Home

Nieuws

Dertien nertsenbedrijven besmet met coronavirus

Het aantal nertsenbedrijven dat besmet is met het coronavirus Covid-19 is opgelopen naar dertien. Woensdag 10 juni debatteert de Tweede Kamer over het coronavirus en de maatregelen op nertsenbedrijven.

Dat schrijven ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds vorige week zijn er vier nieuwe bedrijven bijgekomen. Het gaat om twee bedrijven in Landhorst, één in Volkel en één in Castenray. Drie besmettingen zijn aan het licht gekomen door het early warning-onderzoek, waarbij dode dieren worden onderzocht op het virus. Een bedrijf is aan het licht gekomen via een melding. Het coronavirus bij nertsen is een meldingsplichtige ziekte. Om verwarring te voorkomen wordt niet meer gecommuniceerd over bedrijven en locaties, maar wordt elke locatie als een bedrijf gezien, ongeacht of ze van dezelfde eigenaar zijn.

Bron corona-infecties nog niet bekend

De bron van de infecties op de nieuwe bedrijven is niet bekend. De NVWA voert traceringsonderzoek uit op de bedrijven. Medewerkers worden mogelijk ook getest op het virus.

Schouten schrijft daarnaast dat ze eind deze week de uitslagen verwacht van het bloedonderzoek dat op alle nertsenbedrijven heeft plaatsgevonden. Daarbij wordt gekeken of de dieren antistoffen hebben tegen het coronavirus, dat erop duidt dat de dieren besmet zijn geweest met het virus.

Acht besmette bedrijven geruimd

De NVWA heeft sinds zaterdag 6 juni acht besmette bedrijven geruimd. “Dagelijks kunnen twee tot drie bedrijven geruimd worden”, schrijven de ministers. De ruimingen verlopen volgens NVWA goed. Schouten schrijft dat zorgvuldig met de dieren wordt omgegaan en dat de samenwerking met het personeel van de bedrijven goed is. De welzijnscommissie dierziekten, die door de minister van LNV is ingesteld, heeft de ruimingen gecontroleerd en zal hierover een rapport maken.

Volg live Kamerdebat over coronamaatregelen op nertsenbedrijven

Woensdag 10 juni debatteert de Tweede Kamer over het coronavirus en de maatregelen op nertsenbedrijven. Het debat is live te volgen vanaf 11.00 uur via de website van de Tweede Kamer.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.