Home

Nieuws 4 reacties

Gelderse subsidieregeling wolvenpreventie vastgesteld

Veehouders kunnen vanaf 3 augustus 2020 subsidie aanvragen op de website van de provincie.

De provincie Gelderland heeft de subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen om wolvenschade te voorkomen definitief vastgesteld. Veehouders kunnen vanaf 3 augustus 2020 subsidie aanvragen op de website van de provincie.

Circa 600 boeren kunnen aanspraak maken

Binnen het aangewezen wolvengebied op de Veluwe zijn circa 600 boeren die aanspraak kunnen maken op de regeling. Er is dit jaar € 500.000 beschikbaar. Volgend jaar waarschijnlijk € 600.000. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland besloten.

Medio mei maakten GS reeds bekend dat zij het adviesrapport 'Gebiedsgericht preventieplan wolvenschade Veluwe’ goedkeurden, met het oog op definitieve vaststelling op 23 juni 2020. De regeling is onderdeel van de Regels voor Ruimte Gelderland, waarin alle subsidieregels zijn opgenomen die te maken hebben met de uitvoering van provinciaal beleid.

Schade door wolven liever voorkomen dan vergoeden

Landbouwgedeputeerde Peter Drenth: “Er ligt een solide advies van de wolvencommissie, op basis van uitgebreide gesprekken in het gebied. We zien kansen om schapen- en geitenhouders te helpen om hun dieren te beschermen en tegelijk ook ruimte te geven voor de wolf.”

Provincie Gelderland verwacht dat de regeling voor wolfwerende maatregelen helpt om te voorkomen dat wolven schapen en geiten aanvallen. “Daarmee voorkomen we, zeker op de langere termijn, ook extra kosten. Bovendien willen we schade door wolven liever voorkomen dan achteraf vergoeden. Daarnaast dragen we op deze wijze ook bij aan het bevorderen van biodiversiteit en maatschappelijk draagvlak voor de aanwezigheid van wolven”, aldus de provincie.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  koeien in de wei wolven erbij????

 • Jules Vismale

  Die koeien kunnen anders ook door wisenten en taurossen vervangen worden omdat die pas echt wild zijn!

 • Bolder01

  Een kip met inwendige muizen korrels worden ze tam van🤔

 • vandenbrandcv1

  jules, volgens mij hebben sommige boeren eigendom, of is het tegenwoordig in uw beleving eigen-dom ??? kunnen we die dieren niet in de steden laten fourageren ? hebben er nog meer mensen plezier van zoals u ??? als we op zo ver zijn dat de steden leeg beginnen te raken< kunnen uw wisenten en taurossen er een natuur wildwesten van maken<

Of registreer je om te kunnen reageren.