Home

Nieuws 13 reacties

Schouten: ruimte voor alternatief voerplan

Landbouwminister Schouten gaat voorstellen vanuit de melkveehouderij voor een alternatief voerplan serieus bekijken.

Er is toch ruimte voor een alternatief voerplan. Landbouwminister Carola Schouten heeft in de Tweede Kamer toegezegd dat ze de voorstellen vanuit de melkveehouderij serieus gaat bekijken.

Vorige week kwamen Agractie, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, LTO Nederland, Netwerk Grondig, Dutch Dairymen Board en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt met een alternatief plan, dat in plaats zou moeten komen van het krachtvoerplan van de landbouwminister.

Stikstofwinst moet gegarandeerd zijn

Schouten zegt een alternatief plan best te willen volgen, maar dan moet er wel voor gezorgd worden dat de plannen breed gedragen worden door de melkveehouderij en de mengvoersector, dat de stikstofwinst ook gegarandeerd is en kan worden ingeboekt en dat de regeling handhaafbaar is.

De minister herhaalde in de Kamer dat haar eigen krachtvoerplan niet het beste idee is dat ze heeft voortgebracht. “We moeten de stikstofwinst echt borgen om de vergunningverlening op te gang brengen”, aldus de minister.

Het plan van de melkveegroeperingen behoeft nog wel aanpassing om te zorgen dat de juridische borging wordt verzekerd. “Het is essentieel dat de gehele sector zich hier achter schaart in woord en daad”, aldus Schouten.

Krachtvoermaatregel intrekken

De minister wil de krachtvoermaatregel intrekken als blijkt dat het alternatief uit de sector voldoende waarborgen bevat, uitvoerbaar en handhaafbaar is en voldoende draagvlak heeft. In dat geval neemt ze het sectorplan over. De SGP vroeg in het debat om de krachtvoermaatregel in te trekken. Volgens de SGP is de krachtvoermaatregel niet meer nodig gezien de tijdelijke stikstofwinst die is ontstaan door de verminderde activiteit als gevolg van de coronacrisis.

Een meerderheid in de Kamer vraagt de minister te zien of er een systeem van afrekenbare stoffenbalans kan worden ingevoerd. Dat zou in de plaats moeten komen voor een (groot) deel van de huidige mestwetgeving. De Commissie Remkes heeft het idee van de afrekenbare stoffenbalans geopperd.

Adviezen Remkes te weinig concreet

Tijdens het debat bleek dat de voorstellen en adviezen van het Adviescollege Stikstofproblematiek niet zijn gestoeld op wetenschappelijke onderbouwing, Het Planbureau voor de Leefomgeving, door de minister gevraagd om een oordeel te vellen, stelt dat de adviezen van Remkes te weinig concreet en uitgewerkt zijn om op basis daarvan te berekenen welk effect ze zullen hebben.

Hans Mommaas, directeur van het PBL, zegt dat de plannen en adviezen van Remkes zich niet eenvoudig laten doorrekenen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kon de adviezen van Remkes niet voorzien van een degelijke onderbouwing.

Tijdens het debat schaarden de vier coalitiepartijen zich achter de kabinetsplannen. Woordvoerders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden tot woensdagavond met de minister onderhandeld over wat er met het advies van Remkes moest gebeuren. Vooral het advies dat de stikstofreductie beter moet worden geborgd en niet als een nobel streven maar als een resultaatsverplichting moet worden vastgelegd, lag met name bij VVD en CDA zwaar.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  En zo trappen we er alweer in en de bouw krijgt er ook nog geld voor....bauwdett gewoon gelijk Schouten is een sluipmoordenaar

 • fam.bos61

  maak nu de stikstof verhandelbaar,dan kan de bouw er voor betalen en gaan bouwen.Waarom moet ons duur betaalde recht voor niets afgenomen worden.De landbouw wil de stikstof in de landbouw houden maar we raken ze toch kwijt niet links dan rechts om.Dus laat ze er dan maar voor betalen

 • fam.bos61

  Je kan gaan bedenken wat je wilt ze blijf toch van ons stelen.Eerst met fosfaatrechten,daarne ingelegde geld van reductieplan overigens later wel een gedeelte terug gekregen,Nu met ruimen nertsen een greep uit diergezondheidsfonds waar de nertsenhouder niets voor betaald heeft,en als laatste nu weer amoniak rechten stelen.Bedank Schouten wat gaat je zondag doen????????

