Home

Nieuws 5 reacties

Schouten heeft twijfels bij Farm-to-Fork-strategie

Het idee van de Europese Commissie om per lidstaat aanbevelingen te doen hoe doelstellingen op het gebied van (onder andere) klimaat, milieu, biodiversiteit moeten worden behaald, stuit op weerstand bij landbouwminister Carola Schouten

Dit ondanks dat ze over het algemeen waardering heeft voor de Farm-to-Fork-strategie. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de minister dat ze vragen heeft over die voorgestelde werkwijze bij de uitvoering van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid door de Europese Commissie.

Nederland zelf verantwoordelijk

Schouten vraagt zich af of de Europese Commissie zich dan niet te veel begeeft op het terrein waar Nederland zelf verantwoordelijk is. De Europese Commissie presenteerde twee weken geleden de zogenoemde Farm-to-Fork-strategie en de biodiversiteitsstrategie. Volgende week zullen de Europese landbouwministers met Europees Commissarissen Stella Kyriakides en Virginijus Sinkevicius vergaderen (per video) over de plannen.

Vragen

Schouten zegt dat de doelstellingen aansluiten bij het Nederlandse beleid. Maar er blijven wel vragen. Het is bij voorbeeld niet duidelijk op basis van welke uitgangspunten de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (-50%), antibiotica (-50%) en meststoffen (-20%) moet worden gerealiseerd.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  gewoon van de lucht en de liefde leven toch???????

 • Zuperboer

  Schouten is net bezig de boerenstand uit te dunnen en dan komt de Europese Commissie haar sanering verstoren. En dat terwijl je net middels allerlei vooropgezette adviezen van CBL en het RLI de handvaten gekregen om die lastige boeren te lozen.

 • melkveehouder .

  Zo is dat zuperboer. Carola wil gesubsidiërde boswachters en geen boeren die zelf de broek kunnen ophouden!

 • Alco

  Ik zie dat anders.
  Europa moet zich niet zoveel bemoeien met de Ned. landbouw.
  Doen wij toch ook niet moet hun industrie, voor de hele wereld.

 • farmerbn

  Als de nederlandse minister tegen is ,zijn de europese plannen nog niet zo slecht. Als iedere boer van timmerfrans een wiedrobot krijgt dan is die 50% bermindering makkelijk te halen. Als je meer organische mest op je land mag uitrijden is die 20% verlaagde kunstmestgift ook geen probleem. Schouten wil dus extra.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.