Home

Nieuws 6 reacties

Landbouw Collectief wordt het niet eens over nieuwe vorm

De partijen in het Landbouw Collectief kunnen het niet eens worden over een nieuwe structuur van samenwerking.

Dat bleek woensdag 4 juni, zo laten negen boerenbelangenbehartigers weten. Er is geen draagvlak onder de partijen om samen te werken in de oude structuur over andere onderwerpen dan stikstof. Het statement is ondertekend door Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Netwerk Grondig, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Agractie Nederland, Federatie Vleesvee Stamboeken Nederland, Nederlandse Federatie Edelpelsdierhouders, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

‘Vrije rol’ voor FDF

De vier organisaties die niet genoemd worden, zijn LTO Nederland, Dutch Dairymen Board, Mesdagfonds en Farmers Defence Force. Over die laatste schrijven de overige negen: “De partijen zien voor FDF een meer vrije rol en effectievere inzet buiten het LC. Echter zien zij dat zelf anders.”

Discussie over stikstofbeleid verschoven

De discussie over het stikstofbeleid, waar het Landbouw Collectief vorig jaar oktober voor in het leven is geroepen, is momenteel verschoven naar provinciale beleidstafels. Bestuurders en leden van de belangenbehartigers werken hier intensief, effectief en efficiënt samen, schrijven de clubs.

Vertrouwen van cruciaal belang

De negen partijen vinden dat zij elkaar de afgelopen periode goed hebben leren kennen en samen dingen op hebben kunnen zetten. Dit willen ze vasthouden en de komende tijd uitbouwen. “Vertrouwen in elkaar en in elkaars strategieën en aanpak is daarbij van cruciaal belang,” vinden ze daarbij.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Zelfs de NMV en de Edelpelsdierhouders willen FDF buiten de deur zetten.

  FDF is opgericht als knokploeg tegen stalbezetters en niet als belangenbehartiger. Ze hadden bij hun roots moeten blijven en zich niet moeten voordoen als belangenbehartiger. In feite wordt in het statement, tussen de regels door, FDF gesommeerd zich te beperken tot datgene waar ze voor zijn opgericht.

 • Bennie Stevelink

  Lydia, welke positie neemt LTO in deze in?

  Dat het Mesdagfonds het statement niet ondertekent is eenvoudig te verklaren door de invloed van Vogelaar die ook bij FDF achter de schermen aan de touwtjes trekt. Dat DDB niet ondertekent komt door Sieta die bestuurslid is bij FDF en tegelijk alleenheerster bij DDB.

  Welke reden heeft LTO om het statement niet te ondertekenen? Zij waren immers de eersten die naar buiten traden met de onwerkbaarheid van het LC.

 • Soest

  Moet LTO een positie innemen hierin? Zij was al eerder uit het Landbouwcollectief gestapt en waren (verwacht ik) niet betrokken bij het in het artikel genoemde gesprek van het Landbouwcollectief. Het LC bestond toch uit nog 12 partijen en geen 13? Of zie ik iets over het hoofd?

 • kleine boer

  bennie die 4 gaan samen verder dat weet jij nog niet.....

 • Alco

  Een goede formule vinden zal met vallen en opstaan gepaard gaan.
  Dat er wat gebeuren moest staat als een paal boven water.
  De boerenbelangen waren al veel te lang verkwanseld.

 • Marcel

  Kunnen de bestuurders niet lezen of willen ze het niet.
  De enquêtes die ik gezien heb waren over duidelijk.
  75% wil een landbouw collectief.
  Maar nee hoor, ieder clubje lekker door rotzooien met die paar leden die een ieder nog heeft.
  Iedereen alle lidmaatschappen opzeggen om ze te dwingen tot andere gedachten. Ik ga er een paar mails aan wagen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.