Home

Nieuws 11 reacties

Links en natuurorganisaties blij met advies Remkes

Linkse politieke partijen en verschillende natuur- en milieuorganisaties reageren instemmend op het stikstofadvies van de commissie-Remkes. Ze voelen zich gesterkt in hun kritiek op het stikstofbeleid van het kabinet.

De linkse oppositie ziet in het eindrapport van de commissie-Remkes bevestiging dat het kabinet veel meer moet doen om de natuur te beschermen tegen schadelijke stikstofuitstoot. “Opnieuw een dikke onvoldoende voor dit kabinet”, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “De stikstofplannen kunnen de prullenbak in want het is niet genoeg”, zegt Klaver. Dit kabinet moet kiezen voor halvering van de stikstofuitstoot, meer natuurgebieden en een groene transitie van boeren.” Hij wijst erop dat GroenLinks al een initiatiefwet heeft klaarliggen om dat allemaal wettelijk te regelen.

Lees ook: Remkes: stifstofaanpak moet strenger

‘Degelijk en evenwichtig’

PvdA‘er William Moorlag noemt het advies “degelijk en evenwichtig” en roept het kabinet op het over te nemen. “De harde kritiek aan het kabinet is terecht: de huidige halfhartige aanpak zet geen zoden aan de dijk. Onze stikstofuitstoot moet omlaag zodat er weer gebouwd kan worden en onze natuur de kans krijgt zich te herstellen.”

Ook SP-Kamerlid Frank Futselaar omarmt de conclusies van de commissie. “Remkes laat zien dat het kabinet het stikstofbeleid nog totaal niet op orde heeft, niet als het gaat om bescherming van de natuur en niet als het gaat om juridische zekerheid. Meer ambitie en echte keuzes zijn nu hard nodig.”

Kamerlid Tjeerd de Groot van coalitiepartij D66 noemt het advies “een steun in de rug”. Hij vindt dat het kabinet al “een stap in de goede richting” heeft gezet door in te zetten op natuurherstel en verkleining van de veestapel. Maar: “het lijkt erop dat de minister er een flinke schep bovenop moet doen”.

Natuur- en milieuorganisaties

Natuur- en milieuorganisaties reageren zeer positief op het stikstofadvies van de commissie-Remkes aan het kabinet. Milieudefensie spreekt van een “belangrijk en gezaghebbend advies waaruit blijkt dat kringlooplandbouw noodzakelijk is”. Greenpeace ziet er een bevestiging in dat “het roer drastisch om moet”. Het Wereld Natuur Fonds (WNF-NL) constateert dat het stikstofbeleid van het kabinet opnieuw “de prullenbak in kan”, omdat het te vrijblijvend is.

‘Flinke inspanning voor landbouw’

Directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds ziet in de aanbevelingen vooral “een flinke inspanning voor de landbouw”. Kansen ziet ze ook, voor boeren die bereid zijn over te stappen op “natuurvriendelijke kringlooplandbouw.” Greenpeace is niet verbaasd over het advies, zegt directeur Joris Thijssen. “Om de natuur te redden zijn niet alleen maatregelen nodig in natuurgebieden, maar ook een stevige reductie van de stikstofuitstoot.” De organisatie bereidt zelf een rechtszaak tegen de Staat voor om betere natuurbescherming af te dwingen.

‘Kwestie van welzijn’

Wat Milieudefensie betreft is het verbeteren van de natuur en het verminderen van de stikstofuitstoot ook een kwestie van welzijn. “Stikstofreductie draagt bij aan gezondere lucht. Natuurherstel draagt bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater”, aldus de organisatie. “Hoeveel adviezen dat niet alles kan heeft de regering nodig om te kiezen voor een duurzame toekomst?”

Natuurmonumenten en LandschappenNL zien in het rapport “een realistische oplossing voor de stikstofimpasse” die uitzicht biedt op “daadwerkelijk natuurherstel”. Volgens de natuurorganisaties moet het kabinet met een nieuw wetsvoorstel komen, omdat de huidige plannen “vrijblijvend, onduidelijk en ontoereikend” zijn. In de rechtszaal zouden ze niet overeind blijven, stellen de organisaties. “Het kabinet moet het advies van de deskundige adviescommissie daarom serieus nemen en terug naar de tekentafel.”

Mobilisation for the Environment (MOB) voelt zich gesterkt in haar kritiek op het stikstofbeleid van het kabinet.

