Home

Nieuws 13 reacties

Boeren: € 200 boete voor stalinbraak is geen straf

Boeren verzamelden in Arnhem buiten het Paleis van Justitie om een statement te maken voor strenger straffen van acties van dierenactivisten.

Applaus klinkt voor konijnenhouder Henk Oonk als hij uit het Paleis van Justitie in Arnhem loopt. Meer dan 30 boeren en 6 trekkers met spandoeken wachten hem op, nadat de boer uit Vragender (Gld) bij de Officier van Justitie heeft toegelicht waarom hij vindt dat inbrekende dierenactivisten strenger gestraft moeten worden. Duidelijk geëmotioneerd bedankt hij de boeren voor hun komst. “Ik voel me enorm gesteund door jullie.”

Lees verder onder foto

Konijnenhouder Henk Oonk houdt buiten de rechtszaal een emotioneel betoog, gesteund door zijn vrouw. - Foto: Lydia van Rooijen
Konijnenhouder Henk Oonk houdt buiten de rechtszaal een emotioneel betoog, gesteund door zijn vrouw. - Foto: Lydia van Rooijen

Omarmd door zijn vrouw, vertelt hij: “Eerder heb een brandbrief gestuurd naar de minister van Justitie, maar daar heb ik niks van gehoord. Niet eens een ontvangstbevestiging.” Hij stopt even, maar na een bemoedigende glimlach van zijn toehoorders, gaat hij verder. “Hebben ze dan niet door wat de impact van dit soort acties is? Moeten er doden vallen voordat er wat gaat gebeuren?”

Inbrekende dierenactivisten

De konijnenhouder betrapte twee inbrekende dierenactivisten in zijn stal, vorig jaar oktober. Een van beide moest voor de rechter komen, omdat hij al vaker is veroordeeld voor extreme acties. De activist is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding en een week cel.

De ander kreeg van de officier een geldboete van € 200 en daarmee was de kous af, wat betreft het OM. Oonk is het hier niet mee eens en schreef een brief naar de Officier van Justitie, met het verzoek de zaak alsnog te vervolgen. Die brief heeft hij vrijdagmiddag toe mogen lichten. Over een paar weken hoort hij of het OM alsnog tot vervolging overgaat. “Maar mij is al verteld dat het advies is om mijn aanvraag niet te honoreren. Het is blijkbaar standaard om inbrekers zonder strafblad alleen deze boete op te leggen.”

Boeren zijn dit soort acties zat.”

Dat laatste is de reden waarom er vrijdagmiddag boeren naar Arnhem zijn gekomen. “De boete voor door rood rijden is hoger,” vertelt Nelleke Hamoen, geitenhouder in Barchem, “en dat voelt totaal onrechtvaardig.” De aanwezige boeren willen dat er meer aandacht is voor acties waarbij dierenactivisten de wet overtreden en dat de politie hier alert op is.

Steun voor Oonk

Woensdagochtend ging een berichtje uit onder boeren uit het oosten van Nederland, met de vraag of ze vrijdag Oonk wilden steunen. De voorzitters van POV en NVP boden aan om namens Oonk de pers te woord te staan. Achteraf zegt Linda Jansen van POV: “Ik ben echt trots op Henk. Het is ongelofelijk dapper wat hij doet. We staan hier vandaag niet alleen voor hem, maar voor de hele veehouderij. Boeren zijn dit soort acties zat.”

Organisator Jos Bolk, zelf vleesveehouder, is tevreden, als de meeste pers vertrokken is en ook de boeren weer aanstalten maken om naar huis te gaan. “In verband met de coronamaatregelen wilden we het niet te groot maken. Een paar trekkers om de aandacht te trekken en de spandoeken aan op te hangen. Verder geen overlast veroorzaken, maar er wel zijn voor onze collega. Dat is goed gelukt.”

Laatste reacties

 • TimmerBloemen

  Hier in de Verenigde staten van Amerika als er dierenactivisten op nertsen fokkerijen inbreken en betrapt worden worden ze veroordeelt voor terorisme en gaan ze letterlijk minimaal 5 jaar de gevangenis in, en een gevangenis hier in de states is niet erg sociaal zoals in Europa

 • husky

  Een Crimineel mag bijna vrij rondlopen en de hardwerkende burger moet van zijn gebouwen een gevangenis maken om ze te weren.

 • St. LBG

  Voor wie kweek jij eigenlijk konijnen, de Duitse markt? Is er echt geen betere, maatschappelijk meer acceptabele manier om je brood te verdienen? Hebben ze jou wel eens verteld dat wij hier in Nederland helemaal geen konijnen eten? Meerderheid In Nederland is het helemaal zat dat dat hier alleen voor de export dieren gekweekt worden, daarvoor is ons land veel te klein

 • Maas1

  @St.LBG wat jij of ik van bepaalde economische activiteiten zou moeten vinden doet niet ter zaken.Als activiteiten volgens wet- en regelgeving worden uitgevoerd is er niets om je gram over te spuien en zeker niet op een ondernemer die zijn bedrijf uitoefend. We hebben gewoon met onze fikkers van andermans spullen en eigendommen af te blijven,en al helemaal niet via de weg van bezettingen en intimidatie. Als het je niet aanstaat moet je in DenHaag zijn daar krijgen wetten en regels vorm. Wordt maar eens volwassen!

 • farmerbn

  Vandaag in de krant stond dat van de gemaakte auto’s in nederland voor meer dan 90% voor export wegggaan. Ook maar sluiten dan? Ook asml produceert voor alleen de export. Truttig argument dus.

 • Alco

  En Tata Steel export.
  ST LBG U bent een …..

 • bankivahoen

  Start een crowdfunding en koop alle konijnen houders uit St lbg@. Wat let je? Of liever lui dan moe? Anders niet zeuren tegen legale activiteiten.

 • kleine boer

  st LBG de enige reden is dat het land te klein is? Dus als we in een groter land wonen is het geen probleem?

 • bankivahoen

  Start een crowdfunding en koop alle konijnen houders uit St lbg@. Wat let je? Of liever lui dan moe? Anders niet zeuren tegen legale activiteiten.

 • ????

  Meneer of mevrouw stichting laag bij de grond volg mij bent u ook zo’n linkse rakker die bij deze man wel zou kunnen/willen inbreken maar hier in Nederland worden ook konijnen gegeten hetzij niet zoveel maar heb jij je al helemaal niet mee te bemoeien stelen is zeer slecht en dierenterroristen moeten veel strenger nog gestraft worden en doet de politiek dat niet dan gaan wij dat als sector zelf doen klaar !!

 • trekker123

  Valt mee dat activisten nog geen subsidie krijgen van de postcodeloterij. Hoewel het me niet zou verbazen als ze dat af en toe via een achterdeur inderdaad krijgen.

 • info36

  St. LBG, je radicale mening klaar hebben is tegenwoordig in Nederland heel gewoon aan het worden. Tegenwoordig hoor je niets anders dan over anti-discriminatie. Blijkbaar mogen boeren door radicaal links wel gediscrimineerd worden. Wat je zegt is zeer smerig. Deze ondernemer doet iets wat door de wet is toegestaan en werkt hard om jullie soort goedkoop voedsel aan te bieden en wat krijg je terug, het goedkeuren van crimineel en gewelddadig gedrag. De wereld is echt de weg aan het kwijt raken.

 • GJ Bunt

  Beste collega,s

  Vooral NIET reageren op activisten.
  Met hen is geen normale communicatie mogelijk.
  zijn er alleen op uit om zoveel mogelijk ondernemers net zo negatief te maken als ze zelf zijn....

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.