Home

Nieuws 23 reacties

Slachterij Vion Apeldoorn dicht

De slachterij van Vion in Apeldoorn is momenteel gesloten. Niemand mag het terrein verlaten.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Ton Heerts, heeft aan het eind van de ochtend opdracht gegeven aan de politie om het terrein voor de productielocatie Vion in Apeldoorn af te sluiten.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De politie constateerde dat het vervoer van medewerkers niet volgens de RIVM-richtlijnen gebeurde. Er zaten te veel mensen te dicht op elkaar in kleine busjes. De politie ging woensdagmiddag 27 mei met meerdere voertuigen en met een hoge alarmering richting de slachterij.

Op dit moment mag niemand het terrein op en wordt iedereen die aanwezig is, geregistreerd. Die lijsten worden vergeleken met de lijsten van de vestiging van Vion in Groenlo. Dat gebeurt door de GGD die wordt ondersteund door de brandweer.

Ton Heerts: “Gisteren nog hadden we er vertrouwen in dat de Vion zich aan alle afspraken zou houden. Ik heb toen aangegeven dat het vertrouwen duurt zolang Vion zich aan de afspraken houdt. Dat is op dit moment niet het geval.”

Minister staat achter ingrijpen Veiligheidsregio

Als slachthuizen de coronarichtlijnen niet volgen, kan dat consequenties hebben. Dat benadrukte Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in reactie op de sluiting van de slachterij van Vion in Apeldoorn. De beslissing om het terrein van het slachthuis af te sluiten werd genomen door de Veiligheidsregio, maar Schouten zegt er wel ‘volledig achter’ te staan.

De minister sprak dinsdag 26 mei nog met vertegenwoordigers van de vleessector over aanvullende maatregelen om besmettingen met corona tegen te gaan. “Ik heb onderstreept dat het in hun eigen belang is dat de regels worden gehandhaafd”, zegt Schouten een dag later. “Het is echt in hun belang dat werknemers op een veilige manier kunnen werken, wonen en vervoerd worden. Als dat niet het geval is, zijn er consequenties. Dat merken ze vandaag.”

Eerder werden slachthuizen van Vion gesloten wegens uitbraken van het nieuwe coronavirus Covid-19. Vion kondigde eerder deze week aan aanvullende maatregelen te nemen, zoals het beschikbaar stellen van ruimere bussen.

Vion: berichten uit Apeldoorn ‘zeer verontrustend’

Een woordvoerder van Vion laat weten de berichten uit Apeldoorn ‘zeer verontrustend’ te vinden. “Naar wij hebben begrepen doet de politie onderzoek in onze vestiging in Apeldoorn of er mogelijk een of meerdere mensen zouden zijn die op de quarantainelijst van Groenlo zouden staan.” Volgens Vion is het goed dat de politie dit probeert vast te stellen, maar de slachterij vindt het ook onbegrijpelijk dat daarvoor blijkbaar aanleiding is.

De Vion-woordvoerder zegt de feiten af te wachten en te kijken waar het concern kan bijdragen aan wat de feitelijke situatie is. “Laten we helder zijn hoe wij als Vion hierin staan: voor ons en voor onze medewerkers gelden dezelfde afspraken als voor ieder ander: als iemand positief is bevonden op het coronavirus, ga je netjes in quarantaine en blijf je in quarantaine gedurende twee weken. Daaraan heeft iedereen zich te houden. Geen enkele uitzondering.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • kleine boer

  En over 3-4 dg met zijn alle in de trein naar het strand is natuurlijk geen enkel probleem.....

 • Kelholt

  Alarm! Alarm! Er staan mensen bij elkaar te werken!

  Even ter verduidelijking. Bij Vion Food Group zijn alle 657 medewerkers getest op Corona. Iets meer dan 22% is besmet. Bij deze 147 mensen is GEEN sprake van klachten. Deze groep levert dus een bijdrage aan de door onze premier genoemde 'groepsimuniteit'.

