Home

Nieuws 14 reacties

Gezondheidsraad: strikte controle middelengebruik

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen moet tot een minimum beperkt worden. De overheid moet daar strikt op toezien, vindt de Gezondheidsraad.

In een advies aan de ministers van Medische Zorg, Landbouw en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat schrijft de Gezondheidsraad dat er geen verder onderzoek nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. “Duidelijk is dat omwonenden en vooral telers en hun gezinnen gemiddeld hoger zijn blootgesteld (aan gewasbeschermingsmiddelen) dan mensen die niet in de landbouw werken en die verder weg wonen van landbouwpercelen”, stelt de Gezondheidsraad.

Ongerustheid

Er zijn weliswaar niet of nauwelijks aantoonbare gezondheidseffecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland, maar daarmee is de ongerustheid niet weg. Bovendien zijn er wel degelijk aanwijzingen dat er een relatie kan bestaan tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Bovendien is er mogelijk ook een verband tussen blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van kinderen.

Grootte risico’s niet duidelijk

Het is niet duidelijk hoe groot de risico’s zijn en welke middelen voor die effecten verantwoordelijk zijn, maar proefdieronderzoek laat zien dat de geconstateerde verbanden aannemelijk zijn.

Verduurzaming te traag

De Gezondheidsraad zegt dat er weliswaar regels zijn voor veilig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en dat de overheid streeft naar vermindering van de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen, maar dat de verduurzaming traag gaat. “Bovendien is gebleken dat telers te weinig prioriteit geve3n aan veilig werken. Dat heeft niet alleen consequenties voor de veiligheid van henzelf, hun werknemers en hun gezinsleden, maar verhoogt ook de risico’s voor omwonenden.”

Duidelijkheid op perceelsniveau

De raad adviseert niet alleen de controle en de voorlichting te versterken. Volgens de raad zou op perceelsniveau duidelijk moeten zijn welke middelen er worden gebruikt. Bovendien zou de blootstelling van omwonenden en toepassers (en hun gezinsleden) moeten worden geregistreerd door het nemen van urinemonsters. Door de blootstelling op die manier in de gaten te houden (monitoren) kunnen telers bewuster worden van de risico‘s, aldus de Gezondheidsraad.

Laatste reacties

 • Kelholt

  De kop had moeten zijn:

  Gezondheidsraad: strikte controle geneesmiddelengebruik.

 • f.p.zomer

  Bombardement van rapporten op de landbouw. Moet voor de vacantie nog even de nek omgedraaid worden.

 • Mtswi

  We weten eigenlijk nog niks maar we geven de boeren alvast de schuld. het wordt steeds gekker hier.

 • Schrauwen Landbouw

  De productie van volop betaalbare aardappelen, granen, groenten, fruit enz. wordt nagenoeg onmogelijk gemaakt. En dat is dan ook weer niet goed voor de volksgezondheid.

 • maxisprint

  Op perceelsniveau is alles in Nederland al exact geregistreerd

 • Gebageit

  Zeggen letterlijk we kunnen de spelt in de hooiberg niet vinden, maar omdat er hardroepers vlakbij landbouwpercelen wonen moet het toch verder aan banden worden gelegd....

 • Tinus1

  Dus perceel gespoten, omwonende even om urinemonster vragen.....??

 • farmerbn

  Het moet kapot. Ook deze wijsneuzen doen eraan mee. Er is niks aan de hand maar toch even een stoot onder de gordel geven. Wie hebben zitting in die gezondheidsraad? Leven zij zelf wel gezond? En geven ze zelf het goede voorbeeld?

 • Hilhorst100

  Alle mogelijke aanwijzingen van enge ziektes, bijensterftes en geboorteafwijkingen komen gewoon door straling van 4 en 5 g masten, mobiele telefoons, slimme meters, afstandsbedieningen enz. Alleen dit moet onder de pet worden gehouden, landbouw moet en zal de schuld krijgen

 • maxisprint

  Op het platteland blijven de mensen gezonder en worden ouder
  Hoe rijm je dat

 • ferdi

  gewoon alles vol zetten met zonnepanelen en windmolens , hebben wij , boeren rust en een verdienmodel !
  kunnen we eindelijk ook met vakantie en geen gezeik meer .

 • boer a

  Eerst morgen de aanstekers verbieden, want er is WEL een duidelijk verband tussen het bij je dragen van een aansteker en het krijgen van longkanker, dat gaat wel bij dragen aan de volksgezondheid. En voldoende vlees blijven eten want de leden van de gezondheidsraad lijken wel aangetaste hersenen te hebben door B12 gebrek.

 • krities

  kijkt en geeft gezondheidsraad ook advies over alle (illegaal gemaakte) chemische troep die jongeren op festivals tot zich nemen waarvan dezelfde overheid de gezondheid van onze toekomst vernield. ??

 • Koos

  Middelenregistratie gebeurt al jaren op perceel niveau.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.