Home

Nieuws

Grondprijs maand mei naar nieuw record

De gemiddelde agrarische grondprijs in de maand mei was ruim € 61.100. Nog nooit was de grondprijs zo hoog in deze maand, zo blijkt uit een analyse van de meest recente grondcijfers van het Kadaster.

In vergelijking met de gemiddeld betaalde grondprijs in mei 2019 (€ 57.500) komt dit neer op een stijging van ruim 6%. In vergelijking met 2018 (€ 59.900) is dat een stijging van ruim 2%.

De stijging komt overeen met de waarnemingen en verwachtingen die makelaars, pachters, verpachters en bankanalisten reeds schetsten. Afgelopen week heeft LTO haar nieuwe Pachtvisie 2020 gepresenteerd, waaruit duidelijk werd hoe boerenbedrijven in de knel kunnen komen met bedrijfszekerheid door de torenhoge grondprijzen. Vooral jonge boeren zien weinig kans voor bedrijfsuitbreiding of aankoop van grond. Pacht biedt uitkomsten, maar ook knelpunten en valkuilen. Verpachters – daarentegen – wijzen op de hoge belastingafdracht, die inmiddels hoger ligt dan de pachtprijzen. Toch blijft grond – gezien de stijgende prijzen – voor hen een prima belegging.

Vooral prijs bouwland stijgt

Vooral bouwland is over de jaren heen duurder geworden. Dit jaar is gemiddeld € 74.000 betaald voor een hectare bouwland in de maand mei. Dat is ruim 11% meer dan het jaar ervoor, en ruim 12% meer dan in mei 2018. Ook de prijs van een hectare grasland heeft het hoogste punt bereikt in vergelijking met mei in de vorige jaren, volgens de cijfers van het Kadaster. Dit jaar is met € 55.800 per hectare ruim 5% meer betaald dan een jaar eerder. In vergelijking met 2018 is dat verschil kleiner: slechts een halve procent.

Al langere tijd worden records verbroken

Om de hoge grondprijs van mei 2020 in perspectief te plaatsen: in voorgaande maanden is de gemiddelde grondprijs reeds hoger geweest. Vooral van bouwland.

Aan- en verkoop van landbouwgrond is seizoensafhankelijk. Dat verklaart de fluctuatie in handel en grondprijzen door het jaar heen. Normaliter wordt de meeste grond verhandeld in het eerste en het laatste kwartaal, terwijl de minste handel geregistreerd wordt in het tweede en derde kwartaal. Zo bedroeg aan het begin van dit jaar – in januari – de gemiddelde prijs voor een hectare grond € 69.000. Bouw- en grasland werden toen respectievelijk voor € 75.600 en € 63.000 verkocht.

Daarmee lijkt het coronavirus vooralsnog weinig invloed te hebben op de grondmarkt. Dat merkt ook agrarisch VBO-makelaar Hans Peters. “De grondmarkt is te vergelijken met de huizenmarkt en stort niet zomaar in elkaar.”

Lees meer over agrarisch vastgoed in dit dossier. Weten wat de buurman betaalde voor grond? Of bekijk gemiddelde grondprijzen bij je in de buurt. Check: Koopaktes en grondprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.