Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:15 mei 2020

Tweede Kamer kritisch over voermaatregelen Schouten

Partijen in de Tweede Kamer zien liever andere manieren om de stikstofuitstoot te verminderen.

Tweede Kamerfracties van VVD, CDA, PVV, SGP en Partij voor de Dieren reageren zeer kritisch op de voermaatregelen die landbouwminister Carola Schouten voorstelt om stikstofreductie te realiseren. Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die de partijen hebben ingediend. Ook Schoutens eigen partij, ChristenUnie, ziet liever andere manieren om de stikstofuitstoot te verminderen dan het begrenzen van de hoeveelheid ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee.

Zorg over uitvoerbaarheid en diergezondheid

De partijen zijn vooral bezorgd over het effect van de maatregelen en het draagvlak ervoor. Partijen zijn bezorgd over de uitvoerbaarheid en het effect voor de diergezondheid. CDA vraagt waarom er niet gekozen is voor een gemiddeld gehalte aan ruw eiwit in krachtvoer, in plaats van een absoluut gehalte. Geurts wijst Schouten nog even op haar toezegging dat de voermaatregelen een doelvoorschrift zouden worden en dat er geen meerkosten aan zouden zitten. Volgens Nevedi kan de maatregel tot 30.000 euro per bedrijf gaan kosten. Ook vraagt Geurts of overwogen is om de Bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) in te zetten om stikstofruimte te creëren.

Tijdelijke aard voermaatregelen

VVD‘er Marc Harbers is bezorgd of de tijdelijke aard van de maatregel – van september tot januari – wel echt zo blijft, ook als er dan nog geen alternatief plan is opgesteld met de sector. Ook heeft hij vragen over de onderbouwing van de voorstellen. SGP pleit voor het breder kijken dan alleen krachtvoer. ‘Hoe groter de gereedschapskist, hoe scherper boeren aan de wind kunnen zeilen ten behoeve van het optimaliseren van de eiwitbenutting.” De partij vindt dat Schouten niet op de stoel van de boer moet gaan zitten.

Ureumgetal

ChristenUnie vraagt zich af of zo’n gedetailleerd middelvoorschrift – met concrete normen – als voorgesteld wel nodig is voor de juridische houdbaarheid en of een doelvoorschrift niet mogelijk is. Ook vraagt de partij waarom niet is gekozen voor een regeling met een doelvoorschrift op basis van het ureumgetal in de melk, dat ook een indicator is van de stikstofefficiëntie. PvdD spreekt van een gekunstelde tijdelijke maatregel, die een minuscule bijdrage zou kunnen leveren.

Negatieve impact voor biologische bedrijven

Ook GroenLinks heeft twijfels over het voorstel. De partij is bezorgd over het draagvlak in de sector en de handhaafbaarheid. Ook vreest GroenLinks een extra negatieve impact voor biologische bedrijven. D66 heeft geen kritiek. Deze partij wil alleen weten waarom er uitzonderingen zijn voor bepaalde voertypen.
Afhankelijk van de antwoorden van Schouten zal de Kamer besluiten of er een debat volgt over de voermaatregelen. Omdat het gaat om een ministeriële regeling wordt er niet gestemd over het voorstel.

Lees ook: Voerdeskundigen zien vooral nadelen van voerspoor

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ieder doet zn eigen plasje er over en mme Schouten voert t onverkort in.

 • farmerbn

  Schandalige reactie D'66. Sturen op ureumgetal is het beste. Maar niet zo makkelijk voor weide-bedrijven zonder mais en dat zal de reden zijn om ureumgetal niet te kiezen. Maisboeren en vooral die op het zand moeten genaaid worden.

 • deB.


  Zitten hier de 2 grote voerboeren achter?? De lobby is gaande geweest i now.

 • Kletskoe

  Terecht kritisch maar als puntje bij paaltje komt gaan coalitiepartijen de minister steunen want de bouw moet hoe dan ook verder. Dat het niets kost lijkt mij stug. Niemand koopt voor de lol voer met hoog eiwit aan.

 • Kletskoe

  Terecht kritisch maar als puntje bij paaltje komt gaan coalitiepartijen de minister steunen want de bouw moet hoe dan ook verder. Dat het niets kost lijkt mij stug. Niemand koopt voor de lol voer met hoog eiwit aan.

 • EMERGO!

  raar dat een voermaatregel als tijdelijk instrument de bouw zou kunnen helpen en de stikstof crisis tijdelijk kan verlichten! Maar een stikstof voordeel doordat heel Nederland door corona virus thuisblijft, geen vliegtuig meer opstijgt en de lucht BEWEZEN veel schoner is, niet mag meetellen!
  Je zou toch denken dat we genaaid worden!
  Met zulke ministers/onduidelijk korte termijn beleid, heb je geen vijanden nodig.
  Ik voorspel: fosfaatrechten zijn er dadelijk over en niks meer waard. We krijgen er bovendien stikstofrechten of CO2 rechten bij! Deze worden onbetaalbaar!

 • tinusje

  komt dus uit koker v d66....gelukkig staat erin in de wet 19% re per kg diervoerder en niet per kg ds....

 • Kleine huiskavel

  Veel melkveebedrijven voeren een eiwit en een energie brok keurig afgestemd op de behoefte van iedere koe in zijn eigen lactatiestadium naast het basisrantsoen dat aan het voerhek ligt of in de wei staat.
  Dat word nu wel lastiger om het goed te doen maar de politiek heeft geen verstand van zaken. Net als bij de mislukte onderzaai van een vanggewas ipv binnen een paar wekdagen na oogst mais verplicht inzaaien.

  Wat betreft de luchtvaart de staat is grootaandeelhouder van KLM en zal zijn eigen belang zwaarder laten wegen dan het belang van de boeren.
  Net als ook met de kunstmest ipv mest gebeurt want ook daar heeft de overheid zijn eigen belang.

 • D. de Jong

  Van voer maatregel voor dieren naar eet maatregel voor de bevolking. Zeer zeer klein stapje.

 • Maas1

  Waarom wordt er niet ingezet op mestaanwenden aan lengen met water geeft een grotere reductie en raakt niet dierengezondheid en dierenwelzijn.
  Als je in een droge periode water te kort hebt vang je regenwater op, dan stellen ze daar geld voor beschikbaar. Kunnen ze door bouwen.

 • anton1937

  Een niet op de praktijk gericht voorstel,jammer alleen maar verliezers de boeren die hogeren voerkosten moeten betalen, het milieu omdat de N uitstoot niet verlaagd wordt. Ministerie luister naar Nevedi die kunnen exact berekenen wat het beste is voor milieu en het beste past bij de boer. In de kamer stelde Geurts goede vragen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.