Home

Nieuws 7 reacties

Kamer wil zoönosestrategie van kabinet

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een plan van aanpak gaat opstellen om het risico op het ontstaan van zoönosen te verkleinen.

Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, Denk, Groep Krol, 50Plus, D66 SGP, ChristenUnie, PVV en Van Haga stemden voor de motie van Esther Ouwehand. Ze pleit voor een plan waarbij wordt gekeken welke maatregelen Nederland kan nemen. Ze denkt dan vooral aan maatregelen op het gebied van intensieve veehouderij, de wereldwijde handel in wilde dieren en de import van palmolie en soja. Dit laatste speelt volgens Ouwehand een belangrijke rol bij de ontbossing wereldwijd. Virologen noemen ontbossing, grootschalige intensieve veehouderij, vermindering van biodiversiteit en de handel van wilde dieren risico’s voor het ontstaan van ziekten die over kunnen gaan op mensen.

Vleessector vitale sector

Minister Hugo de Jonge zei tijdens het debat bereid te zijn om een onderzoek te doen. Hij noemt de coronacrisis op zijn minst een wake-upcall dat de dreiging van zoönosen serieus moet worden genomen. De Jonge wil de coronacrisis gebruiken om lessen uit te leren op het gebied van zoönosen en hier ‘iets grondigs mee te doen’. Opvallend genoeg stemden De Jonges partijgenoten van het CDA en de VVD tegen de motie.

PvdD, GroenLinks, PvdA en Groep Krol Van Kooten vinden ook dat de vleessector niet meer op de lijst met vitale sectoren hoort. Een ruime meerderheid en ook minister De Jonge benadrukken dat de vleessector gewoon tot de voedselketen behoren en dus wel tot die vitale sectoren behoort.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • ENDE902

  Het is duidelijk, dat niet het risico op zoönosen de motivatie is voor de motie, maar het uitfaseren van de veehouderij.

 • TIMOTEUS

  Zo is het ENDE902 , zo hebben ze ook de nertsen versneld op kunnen ruimen hier in Nederland !!! Katten en honden kunnen ook corona met zich meedragen maar daar hoor je niemand meer over.

 • Tinus1

  Een zeer geslepen partijtje. De motie van afgelopen week voor fokverbod voor dragers covid19 bij commercieel gehouden dieren was de opmaat, gisteren RTL nieuws met die "nieuwe" varkensgriep en nu dit..... agenda is duidelijk en de rest trapt er mooi in. Ze zijn zelf zo slim om pionnen bij nieuwe partijen meer te zetten zodat ze zoiezo meer stemmen mee hebben! Maar waarom heeft de SGP dit deze keer niet door?!

 • Gat

  Ontbossing voor soya. Of is het ontbossing voor onze klimaat doelen!

 • farmerbn

  Een beter stemadvies is niet nodig.

 • Oké dan

  Dus als ik het goed begrijp, gaat de tweede kamer een plan van aanpak opstellen om de wereld bevolking te verminderen.

 • varken23

  Zolang er dieren en mensen bestaan zullen er ook zoonose bestaan. De enige oplossing voor het beperken van de schade is bij een uitbraak onmiddellijk het transport van mensen stilleggen.

  Wanneer de landbouw verdrongen wordt uit een bepaald gebied door bijvoorbeeld stedenbouw. En de landbouw als gevolg daarvan verplaatst/schuift op naar een nieuwe locatie dmv ontbossing ( er moet toch voedsel geproduceerd worden ). Heeft er dan ontbossing plaatsgevonden ten gevolgen van de landbouw of is ontbossing dan het gevolg van de stedenbouw?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.