Home

Nieuws 9 reacties

Testen moeten uitwijzen of Van Rooi weer open mag

De uitkomsten van verder onderzoek onder de medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond moeten uitwijzen of de slachterij na dinsdag 2 juni weer open mag.

Volgens de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost voert de GGD overleg met alle betrokken partijen om te bepalen op welke wijze aanvullende testen gaan plaatsvinden. Op basis hiervan wordt bepaald hoe de besmettingsgraad in het bedrijf is. Als hier meer duidelijkheid over is, kan besloten worden het bedrijf al dan niet op te starten na 2 juni 18.00 uur, het tijdstip tot wanneer de sluiting door de Veiligheidsregio nu is ingesteld. Directeur Marc van Rooi bevestigt dat hij in gesprek is met overheidsinstanties om al zijn personeel te laten testen.

Oorzaak besmettingen onduidelijk

Volgens Van Rooi heeft zijn bedrijf alles gedaan om de arbeidsomstandigheden voor het personeel veilig te maken. Alle aanbevelingen van het RIVM zijn opgevolgd en op sommige plekken is zelfs meer gedaan. Marc van Rooi: “Er zijn medewerkers die net zo ingepakt zijn als verpleegkundigen op de IC.” Van Rooi zegt geen idee te hebben waar de besmettingen vandaan komen. Hij wil alle mogelijke oorzaken uitsluiten. Hij heeft daarom de hulp van RIVM gevraagd om te onderzoeken of het in de luchtcirculatie of de filters daarvan zit. Op zijn verzoek is nog geen reactie gekomen, aldus Van Rooi.

NVWA reageert snel

De varkens die afgelopen nacht al geladen waren om bij Van Rooi te worden geslacht, zijn overgenomen door andere slachterijen, waaronder Westfort. CEO van Westfort Robbert van ’t Hoff bevestigt dat de slachterij ook zaterdag slacht vanwege het plotselinge grote aanbod én met Pinksteren voor de deur. “Complimenten voor de NVWA dat zij zo snel positief hebben gereageerd op het verzoek om deze zaterdag te slachten”, aldus Van ’t Hoff.

GGD‘en gaan eerst kijken bij welke slachthuizen het risico het grootst is, daar wordt dan als eerste getest

Tevens is Van ’t Hoff gisteren gebeld door de GGD met het aanbod om vanaf morgen (zaterdag) alle slachterijmedewerkers te gaan testen op het coronavirus, inclusief de mensen van KDS en NVWA. Westfort heeft direct positief gereageerd op dit aanbod. Morgen begint het testen van de 400 mensen en maandag gaat het testen verder.

Grote opgave

Minister Hugo van Jonge van volksgezondheid zei vrijdagmiddag dat de GGD‘en alle medewerkers van slachthuizen gaan testen op het coronavirus. Volgens De Jonge doen ze dit wel op een ‘verfijnde’ manier. “Ze gaan eerst kijken bij welke slachthuizen het risico het grootst is, daar wordt dan als eerste getest.”

Volgens de minister zijn de GGD‘en volop aan de slag. Hij benadrukt dat het om een grote opgave gaat en niet iedereen direct getest kan worden. Er werken ongeveer 24.000 mensen in de sector. “Het is dan ook een giga-klus”, aldus de minister. “Daarom doen we het risico-gericht.”

De Jonge benadrukt dat de verantwoordelijkheid om het virus in te dammen nog steeds bij werknemers en werkgevers van de slachthuizen ligt en niet enkel bij de GGD. “Iedereen moet zich aan de regels houden. Werknemers moeten thuisblijven bij klachten en werkgevers moeten het zo inrichten dat men 1,5 meter afstand kan houden.”

Mede-auteurs: Jacco Keuper, Kees van Dooren en ANP

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • niet

  Prima dat ze 100% van het slachthuis personeel willen testen. Maar laten we dan zo eerlijk zijn om dat ook in andere sectoren te doen Hugo!! Laten we eens beginnen met ziekenhuis, zorginstelling personeel. En natuurlijk de Tweede kamer niet vergeten!!!

 • kiepel

  Ook supermarktpersoneel testen. Ben benieuwd of ze alle Appie en Jumbo's ook durven te sluiten.

 • farming1

  staat er vanavond hier bij de Albert Hein n busje kenteken RO komen 7 werknemers uit gaan n krat bier halen "" vraag " Gaat AH nu dicht ?

 • mariapeel

  Echte smeriger anti vleeslobby

 • boerkebrabant

  toch appart, bij de eerste test was ongeveer 8? % besmet, bij de volgende tests hebben ze contact personen van de eerste besmette personen gedaan, en bleek dat er 21 van de 130 geteste personen besmet zijn, die uitslag is niet verwonderlijk,
  om op basis daarvan een slachthuis te sluiten vind ik nogal wat, wat gaat er gebeuren als dadelijk iedereen getest is en het blijkt weer rond de 8% te zijn?
  dinsdag morge 5 uur beginnen met slachten zou ik zeggen . en stuur de rekening maar naar rutten

 • Alco

  @ boerkebrabant. Of als blijkt dat in bepaalde gebieden onder de gewone mensen al 20 % antistoffen hebben.

 • boerkebrabant

  deze positieve mensen hebben toch geen antie stoffen? die hebben toch actief virus bij zich, anders is het helemaal te gek v  deze positeve geteste hebben toch geen antiestoffen? ik mag aan nemen dat die actief virus bij zich hebben
 • boerkebrabant

  daar ging iets fout

 • string

  De woorden Testen, computermodellen, gegevens en dat met betrekking tot RIVM, dan moet ik aan de fabeltjeskrant denken. Niet te geloven, dat we ons nog steeds oren op laten plakken en de poten uit laten trekken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.