Home

Nieuws 5 reacties

Kamer wil brede voeraanpak voor stikstof

Landbouwminister Carola Schouten moet afspraken maken met de sector voor een pakket aan mogelijkheden om de stikstofemissie in de veehouderij te verlagen via het voerspoor.

Daarbij moet het doel (de vermindering van de eiweitgehalten) voorp staan en moeten de maatregelen zich richten op het totaalrantsoen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag 23 juni een motie van die strekking van Carla Dik-Faber. Zij diende de motie samen met de VVD‘er Mark Harbers en de CDA‘er Jaco Geurts in. Het doel van de motie is niet om de kracht voermaatregel voor dit jaar te veranderen, maar om voor volgend jaar regels te maken die draagvlak hebben. Minister Schouten heeft vorige week tijdens het Kamerdebat al toegezegd dat ze met de sector in gesprek wil om te zien of er een alternatief voerspoor kan worden ingevoerd dat nog dit jaar van kracht moet worden en dat in de plaats zou komen van de krachtvoermaatregelen.

Afrekenbare stoffenbalans

De Kamer wil dat het kabinet bij de herziening van het mestbeleid een systeem van een afrekenbare stoffenbalans bij de mogelijkheden betrekt. De afrekenbare stoffenbalans moet in plaats komen van het bestaande rechtensysteem, heeft het Adviescollege Stikstofproblematiek geadviseerd. Met de afrekenbare stoffenbalans wordt de mineralenstroom van en naar landbouwbedrijven in kaart gebracht. CDA‘er Jaco Geurts diende samen met coalitiegenoten Mark Harbers (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Carla Dik Faber (ChristenUnie) en SGP‘er Roelof Bisschop en PvdA‘er William Moorlag een motie in die de regering oproept een systeem van een afrekenbare stoffenbalans uit te werken en te betrekken bij het mestbeleid.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • jan1

  Laten ze eerst maar eens zorgen dat ze een goed verdienmodel opzetten en dan eens over verdere maatregelen gaan praten.

 • Zuperboer

  @jan1; Laten ze zich vooral niet met óns verdienmodel gaan bemoeien, want dan richten ze een werkgroep op en worden er weer verkeerde diepe zakken gevuld........

 • kanaal

  andere sectoren zijn eerst aan de beurt.

 • Henk.visscher

  Mark Harbers en Jaco Geurts bedankt, tjonge tjonge wat zijn wij blij met jullie!

 • oeleboele

  Hebben alle kamerleden nu ook ineens verstand van voer zaken? Tsjonge, je wordt er niet goed van!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.