Home

Nieuws 4 reacties

Nederland verbetert, maar scoort slecht in natuur

In Nederland is vergeleken met andere Europese lidstaten sprake van een sterke verbetering in de staat van soorten en habitattypen die bescherming krijgen onder de Vogel- en Habitatrichtlijn. Desondanks bungelt Nederland onderaan de Europese lijst als het gaat om de staat van de natuur.

Dat blijkt uit gegevens in het Compendium voor de Leefomgeving die deze week zijn gepubliceerd. Volgens het compendium heeft in Nederland ongeveer 90% van de habitattypen een zeer tot matig ongunstige staat van instandhouding. Op basis van de Europese regelgeving moet Nederland zorgen voor een gunstige staat van instandhouding, maar de Europese Unie stelt geen einddatum.

Nergens doel echt in zicht

Voor geen enkele lidstaat is het doel van de Vogel- en Habitatrichtlijn echt in zicht. Van veel soorten en habitattypen is de staat van instandhouding in Europa ongunstig. Over heel Europa heeft 24% van de habitattypen en 31% van de beschermde soorten een gunstige staat van instandhouding. Nederland scoort lager dan het Europese gemiddelde.

De mate waarin verschillende provincies bijdragen aan de verwezenlijking van de doelen van de Europese natuurbeschermingsregels verschilt, blijkt uit een overzicht.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • veldzicht

  Vind je het vreemd dat Nederland onderaan bungelt.In 50 jaar tijd 1/3 van de oppervlakte bebouwd voor 17 miljoen mensen of ligt vol met wegen ,sportparken en andere onduidelijke rommel of is aangelegde ''natuur''wat stikt van de vossen,ratten kraaien e.d. Ga je naar Duitsland of Frankrijk rij je tientallen km. door bossen of bergen door de natuur zonder een mens of huis te zien

 • trekker123

  Maar er gloort hoop voor de natuur. We gaan er ieder jaar 100.000 woningen bij zetten. Natuurinclusief....

 • Snel

  wil ook zeggen dat alle geld dat natuurorganisaties krijgen weggegooid geld is omdat ze hun onderhoud met die zelfde natuur niet nakomen. Zou ook kunnen dat Nederland bewust verkeerde cijfers doorgeeft aan Brussel om hier de druk nog meer te vergroten onder `t mom van "Brussel zegt........."

 • Maas1

  Milieuorganisaties stellen dat de stikstofberekeningen van het auto verkeer rammelen..

  Terug naar 100km per uur, de vroem vroem partij met paard en wagen over het zandpad.
  Als je groen staat wordt je vanzelf rood!


Of registreer je om te kunnen reageren.