  Er is dus een hoog percentage (22%) aan besmettingen en een laag percentage (nul) aan klachten. Hoe gevaarlijk is het virus dan voor gezonde mensen zonder onderliggende aandoening?

  Als er in de bouw, waar de buitenlandse werknemers ook samen wonen en samen reizen, getest zou worden zou dit waarschijnlijk hetzelfde resultaat opleveren. De bouw dus ook maar stilleggen?

  En dan meteen even de Tweede Kamer testen. Hier lopen volgens mij namelijk wel wat mensen rond die ziekteverschijnselen vertonen.

 • EV71

 • Tuig

  Er wordt gekeken of er geen mensen aan het werk zijn die in quarantaine horen te zitten.

 • Bolder01

  Wat een hutspot , wie controleert de werknemers hollanders, BUITENLANDERS, zzpers in de vrije tijd ? Op elke werknemer een BOA dat brengt een hoop werk gelegenheid😜🤔

 • veldhuij1

  hulde aan rutte, hij wenste groepsimmuniteit. deze leveren deze hardwerkende mensen bij vion. geen enkele zieke. alleen "doktoren"van de nvwa die wegrennen.

  goede reactie kenholt

 • a van Gerwen

  Alles wat met vlees te maken heeft heeft een slecht imago gekregen. Je ligt als bedrijfstak onder een vergrootglas en dit soort "over"reacties zijn daar een resultaat van.

 • kuiken007

  bedankt Schouten, dit is een actie om het vegetarische bedrijf van de minister schouten te ondersteunen

 • Oké dan

  Het zwartepieten is begonnen.

  Dit was te verwachten zie onderstaand artikel uit het AD van 20-05-2020

  Patrick de Leede, COV
  De branche vraagt om regie, en kijkt daarvoor naar Carola Schouten, minister van Landbouw. ,,Maar we horen niks. Bijna twee weken geleden vroegen we al of personeel van slachterijen met voorrang getest kan worden. We hebben nog steeds geen reactie gehad.”

  De FNV deelt zijn frustratie. ,,Ik zie geen minister die verantwoordelijkheid neemt”, zegt Phlippen. ,,Daar maken we ons heel veel zorgen over. Het personeel van de slachthuizen is erg ongerust. Ze lezen over de uitbraken in andere slachterijen. Toch moeten ze gewoon weer aan het werk.”

  Na een rondje bellen langs overheidsinstanties, rijst het beeld van een cultuur waarin iedereen vooral naar elkaar wijst. De NVWA zegt dat het wel verantwoordelijk is voor de dierenartsen in de slachterijen, maar niet voor het overige personeel. De arbeidsinspectie zegt dat het wel naar de werkplek kijkt, maar niet naar besmettingen. Het ministerie van Landbouw gaat wel over dierenwelzijn, maar verwijst voor vragen over het testbeleid naar Volksgezondheid. Daar wijzen ze weer naar de GGD’s.

 • Vhouder

  werken word nog een keer verboden in nederland

 • Vhouder

  kuiken007 wat bedoel je met vegetarisch bedrijf van minister van schouten

 • dejongj

  Misschien overtrokken reactie, maar van vion ook niet handig om je niet volledig aan de regels te houden als je onder een vergrootglas ligt.

 • KFB

  Vion valt ook wel wat te verwijten dacht ik zo of niet??! Niet te geloven toch!! Mooi bezuinigd op busjes👍We staan er weer mooi op!! Geef ze een stok om mee te slaan!!wij boeren lopen weer het grootste risico...

 • Koen Franken

  @de jong . klopt helemaal . !!

