Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:27 mei 2020

Schouten: maak plan voor meer uitval slachterijen

Vleesveesectoren moeten zich voorbereiden op het uitvallen van meer slachterijen vanwege uitbraken van het coronavirus onder personeel. Dat is de boodschap die landbouwminister Carola Schouten dinsdagavond 26 mei heeft meegegeven aan vertegenwoordigers van slachterijen en LTO Nederland.

Schouten sprak na afloop van het overleg, dat langer duurde dan gepland, van een intens gesprek. Daarbij lag het accent op de veiligheid van de werknemers van de slachterijen en de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Situatie moet verbeteren om sluiting slachterijen te voorkomen

De minister was minder stellig in haar bewoordingen over mogelijke sluiting van slachterijen, maar tijdens het gesprek met de sectorvertegenwoordigers heeft ze aangegeven dat er sprake moet zijn van verbetering van de situatie.

Mocht net als in Groenlo en Scherpenzeel ook in andere slachterijen sprake zijn van grote aantallen besmettingen met het coronavirus onder het personeel, dan kan de NVWA andermaal besluiten het toezicht stil te leggen. De veiligheidsregio kan besluiten om een slachterij te sluiten omwille van de gezondheid van de werknemers.

Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voorde Vleessector (COV) relativeerde na afloop de intensheid van het gesprek. “Ik heb geen schrammen of bulten opgelopen.” Gert-Jan Oplaat (organisatie van pluimveeslachters Nepluvi); “Als dit intens was, dan weet ik niet hoe ik andere gesprekken moet typeren die ik hier gevoerd heb.”

Goebbels COV: 1,5 meter in acht nemen en schotten plaatsen

Goebbels zei dat de slachterijen er alles aan doen om te zorgen dat werknemers de regels van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen opvolgen, onder andere door de 1,5 meter in acht te nemen en door schotten te plaatsen. Hij zei dat de situatie in slachterijen er op dit moment anders uitziet dan op de archiefbeelden die her en der verschijnen. “De mensen werken niet meer zo dicht op elkaar.”

Goebbels erkende dat de werkgevers verantwoordelijk zijn voor hun werknemers, zoals de minister eerder zei. Die verantwoordelijkheid gaat ook over het transport en de huisvesting. De werkgevers zullen daar controles op uitvoeren en als de situatie niet volgens de RIVM-richtlijnen is, zal er worden ingegrepen.

Maatregelen slachterijsector nog onbekend

Over de exacte maatregelen die de slachterijsector wil nemen, kon de COV nog niets zeggen. Ze moeten nog worden afgestemd met de leden. Volgens een woordvoerder is het een breed pakket met aanvullende, ‘vrij ingrijpende’ maatregelen gestoeld op vier onderwerpen: de werkplek in het bedrijf, de veiligheid van NVWA- en KDS-medewerkers, het vervoer van en naar het bedrijf en de huisvesting. Als concrete voorbeelden noemt de woordvoerder het dragen van mondkapjes, minder personen in een bus en controle op de huisvesting. Ten slotte is ook het preventief en herhaaldelijk testen een maatregel.

Minister Schouten heeft een verzoek gedaan aan de gewestelijke of gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD) om werknemers van slachterijen te testen op corona. Als uit de tests blijkt dat veel werknemers besmet blijken te zijn, kunnen ook andere slachterijen worden gesloten. Hoe het testen van alle slachthuismedewerkers geregeld gaat worden, is nog onduidelijk.

Lees ook: Vion wil alle medewerkers preventief testen op corona

Complimenten voor eendenhouderij die productie heeft stilgelegd

De minister heeft de eendenhouderij gecomplimenteerd met de maatregel om de productie geheel stil te leggen – dat gebeurde overigens om economische redenen en niet vanwege besmetting van werknemers op een slachterij. Zij gaf aan dat andere veehouderijsectoren ook over dat soort scenario’s moeten nadenken, om te voorkomen dat bij sluiting van slachterijen dierenwelzijnsproblemen ontstaan.

Volgens Gert-Jan Oplaat zullen pluimveeslachterijen elkaar collegiaal helpen, als onverhoopt een bedrijf uitvalt. “In het verleden hebben we dat ook laten zien.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Tinus1

  Dat is lekker.... Schiphol ligt ook stil, moet dus kunnen? ? Zonder flinke staatssteun? ?

 • Mtstermors1

  Vind dat mens met de dag gekker worden.
  Volgens mij staan die nvwa mensen niet tussen de slachtlijn. Dus zij hebben geen last moeten gewoon hun werk doen

 • Steenbok

  Mtstermors1 volgend mij weet jij niet waarover je praat

 • porky power

  Te mors heeft gelijk deze minister heeft nergens geen verstand van hoe kan de varkenshouderij híer nu op inspelen het effect van minder aandekken heeft pas op een veel later tijdstip effect bij de eenden is de cyclus veel korter

 • Kelholt

  Laat het even duidelijk zijn bij Vion Food Group zijn alle 657 medewerkers getest op Corona. Iets meer dan 22% is besmet. Bij deze 147 mensen is GEEN sprake van klachten. Deze groep levert dus een bijdrage aan de door onze premier genoemde 'groepsimuniteit'.

  Er is dus een hoog percentage (22%) aan besmettingen en een laag (geen) percentage aan klachten. Hoe gevaarlijk is het virus dan voor gezonde mensen zonder onderliggende aandoening?

  Als er in de bouw, waar de buitenlandse werknemers ook samen wonen en samen reizen, getest zou worden zou dit waarschijnlijk hetzelfde resultaat opleveren. De bouw dus ook maar stilleggen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.