Laatste reacties

 • Sjefo

  Als in de voorstellen staat dat boeren genaaid worden is het volgens de linkse partijen een evenwichtig pakket.
  Het adagium van de linkse partijen is alle boeren het land uit, al lang voor de gecreëerde stikstof problematiek waren deze partijen anti boer.
  De gecreëerde stikstof problematiek was / is zeer welkom om deze /hun principes te verwezenlijken.
  Dit alles word mogelijk gemaakt door zwakke ondeskundige regering en een pias Remkes met zijn rapport "niet alles kan" behalve dan het race circuit in Zantvoort

 • deB.

  Nogmaals nog even, en ze mogen het zelf gaan doen.....voor d'r vreten zorgen, want het chagrijn zit tot over de oren bij alle boeren!

 • Kelholt

  PvdA‘er William Moorlag: "Onze stikstofuitstoot moet omlaag zodat er weer gebouwd kan worden en onze natuur de kans krijgt zich te herstellen.”

  Waar gaat er dan gebouwd worden? Op landbouwgrond.
  Voor wie moet er gebouwd worden? Voor de consumerende Nederlander.
  Hoe kan de natuur zich dan herstellen? Eh, eh......tja.

  Dit is het niveau van onze parlementariërs.

  Kom op redacteuren van Boerderij prik de zeepbel van het stikstofbeleid nou eens door.

 • a van Gerwen

  Iedere keer sta ik er weer van te kijken dat juist de linkse partijen zo staan te juichen bij plannen die het leven zoveel duurder moeten maken. Alles bij elkaar gaat deze luchtfietserij heel veel geld kosten, zowel voor de overheid, landbouw, als het bedrijfsleven en daarmee ook voor de consument. Juist de minderbedeelden onder ons zullen dit het meest in hun portemonnee voelen, en laat dit nu vaak de linkse kiezer te zijn.

 • Drikus Dekker

  Geloof me allemaal die dit lezen dit word een land zonder Boeren ze worden desnoods onder rechtelijk gezag weg gekocht om natuur gebieden te beschermen (lang leven de moordende Wolf) want die natuur is zo belangrijk !!! Vervolgens open we weet ik hoeveel Boerencampings zo dat die mensen de natuur weer kunnen verstoren of verklote beter gezegd..Dan het verhaal Femke Halsma die had vorige week na die betoging per direct op non-actief gezet moeten worden (regels zijn regels) Maar nu komt het Amsterdam zijn inwoners bestaat uit 80 procent buitenlander en die moeten woon ruimte hebben de stad word te klein !!!Dus effe wat Boeren de nek om draaien zodat we die bunders van woonwijken gaan voor zien .Nog maar niet te spreken van het list en bedrog stikstof sprookje ...om eerlijk te zijn schiet ik vol met tranen dat er daar vanmiddag een poppetje staat te vertellen dat het effe 50 procent minder moet.ik wil ook wel eens wat maar dat wil niet zeggen dat ik altijd m,n zin krijg. Ben bang dat ze ons Boeren allemaal naar de bl..sem gaan helpen ...Dit land moet zijn eigen schamen !!!!

 • boer a

  Iedereen die het met deze onzin eens is moet morgen niet naar de supermarkt gaan voor z'n eten want dat komt van een boer, maar moet zijn eten maar in de natuurgebieden gaan halen, kost geen geld en eet dan smakelijk het gras en andere vegetatie.

 • fietskip

  @milieudefensie de gezondere lucht: Het gaat er dan wel over welke stikstof! de NOX is bewezen dodelijk.

  @a van Gerwen dat klopt helemaal. Je snapt niet dat die mensen op partijen stemmen die er voor zorgen dat alles veel duurder word. Je zou zeggen dat ze daar toch beter over na moeten denken.

 • EL

  Het merendeel van de consumenten wil goedkoop voedsel, maakt niet uit waar het vandaan komt en hoe het daar geproduceerd wordt, als ze maar genoeg geld overhouden voor een snuifje en een ballonnetje en liefst ook een vakantie naar Verweggistan, de slinkse regering regelt het wel!

 • @123

  En zo wordt Nederland omgevormd tot de Tristatecity van de nabije toekomst, via een list en bedrog spel van de zogenaamde overheid ,Nederland volgebouwd,rest nepnatuur en een nog wat boeren voor het oog en het andere voedsel uit het buitenland.

 • Piet P

  Het land gaat net als in de jaren 30 naar de klote .
  Toen had je allemaal lui met gebroken geweertjes .
  We weten hoe dat afliep.

 • Dirk,

  Als ik moets kiezen.......
  slaap ik liever met een koe ,
  dan met een auto met draaiende motor ..........
  In een afgesloten garage box .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.