 • Vhouder

  als je mensen aan het werk zet die in quarantaine zitten ben je niet goed wijs

 • Oké dan

  Vhouder dit bedoelt kuiken007 ik weet niet of het familie is.

  bd.nl/woudrichem/minister-schouten-heropent-bedrijfspand-familiebedrijf-schouten~a3208d76

 • Oost Gelre

  Het lijkt erop dat ze bij de VION beter weten waar de varkens vandaan komen dan waar hun personeel vandaan komt.

 • haj146

  Precies @ kelholt

 • string

  Stemming makerij, trap daar toch niet in. Corona, ik weet niet wat ik er van moet denken. Al de ramp scenario's zijn niet uitgekomen toch, hup alles weer normaal (op vrijwillige basis). Ben je bang dan blijf je thuis. Iedereen heeft het recht om over zijn eigen leven te beslissen in een democratie, lijkt mij. De balans is totaal zoek.
  Als je naar rechts kijkt, dan zie je links NIETS

 • drikhend

  Regels zijn regels en hoe slim is het als je gewaarschuwd bent om dan mogelijk mensen van Groenlo naar Apeldoorn te laten gaan werken .Dit is vragen om problemen . Je geeft zelf een stok om je zelf te laten slaan . Alleen is het al veel langer bekent en een publiek geheim dat wat er nu speelt met huisvesting ,vervoer en al de zaken er rond omheen . Niet altijd volgens de regels gaat wat betreft gezondheid ,veiligheid en menswaardigheid . Aangezien het een publiek geheim is weet de overheid dit natuurlijk niet en controleurs natuurlijk ook niet . Want deze hebben het natuurlijk druk om hier op toe te zien . En ja dan bestaat dit door de onbekendheid en drukte natuurlijk in het geheim al veel langer . En nu men niet met teveel in een auto of bus mag zitten zien de controleurs in eens dit wel en ja ze zijn er ook achter gekomen dat de mensen niet goed gehuisvest zijn . God wat doen ze hun werk toch goed . Ja de minister treed nu hard op want gisteren is er overleg geweest . Ik zou zeggen laat me niet lachen want hoe deze mensen na hun werk komen en wonen en werken . En de beloning hier voor . Zijn allang bij iedereen bekend en daar is niet of nauwelijks voldoende tegen op getreden daar waar misstanden zijn . En dat er nu opgetreden wordt tegen overtreden corona regels is alleen maar goed . Maar de zaken die voor dien al niet klopten hadden toen ook al aangepakt moeten worden en nu niet min of meer misbruikt worden om bedrijven te sluiten .

 • string

  Er zijn alleen maar regels, als je aan de 1 voldoet is de kans groot dat je een andere overtreed. Uiteraard zijn er niet wel willende mensen, die je moet wijzen op hun tekortkomingen en eventueel bestraffen. De boer en de transporteur en de werknemers zijn allemaal ergens wel vies, ruig of slecht (media). Wij krijgen echt niet de informatie waar het echt om draait. Ik weet het ook niet, maar uiteindelijk is het klootjes volk weer de sigaar. Alle verhalen worden opgeklopt. Beter niet geïnformeerd, dan slecht geïnformeerd. Verdeel en heers.

 • porky power

  Deze busjes zullen toch wel vaker als alleen gisteren deze mensen vervoeren die volgens mij ook zelf kunnen beslissen of ze in stappen wel erg raar dat er al 10 weken niets aan de hand was en nu schreeuwt de politiek moord en brand want et is weer een stok om de landbouw mee te slaan

 • Alco

  Als je alles zo volgt in de media is de werkomstandigheid niet de boosdoener, maar het vervoer en huisvesting.
  Dan de vraag:
  Is een werkgever er verantwoordt voor hoe iemand op zijn werk komt?
  En hoe die zijn vrijetijd doorbrengt?

  Iedereen trapt er weer in om de sector een trap te geven.

  Zelfs een boer @Bennie die suggereerde dat bij champignonteelt de besmetting niet aan de orde was.

  Laat ze daar ook maar eens gaan testen!!!!!! voordat hij zulke uitspraken kan doen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.