Home

Nieuws 7 reacties

Ruiming nertsen uitgesteld wegens rechtszitting

Het ruimen van nertsenhouderijen met door corona besmette dieren kan vrijdag 5 juni nog niet beginnen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. NFE is geschokt over de gang van zaken en in Landhorst is de politie uitgerukt voor mogelijke demonstraties.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakt bezwaar en vroeg de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om de ruimingen te schorsen.

De zaak dient maandagochtend 8 juni in het Paleis van Justitie in Den Haag. Het is niet mogelijk dit eerder te doen. Daarom heeft de voorzieningenrechter de ruimingen voorlopig enkele dagen verboden.

Voldoende voorbereidingstijd voor zitting

Het CBb meldde dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet in staat was donderdag al een volledig dossier in te sturen. De betrokken bedrijven bleken door de minister zelfs nog niet te zijn geïnformeerd.

Om de partijen voldoende voorbereidingstijd te geven en te verzekeren dat de zitting van maandag nog zin heeft is de ruiming van bedrijven met nertsen die met het coronavirus zijn besmet vrijdag nog niet toegestaan.

NFE geschokt over gang van zaken

Wim Verhagen, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE), is geschokt over de gang van zaken. “Dit is heel bizar. Zeker dat de protesten vanuit deze hoek komen. Het is ons volstrekt niet duidelijk wat de actievoerders nu willen. De bedrijven hebben zich na lange tijd van onzekerheid ingesteld op de ruimingen die vrijdagmiddag zouden beginnen. Dan ben je er mentaal klaar voor en dan gebeurt er dit”, zegt hij in reactie op het kortgeding.

Politie alert op demonstraties in Landhorst

In het Brabantse Landhorst is de politie is uitgerukt vanwege dreigende demonstraties van dierenactivisten. De weg waar veel nertsenbedrijven aan liggen is afgezet, Tegen Omroep Brabant laat de politie weten nog geen demonstranten te hebben gezien. De nertsenbedrijven in Landhorst worden komende nacht wel bewaakt.

Er gaan geruchten dat de activisten de nertsen willen vrijlaten. Eerder werd dat ook door dierenactivisten gedaan. In een video op internet, opgenomen voor het besmette bedrijf in Deurne, zegt dierenactivist Erwin Vermeulen dat er volgens hem in de Kamerbrief geen enkele wetenschappelijke onderbouwing staat voor het ruimen van de nertsen. Hij noemt het uitstellen van de ruimingen al een overwinning. Volgens Omroep Brabant zijn boeren ook onderweg naar de bedrijven om de weg af te zetten, maar dat hebben de buren al gedaan.

Animal Rights en Bont voor Dieren kondigen voor maandag een protest aan bij de Tweede Kamer.

Reactie ministerie

Het ministerie van landbouw reageert dat het een ieders recht is om een rechtszaak aan te spannen. “We moeten nu wachten op de uitspraak van de rechter.”

Medeauteur: Mariska Vermaas

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Gebageit

  Wat een land......

 • Dilia3101

  zegt dat wel, niet tegeloven

 • Tinus1

  Waarom wordt er bezwaar gemaakt? ?? Die gasten zijn ook altijd tegen de draad in!

 • drikhend

  Nu zakt bij velen de broek echt af . Dit zolang het nog kan .want ze kleden je in dit land letterlijk en figuurlijk uit . De volksgezondheid is nummer 1 voor elk normaal mens . Nu de nertsen houders mee werken aan het indammen van mogelijke besmettingsbronnen . Komen een stelletje zogenaamde dieren vrienden met een recht zaak aan zetten . Zij willen toch dat dieren houden verboden wordt . Mogelijk dat velen niet meer opstarten dus daar hebben ze al winst . En als ze bedrijf moeten stoppen zullen zeer waarschijnlijk de nertsen allemaal afgemaakt worden . Of hun moeten ze in huis nemen als huisdier . En die niet afgemaakt worden zullen in een ander land weer in productie komen . En zolang er naar pelzen vraag is zal dit gebeuren . Bij stijgende welvaart in de wereld zal de vraag niet minder worden . Dus alle goede bedoeling is eigenlijk gewoon een huichel praktijk van de voorstanders van verbieden . Want elk weldenkend mens weet dat elders gewoon uitgebreid wordt en de productie weer op pijl komt . Alleen de dier wel zijns maatregelen konden wel eens ver onder de Nederlandse norm liggen . Ma ja uit het oog uit het hard . Ik hoop dat nu bij de burgers de ogen en oren open gaan . De gezondheid van mens en dier telt niet meer . En stelletje anarchisten die de dienst gaan uitmaken gesteund door geiten wollen sokken politici .

 • Gat

  Dus Femke Halsema was niet het hoogtepunt van de week 🤭

 • Cornelis61

  Schande voor ons land, wat een verschrikkelijke linkse troep. De nertsenhouders zitten al in een hoek waar de klappen, krijgen al schandalig veel voor hun kiezen door dit soort dieren haters en worden nu ook nog gefrustreerd door de ruiming tegen te houden STERKTE allen die dit ondergaan.

 • ENDE902

  @Gat,
  Loslaten van besmette nertsen is inderdaad Femke Halsena in het kwadraat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.