Home

Nieuws 8 reacties

Boerenclubs willen actie tegen imagoderving en dierenactivisme

Een groep van 27 boerenorganisaties roept minister-president Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten op om in actie te komen tegen bewust aangerichte imagoschade van de landbouwsector en tegen dierenactivisme.

Daartoe hebben de organisaties een brandbrief aan minister-president Mark Rutte geschreven. Zij willen met de minister-president in gesprek om een einde te maken aan verdere radicalisering tegen de sector.

Bedreiging

De boerenclubs hekelen het continu negatief wegzetten van de Nederlandse landbouwsector door bepaalde NGO’s en politieke partijen. De organisaties maken zich zorgen over de gevolgen die deze – vaak op onjuiste feiten gebaseerde – beeldvorming heeft. In de brief schrijven de clubs dat boeren en voedselverwerkende bedrijven steeds vaker worden bedreigd, bezet of in brand gestoken. Als voorbeeld wordt de recente brandstichting bij eendenslachterij Tomassen Duck-to op 28 mei genoemd.

Door ketengenoten in onze sectoren wordt meer van u verlangd dan uw afkeur te geven aan dergelijke daden

Te weinig actie

De agrarische sector ervaart te weinig actie vanuit de politiek tegen imagoderving en dierenactivisten, schrijven de organisaties. “De illegale daden van activisten zijn geen op zichzelf staande incidenten meer. Door ketengenoten in onze sectoren wordt meer van u verlangd dan uw afkeur te geven aan dergelijke daden. Wij vragen u, in uw positie, uw verantwoordelijkheid te nemen”, aldus de clubs.

De brief is ondertekend door o.a. NVP, NAJK, NMV, Vee&Logistiek Nederland, Nepluvi, Agractie, FDF, DDB, COV en LTO pluimveehouderij.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Draagvlakboer Rutte zal de brand wel niet zien.

 • Alco

  We moeten mensen met kennis van de landbouw hebben die daarnaast ook activiteiten hebben waarmee ze in de praatprogramma's uitgenodigd worden.
  De media heeft in die programma's alleen maar mensen zitten die terloops denken ook over landbouw hun zegje te kunnen doen.
  Daar begint dus de stigmatisering.

 • agratax(1)

  Het ergste is dat een deel, zo niet alle, activistische organisaties via overheid en semi overheid gesubsidieerd worden om tegen de landbouw te strijden met acties of rechtsgang. Helaas kan de boeren krijgen deze steun niet en moeten zich steeds weer verdedigen tegen activisten en journalisten. het lijkt nl. dat deze samen optrekken tegen de voedselproducenten om de voedselzekerheid om zeep te helpen.

 • boerderij12

  lto nederland staat er niet tussen?

 • boer a

  Ik denk dat we moeten wachten op effect tot "de wal het schip zal keren", m.a.w. dat de consument merkt dat de voedsel beschikbaarheid niet vanzelfsprekend is.
  Dat kan best nog een tijd duren OF we moeten de situatie een beetje helpen en een week de afzet stilleggen en bewaren, invriezen, aan de koeien/varkens geven of gewoon niet afleveren.

 • farmerbn

  Veel nederlandse boeren zijn zo getergd en woest dat het binnenkort eens fout afloopt. Er komen ongelukken en de politiek moet dat voorkomen.

 • Firma Vellenga

  Het is toch zo triest dat het zover moet komen... Wij, boeren moeten de politiek vertellen dat het zo niet goed komt. (Met, in Nederland) Een gezonde politiek stond er voor ons, de harde werkers, de belastingbetaler etc. Maar de mensen die de hand ophouden zijn beter uit met deze politiek

 • Gradje 1966

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.