Home

Nieuws 9 reacties

Mestproductie 2019 definitief onder plafonds

De mestproductie in 2019 ligt definitief onder de plafonds. De mestproductie van de Nederlandse veestapel bevatte bijna 3% minder stikstof en 4% minder fosfaat.

Voor alle sectoren ligt de mestproductie zowel voor stikstof als fosfaat duidelijk onder de plafonds die zijn afgesproken met Brussel en zijn gebaseerd op het niveau in 2002. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek.

De totale hoeveelheden bedroegen 489,7 miljoen kilo stikstof en 155,5 miljoen kilo fosfaat. Dat is duidelijk onder de plafonds van 504,4 miljoen kilo stikstof en 172,9 miljoen kilo fosfaat. De definitieve cijfers zijn vrijwel gelijk aan de voorlopige cijfers die in januari zijn gepubliceerd.

Melkvee 11% onder fosfaatplafond

Melkvee produceerde 75,5 miljoen kilo fosfaat, dat is ruim 4% minder dan in 2018 en ligt 11% onder het melkveefosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo. De stikstofproductie is met bijna 280 miljoen kilo duidelijk lager dan in 2018 en nipt onder het plafond. De daling komt door een kleinere melkveestapel en door minder fosfor en stikstof in het voer.

Varkens en kippen

De mestproductie van varkens en kippen ligt onder het niveau van 2018 en opnieuw duidelijk onder de sectorplafonds in deze sectoren. In de varkenssector is de daling een gevolg van minder dieren en lagere gehaltes in het voer.

Plafonds in wet

De plafonds voor de totale veestapel en voor melkvee, varkens en kippen afzonderlijk zijn sinds 1 januari 2020 opgenomen in de meststoffenwet. Dat is een uitvloeisel van het nu geldende zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, de basis voor het Nederlandse mestbeleid dat is goedgekeurd door de Europese Commissie. Het totaalplafond is sinds 2006 onderdeel van de Nederlandse derogatie die onlangs werd verlengd voor de jaren 2020 en 2021.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Alco

  Proficiat

 • @123

  Afwachten of de nieuwszenders dit nu naar buiten brengen.

 • kleine boer

  Daarom is het ook slechter met de bodem in nederland.....

 • gjh

  waar gaat dit stukje over ,over niets en flauwekul waar veel ambtenaartjes druk mee zijn.

 • veldzicht

  Ik verwacht nu toch wel een schouderklopje.Of is het water en de lucht nu nog lang niet schoon genoeg volgens al die zeikerds?

 • Gat

  Krijgen we nu ook 4 miljard als beloning?

 • wmeulemanjr1

  Fosfaatrechten eraf dan maar weer?

 • Drikus Dekker

  Streepjes prognoses etc etc ,manager taal op en top!!! Huilen met de pet op is het theorie op en top maar heeft niets met de werkelijkheid te maken!!! Jammers dat het zelfs in de boeren wereld door dringt dat achterlijke gedrag met lijntjes en kleurtjes en balkjes.gooi maar weg en volg je normale verstand maar dat lukt niet meer in dit land ...komt niet goed zo !!

 • drikhend

  De druk is ook van de mest markt af aan het gaan . Komt ook voor deel drie droge voorjaren op de meeste plaatsen . En de verwerking die laatste jaren opgestart is en het krimpen van de veestapel . Er zal een tijd komen dat mest weer echte waarde heeft en de afzet kosten flink zullen gaan dalen . Er komt minder mest maar er wordt veel verwerkt en daar zal de oplossing moeten liggen om aan de afzet kant zo weinig mogelijk kosten te hebben of zelfs zoveel mogelijk opbrengst realiseren . En de onzin van mest afzet en kunstmest aankopen past niet bij kringloop . Daarom zal men uiteindelijk de bedrijven meer eigen mest moeten laten gebruiken .Velen zullen denken een lul verhaal , maar vergis u niet aan de afzet kant gaat echte concurrentie komen want verwerkers zullen 365 dagen per jaar 24 uur mest moeten hebben om rendabel te draaien . En dus ook moeten werken aan de afzet kant voor hun eind product om kwaliteit te leveren en producten maken waar markt voor is en goed geld op brengen . En als het geld niet bij de aanvoer behaald kan worden zal het aan de afzet kant verdiend moeten worden bij de verwerkers . En aan wetgeving en plafon rond fosfaat en stikstof is de vraag of je daar bij een onbetrouwbare overheid echt waarde kunt hechten . De weg van minder vee is ingeslagen en een plafon is snel verlaagd .

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.