Home

Nieuws 10 reacties

Sector kritisch over aanvullende eisen derogatie

De melkveesector is blij met de verlenging van de derogatie, maar kritisch op de aanvullende eisen.

NMV-voorzitter Harm Wiegersma vindt de aanvullende maatregelen onbegrijpelijk en kostprijsverhogend, omdat het de druk op loonwerkers fors verhoogt. Cumela Nederland noemt de maatregelen volstrekt onwerkbaar en contraproductief. “Het zorgt ervoor dat je niet kan bemesten en het gras niet gaat groeien na het maaien. Dan verlies je juist de mineralen die nog in de grond zitten en wordt de uitspoeling groter”, zegt Hans Verkerk van Cumela.

Geen derogatie bij bovengronds uitrijden

VBBM is verbaasd over de uitkomst dat deelnemers aan de proef met bovengronds uitrijden geen derogatie meer krijgen. Juist deze bedrijven zijn bezig met kringlooplandbouw en willen zoveel mogelijk eigen stikstof gebruiken. NMV heeft een wob-verzoek lopen om meer inzicht te krijgen in het onderhandelingsproces voor de derogatie.

Landbouwminister Carola Schouten verwacht niet dat de extra voorwaarden die de Europese Commissie stelt aan een nieuwe derogatie nog veranderd kunnen worden. Dat zegt ze in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Maurits von Martels.

Lees verder onder de foto

Minster van landbouw Carola Schouten zegt dat er geen mogelijkheden zijn om de maatregelen die de Commissie stelt aan de derogatie, nog aan te passen. - Foto: ANP
Minster van landbouw Carola Schouten zegt dat er geen mogelijkheden zijn om de maatregelen die de Commissie stelt aan de derogatie, nog aan te passen. - Foto: ANP

Verbod op sleepvoetbemesters boven 20 graden Celsius

CDA, SGP en VVD zetten vraagtekens bij de extra voorwaarden die de Europese Commissie stelt om de ammoniakuitstoot te verlagen door een verbod op het gebruik van sleepvoetbemesters op klei en veen bij een buitentemperatuur boven de 20 graden Celsius. Von Martels noemt de regel belachelijk. “Uitrijden bij 20 graden bij een komende regenbui is toch de beste manier om uit te rijden?” “De nitraatrichtlijn bevat geen woord over de luchtkwaliteit. Waar haalt de Europese Commissie de bevoegdheid vandaan om dit soort eisen te stellen?”, wil Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) weten.

Schouten zegt dat er geen mogelijkheden zijn om de maatregelen die de Commissie stelt nog aan te passen.

Lees ook: Brussel stemt onder voorwaarden in met derogatie

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als rutte akkoord gaat met die 750 miljard kan ie terugvragen wat ie wil. Krijgt nederland derogatie tot 2050. Schouten moet niet zo dom lullen. Natuurlijk kan het nog veranderd worden. Als je maar wilt.

 • Gebageit

  Schouten vind dit prachtig , mooi weer stikstof winst voor de bouw! En ze wast haar handen in onschuld...

 • Peerke1

  Ze ziet er ook erg vermoeid uit. Zeker geen puf meer. Ik zou mijn brein ook 48 uur per etmaal laten werken in het voordeel van de boeren waar je minister voor bent.

 • J.W. de Kloet

  geef brussel maar weer de schuld ze wil gewoon zelf dit soort ongein

 • kraats

  Schaapskleren ....

 • Attie

  Wolven..

 • ptheunis501

  Ratten. Een grote rattenplaag

 • haj146

  Waar een wil is is een weg juffrouw Schouten. Tijd dat je een ticket Israël boekt en nooit weer terug komt. Je zou dit apparaat maar inde familie hebben..

 • gjh

  Schouten je zegt dat je er voor gevochten heb. NOU JE ZULT NIET LIEGEN. hebben ze je zo opgevoed.

 • werk1397

  de beste manier om aan kringloop landbouw te voldoen is o.a. derogatie , zo weinig mogelijk input van grondstoffen zoals kunstmest en beter gebruik van mest van eigen bedrijf , in Brussel en Den Haag blijken ze dat niet te willen begrijpen met al deze extra eisen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.