet democratisch dus. Als een mens continu in de gaten wordt gehouden en chaos om zich heen ervaart. In spanning moet leven, is er de volgende dag wel eten en kan ik het betalen. Als de mentale gezondheid in dat stadium is aanbeland, dat laat je het allemaal maar gebeuren. Als je om je heen kijkt, kom je tot de conclusie dat het geen slechte film is, maar werkelijkheid (aan het worden). Dag EU en vol gas terug naar een zelfstandig Nederland. Goed handelswaar vind altijd een weg.

 • maiskolf

  Deze tuinkabouter moeten ze heel snel verwijderen van het toneel wat een zeurkous.

 • john***

  Er is een groot verschil tussen door ontbossing en na ontbossing..

 • Bascouats

  Als ik het goed begrijp is Timmermans het geheel eens met Kamerlid Carla Dik-Faber, die stelt dat de huidige handelsverdragen leiden tot oneerlijke concurrentie voor de Europese boeren en tuinders en dat dit moet veranderen.
  Timmermans vindt dat het GLB daarbij moet aansluiten. De zorg voor voldoende voedsel en het voorkomen van sociale ellende op het platteland geven daarbij de doorslag.
  Hij constateert dat de coronacrisis leidt tot een grotere waardering voor boeren en vindt dat we geen producten moeten invoeren die tot stand zijn gekomen door ontbossing.
  Hij meent dat verduurzaming en klimaatbestendig maken van de landbouw mede zal plaatshebben door de bewustwording van de consument.
  En dat de Europese Commissie een lijn moet uitzetten met meer biologische landbouw en met minder gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen, - meststoffen en antibiotica..
  Kan iemand van de voorgaande reacties mij uitleggen wat hier mis mee is ???

 • brutus71

  @Bascouats , als de vos zijn passie spreekt, boer pas op je kippen, Timmermans is een hele sluwe vos, ik vertrouw die man niet met zijn GREENDEAL

 • string

  @Bascouats < het gaat er niet om of je de waarheid spreekt, het is maar net wat je de ander kan laten geloven. Links lullen rechts zaken vullen. Hij beheerst het sluwe spelletje van 'trekken en duwen' . Twee dingen afpakken en 1 terug geven, maar dan moet je wel netjes dank je wel zeggen. Deze man is niet integer!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.