Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:23 jun 2020

EU-commissaris: boer centraal in strategie biodiversiteit

De boer staat centraal in de nieuwe biodiversiteitsstrategie van de Europese Commissie. Dat zegt Europees Milieucommissaris Virginijus Sinkevičius.

Sinkevičius sprak maandag met de landbouwcommissie van het Europees Parlement. De Europese Commissie wil de biodiversiteit in de Europese Unie herstellen door tenminste 30% van het grondgebied (inclusief de zeeën) als natuurgebied te beschermen. Tegelijk moet ook de biologische landbouw uitbreiden (tot 25% van het landbouwareaal in 2030) en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica met de helft naar beneden ten opzichte van 2019.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Sinkevičius zegt dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid cruciaal is voor de biodiversiteitsstrategie. “Boeren zijn het eerste slachtoffer van de afname van de biodiversiteit”, aldus Sinkevičius. Hij meent dat de inkomens van de boeren er op vooruit kunnen gaan, als er meer biologische productie is. Hij argumenteert dat op dit moment de biologische boeren naar verhouding meer inkomen hebben dan hun gangbare collega‘s.

Geen zorgen maken over voedselvoorziening

Angst voor afname van de voedselzekerheid is niet nodig, vindt Sinkevičius. “Bij de huidige Covid-19-crisis hebben we gezien dat de Europese land- en tuinbouw nog steeds exporteert. We hoeven ons echt geen zorgen te maken over de voedselvoorziening.” Tegelijk denkt hij wel dat de handelsstromen gaan veranderen en er meer producten op de lokale markten moeten worden afgezet. Hij promoot ook andere consumptiepatronen, waardoor er minder grond nodig is voor de productie van zuivel en vlees.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • kanaal

  wat een onzin ,de bio product prijzen zullen instorten en dat is ook precies de bedoeling alleen de consument profiteert .

 • Maas1

  Precies in de lijn van de PvdD,biologische producten voor gangbare of mindere prijzen. Des te meer redenen om je eigen hoofd te volgen als je een bedrijf moet exploiteren op de grillen van de politiek dan is het snel klaar.
  Je begint haast te geloven dat men niet meer met de welvaart om kan gaan.

 • Firma Vellenga

  Toch zijn er vast weer mensen/boeren die het wel voor elkaar krijgen om er mee rond te komen.... Wij denken ook ver mee wij zijn ook omgeschakeld maar ook voor ons zou het niet meer uit kunnen. Wij gaan vast door in een andere tak maar of bovenstaande nu zo'n goed, dier en natuur vriendelijk idee is....

 • Maas1

  Europa heeft twee gezichten aan de eene kant promoot men biologische productie wijze zonder garant te staan voor slechte prijzen, immers men stuurt dwingend in de markt.Aan de andere kant laat men ongehinderd producten toe die niet voldoen aan de dan geldende productie methodes aan de interne Europeese markt. U duurdere dwingende product ligt dan naast goedkoop geimporteerde producten, dan mag u raden wat de consument doet.Het antwoord wat Europa hierop heeft is promotie bij de Europeese burger voor het Europeese product.
  Dit is wensdenken, wij moeten de bedrijfsvoering financiëel verantwoorden of wij morgen bij het grofvuil staan dat zal de politiek een zorg zijn.

 • René de jong

  Schumacher is in ieder geval vóór, dus ook vóór 50% meer natuur en vóór verstoring van de huidige bioafzet.....

 • mts.vaandrager1

  Jaap gangbaar Goed idee maar dan in een keer Verbod op alle bestrijdingsmiddelen geen kunstmest gebruik en geen antibiotica en maximaal aantal dieren per ha En dit in heel Europa er mag ook niks ingevoerd worden wat niet aan deze eisen voldoet Ik ben voor Niet langzaam de strop om de boer zn nek aantrekken maar zo snel mogenlijk schaarste creëren en top prijzenLto doe er wat mee

 • farmerbn

  Grenzen dicht lukt niet. Asml en de auto-industrie kunnen niet zonder export. Als je wilt exporteren moet je ook importeren .

 • Firma Vellenga

  Schumacher is voor..... Toen wij biologischeboer wilden gaan worden waren wij niet welkom bij Friesland Campina.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.