Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:11 jun 2020

Problemen door droogte nemen toe

Er blijft sprake van een dreigend watertekort en de situatie in de landbouw blijft zorgelijk door de droogte.

Ondanks de gevallen en voorspelde regen, blijft het erg droog voor de tijd van het jaar en loopt het neerslagtekort nog altijd op. Wat betreft de Landelijk Commissie Waterverdeling is er nog altijd sprake van een dreigend watertekort, de situatie in de landbouw blijft zorgelijk. De gewassen hebben namelijk de komende periode meer water nodig, wat er voorlopig niet voldoende zal vallen.

Lees verder onder de tweet

Gewasschade en verminderde opbrengsten

De commissie schrijft: ‘Zeker in gebieden waar geen wateraanvoer mogelijk is, lijken gewasschade en verminderde opbrengsten onvermijdelijk. Ook de grasgroei voor de rundveehouderij is sterk geremd. De regenwaterbassins in de glastuinbouw zijn nagenoeg leeg, waardoor deze sector andere waterbronnen moet gaan gebruiken.’

Neerslagtekort loopt weer op

Het huidige neerslagtekort, landelijk gemiddeld 164 mm, is fors meer dan in recordjaar 1976. Door de regen de afgelopen week is het neerslagtekort iets teruggelopen, maar daar komt aan het eind van deze week verandering in. De verwachting is dat na donderdag de temperaturen weer oplopen, waardoor de verdamping toeneemt. De komende twee weken verwacht het KNMI dat het gemiddelde neerslagtekort zal toenemen tot 181 mm.

Beregeningsverboden oppervlaktewater

De delen van Nederland die vanwege de ligging veelal volledig afhankelijk zijn van neerslag voor de aanvoer van water, zijn wederom de gebieden waar ook het neerslagtekort het grootst is. In het Zuidwesten, Zuiden en Oosten is het neerslagtekort nu al meer dan 180 mm. Waterschappen in deze regio’s hebben voor grote delen van hun werkgebied verboden om water uit rivieren, beken en vaarten te gebruiken voor beregening.

Rondom de Sallandse heuvelrug en op sommige plekken in Twente en het noorden van Groningen zijn de tekorten wat minder groot, daar viel afgelopen weekend een grotere hoeveelheid neerslag, tot plaatselijk meer dan 40 mm in de eerste week van juni.

Grondwaterstand loopt hard terug door droogte

In de droogste regio’s loopt ook de grondwaterstand nu hard terug. De afgelopen week is er sinds lange tijd weer een behoorlijke hoeveelheid neerslag gevallen, waardoor de grondwaterstandsdaling momenteel stagneert en de grondwaterstanden lokaal zelfs iets gestegen zijn. Op dit moment is de ruimtelijke variatie in de grondwaterstanden groot; variërend van normaal tot zeer laag voor de tijd van het jaar.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Lijkt meer op een roundupfoutje😄😄

 • veldzicht

  Inderdaad een eigenaardige foto,de percelen er naast zijn groen en komt dat gele perceel niet van de droogte.En zo droog is het nu ook weer niet,althans niet hier in het westen daar hebben veel boeren al voor de 2e keer gemaaid met redelijke opbrengsten.

 • agratax(1)

  Deze foto geeft een idee wat echte droogte kan veroorzaken. Ik vraag me al jaren af waarom we als Super Boeren nooit zijn gestart met Druppel irrigatie, een systeem waarbij de besparing op water 30 - 50 % is van de huidige hoeveelheid nodig voor een goede opbrengst. Hier komt bij dat de waterdruk minder dan 1 bar is aan het eind van de slang. Reken maar eens uit wat dit betekent voor de irrigatie kosten.
  De water behoefte van burgers en industrie zal als eerste worden bevredigd en is dan nog water over, komt de landbouw in beeld.

 • EL

  Irrigatie is ook in het belang voor de burger,(consument) voor veel goedkoop voedsel!

 • deB.

  Kostprijs in delen van het land, dit jaar dik over de 40 centen

  Melkprijs 32 op het moment. Het kan niet verder op deze manier let maar op

  Plus het eiwit verhaal laatste maanden dit jaar....Er is geen eiwit te halen van eigen land met zulk een droogte

 • veldzicht

  @agrstax.En vergeet de natuurgebieden niet.Die zijn ook vele malen belangrijker als water voor de landbouw.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.