 • Zuperboer

  @fam.bosch61;De 10 geboden leren!

 • Kelholt

  @fam.bosch61 Even langs bij biechtvader Rutte en die zegt: 'Gij zult niet stelen van de boeren en aan de arme bouwers geven, maar uw zonden zijn vergeven. Gaat nu heen Carool en een mooie nieuwe baan in Brussel wacht op u!'

 • Drikus Dekker

  Sorry maar jullie snappen het nog steeds niet !!! Word hier veel geplaatst op alle verhalen bla bla bla.Maar zo stukje bij beetje draait Den Haag jullie allemaal de nek om dat is zo het er nu voor staat !!! De bouw komt er goed mee weg op deze manier want er moeten meer blokken doos woningen komen..maar de Boertjes word vriendelijk verzocht te vertrekken onze Prinses zet haar wil door Boerendochter of niet DEN HAAG IS DEN HAAG ....

 • agratax(1)

  @fam.bosch61. Schouten heeft weinig keus, Zondag is het Hagenpreek op verzoek van en georganiseerd door CU fractie voorzitter.
  Je voorstel om de stikstofrechten verhandelbaar te maken doet me denken aan de Waterrechten in o.a. Californie, het gevolg zal een copy van dat land zijn. Boeren met een goed gevulde beurs met pensioen en land zonder boeren en land zonder stikstofrechten.

 • opraap28

  1 hoe zit het met de fijn stof en stikstof gemeten in het buiten land en hier in nederland
  2 en telt de saharazand fijnstof ook mee
  respect voor deze hard werkende akkerbouwers en veehouder die 7 dagen in de week druk zijn met hun werk en voor ons zorgen voor groente en aardappels en melk productie en voetsel enzo voort

 • Cassano

  Het is goed nieuws dat de minister niet lovend is over haar eigen krachtvoerplan en serieus wil kijken naar wat onze belangenbehartigers in een alternatief plan voorstellen. Na het weglopen van de onderhandelingstafel is dat toch opmerkelijk.

 • Boer Bert

  Maak het maar vrij verhandelbaar anders wordt het toch afgestolen, deze druk van 17.500 millioen mensen die van alles willen op deze postzegel kunnen wij boeren niet stuiten dus je huid maar zo duur mogelijk verkopen lijkt mij het beste want verliezen doen we deze strijd toch.

 • melkveehouder .

  @cassano. Hier is niets opmerkelijks aan. Minister Schouten speelt haar spel. Haar voorstel van de voervariant is juridisch niet houdbaar c.q. gaat schadeclaims opleveren, en dat weet zij ook.

  Agractie en aanhang speelt het (daarop) slim door de minister (in dit stadium) de helpende hand te bieden door (indirect) de bouwsector ruimte te geven en zo de zaak naar zich toe te trekken.

  Diegene die gisteravond naar NPO 1 heeft gekeken, weet uit welke hoek de gure wind écht waait. Letterlijk zei de CDA-er en voorzitter van bouwend Nederland: “er is nog een liter melk minder gemolken”. Tja, wat moet je daar dan van denken......

 • Cassano

  @melkveehouder. Hoe zou jij bouwend Nederland aan stikstofruimte helpen als jij het voor het zeggen had? Overigens is het welzeker opmerkelijk dat ze het gesprek met de landbouwsector weer aan gaat omdat ze eerdere kritiek op haar voermaatregel wegwuifde met het argument dat de sector zich zijn eigen inbreng ontzegde door alle overleg te staken...

 • melkveehouder .

  @cassano. Heel simpel: gewoon netjes betalen. Dat geldt zowel voor de stikstof als voor de grond die ze nodig hebben om te bouwen c.q. de hiervoor noodzakelijke natuurcompensatie.

  Weet je, de tijden zijn veranderd, evenals de maatschappij. Maar één ding blijft als vanouds: je moet boeren niet voor de gek houden én niet bestelen. En dát begint toch overal door te dringen. Gelukkig maar.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.