Home

Nieuws 7 reacties

Spoedanalyse: wolf doodde schapen nabij Heusden

Uit een spoedanalyse die de provincie Brabant door BIJ12 uit heeft laten voeren, blijkt dat de wolf verantwoordelijk is voor vijftig doodgebeten schapen in en rondom de gemeente Heusden.

Het gaat om DNA-monsters tot 20 mei 2020, waarvan de uitkomst met spoed aangevraagd zou zijn door de provincie Brabant. “Het gaat om de grote partijen doodgebeten schapen van de afgelopen tijd. Gezien de actualiteit en noodzaak van getroffen boeren en omwonenden hebben we een spoedprocedure ingezet”, aldus een woordvoerder van de provincie Brabant.

Daarentegen kan/wil een woordvoerder van BIJ12 op het moment van schrijven niet bevestigen of ontkennen dat het inderdaad om een wolf gaat in deze gevallen. “De procedure is dat onze consulenten de resultaten eerst met de schapenhouders communiceren. Deze publicatie is puur op handelen van de provincie”, aldus de woordvoerder van BIJ12.

Teller maand mei staat op 70

Op basis van de berichtgeving van de provincie gaat het in Hedikhuizen om 35 doodgebeten schapen door een wolf in twee dagen tijd. In Bokhoven zijn dat er 15 in een dag. In totaal zijn er in mei in deze regio 65 schapen doodgebeten, zo blijkt uit de wolvendata van BIJ12. 70 kilometer zuidelijker nabij Someren gaat het om 5 doodgebeten schapen in diezelfde periode. Van deze aanvallen en de 15 gedode schapen na 20 mei nabij Heusden moet DNA-onderzoek sowieso nog uitsluitsel bieden.

Mannelijke wolf uit Duitsland

Provincie Noord-Brabant heeft voor de schademeldingen van boeren in gemeente Heusden een spoedanalyse aangevraagd. Hieruit bleek volgens provincie dat een mannelijke wolf uit een roedel in Duitsland de boosdoener is. “Het DNA geeft echter geen uitsluitsel over de aanwezigheid van mogelijk een tweede wolf. Om dat vast te kunnen stellen, moeten er naast DNA meer waarnemingen (foto’s en video‘s) worden onderzocht”, zo stelt de provincie. Provincie laat weten dat er ook met een drone met warmtebeeldcamera gevlogen is. Hieruit bleek geen aanwijzing dat er een tweede wolf in het gebied is.

Gezamenlijke aanpak

Uitgangspunt blijft om in te zetten op preventieve maatregelen om het gebied daarmee zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor een wolf om zich te vestigen. Ongeacht of dit een of twee wolven zijn. Is de wolf echter na twee weken nog steeds niet verdwenen, terwijl het vee allemaal goed beschermd is, dan zullen de provincie, ZLTO, Zoogdiervereniging en de gemeente Heusden kijken wat er mogelijk is om de wolf te laten vertrekken uit het gebied.

ZLTO heeft daarnaast de vraag bij de provincie neergelegd om een wolvengebiedscommissie in te stellen, net zoals die in Gelderland bestaat. Dit is echter nog niet aan de orde, omdat er nog geen wolf is die zich in Brabant heeft gevestigd. Dat is op de Veluwe in Gelderland wel het geval.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  er word van alles aan gedaan om de wolf in de gaten te houden bo as, politie in burger en niet in burger. zogenaamde wolven kenners, natuurbeschermers lieden. het mag weer wat kosten. en de boeren laten ze weer het lijdend voorwerp worden, om zelf voor de kosten te laten opdraaien voor hun vee te beschermen. en natuurlijk moeten ze aantonen dat het wel een wolf is /was.

 • vandenbrandcv1

  kunnen we niet de beekse bergen de hekken weg halen. dan kan de leeuw en hyena er ook bij??? voor de ijstijden hebben die ook hier geleeft. een andere oplossing is een wolven raster om het kleine natuur gebiedje aanleggen en daar houden. maar nederland is echt veel te klein voor deze uit de hand gelopen hobby van de groenen

 • Alco

  Veel mensen begrijpen niet dat we met onze beschaving inbreuk maken op de natuur.
  Daardoor is het ook een verplichting om de natuur te reguleren waar hiervoor geen natuurlijke vijand kan zijn.

 • Jules Vismale

  Een wolf zal nog geen zomer maken en daarbij is de natuur zelf prima in staat om het aantal roofdieren onder controle te houden. En als het meezit is die wolf allang vertrokken naar de Drunense Duinen of het Groene Woud.

 • G. Peltjes

  @Jules. Google even op: vee en gewas en zoek op: vestiging wolf aanleiding voor nieuw natura 2000 gebied.

 • Alco

  Jules. We zullen het nog weer even uitleggen.
  Wij in ons land hebben een situatie gecreëerd waar de natuurlijke vijand van de wolf niet past, omdat die ook mensen doodt.
  Daarom moet er regulatie geschieden door ons zelf.

 • kleine boer

  Jules als het mee zit is de wolf begraven ....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.