Home

Nieuws 33 reacties

RIVM onderzoekt verband veehouderij en corona

Het RIVM gaat onderzoek doen naar het verband tussen veehouderij en het coronavirus.

De vele coronabesmettingen in Oost-Brabant en Noord-Limburg roept vragen op over een mogelijk verband tussen het virus en intensieve veehouderij. Het ministerie van Landbouw wil hier meer duidelijkheid over en heeft gevraagd om onderzoek.

Lees ook: RIVM onderzoekt verband luchtvervuiling en corona

Fijn stof en Q-koorts

De vele besmettingen in regio’s waar ook veel veehouderij is, is voor sommigen te toevallig. Medische experts vertellen in het AD dat het verband tussen beide factoren mogelijk is, maar kunnen nog niets zeggen over de mogelijke oorzaak. Fijn stof en Q-koorts worden genoemd, maar hiervoor is vooralsnog geen bewijs.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt dat juist om die reden er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen veehouderij, luchtvervuiling en het coronavirus.

Studie Veehouderij en Gezondheid Omwonenden

De medici van het RIVM moet hier dus meer duidelijkheid over scheppen. Mogelijk wordt het onderzoek ondergebracht bij het onderzoeksteam van de VGO-studie (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden), een meerjarig onderzoek naar de relatie tussen luchtweginfecties en omwonenden van veehouderijen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • kleine boer

  Ook in Italië /Spanje onderzoek laten doen dan....

 • BW

  Met al die luchtwassers komt er toch geen fijnstof meer uit stallen, of zie ik dat fout?
  Ik heb het idee dat alles wat fout gaat in Nederland, de landbouw daar meteen de schuld van krijgt. Het moet kapot. Dat de lucht veel schoner is zonder verkeer en industrie, daar hoor je weinig over.

 • BW

 • @123

  Gisteren nog op telegraaf.nl ,volgens onderzoekers van de universiteit van Helsinki zijn als gevolg van de corona maatregelen ,de luchtkwaliteit zo verbeterd dat er in Europa 11.300 voortijdige overlijdens zijn voorkomen,in de 30 dagen voor
  24 april was de gemiddelde Europeaan blootgesteld aan 37% MINDER stikstofdioxide en 12% MINDER fijnstof.Waarom hoor je RIVM hier niet over.

 • Alco

  New York volop met vee!!!!
  Alleen de aankondiging van onderzoek smullen anti-vee clubs al van.
  Je moet je onschuld maar weer bewijzen.

 • EL

  New York heeft Chinatown, en heel veel auto's, vliegtuigen etcetera

 • Mbmb

  Man, man, we zoeken naar een verband wat er niet is, dankzij de anti boeren lobby. Ik zal gratis het verband geven: carnaval en te laat ingrijpen.

 • daan1908

  Kijk even op Geen Stijl.nl pagina 2
  van 1 mei : van Rossum , daar staat het !!!!!

 • boer a

  Er is ook een verband tussen het dragen van een aansteker en longkanker: van de mensen die een aansteker bij zich hebben krijgt een veel hoger % longkanker!

 • farmerbn

  Helemmal eens met Mbmb

 • Gradje 1966

  Schouten heeft weer wat gevonden om de boeren op te ruimen voor weinig geld.
  Als dit verhaal waar zou zijn kon er geen boer oud worden.

 • drikhend

  Ik vraag mij af wat ,wie kan en moet je nog geloof aan hechten . De pres doet er nog een schepje bovenop . En alles is waar als je het moer goed brengt en een bepaald gevaar mee gegeven wordt . Want niemand zit op zoiets te wachten . Het schoppen tegen de landbouw en veehouderij is gemakkelijkst . Relatief zijn er maar paar boeren . En veel burgers die ergens werken en of auto rijden , de wereld rond reizen . En velen werken bij bedrijven die op de een of andere manier milieu ook belasten . Dus als politiek moet je om je goed wil te bewaren natuurlijk niet aan de werkplek komen en aan de verworven rechten van alle luxe . Brabant en Limburg liggen dicht bij het Roergebied en herbergen zelf ook grote industrieën . Mogelijk kunnen er verbanden zijn met meer vatbaarheid door uitwendige omstandigheden . Maar het virus is niet in Nederland ontstaan maar hier gehaald of gebracht door mensen . Dus de wereld straks weer rond gaan vliegen voor de Fun en weer een nieuwe ziekte halen of laten brengen en de veehouderij weer proberen de zwarte piet toe te spelen .

 • Gebageit

  In belgie is ook het oosten van het land meer besmetting en in Frankrijk in het noord oosten! Maar volgens mijn zit de intensieve veehouderij daar juist in het westen van het land!! Zoude ze daar een verband gaan zoeken met corona en weining veehouderij!!

 • EL

  Het RIVM is door de landbouw op zijn plaats gezet in oktober vorig jaar, nu willen ze hun terug pakken!

 • anton1937

  Er is moeilijk of bijna onmogelijk om het verband vast stellen of er een verband is tussen corona en de veehouderij. Fijnstof voorkomen van de veehouderij is het beste. Biologische luchtwassers die regelmatig schoongemaakt moeten worden werken prima, resultaat fijnstof wordt voor bijna 100% gereduceerd. Kippen in stallen voorkomt fijnstof.,uitloop is risico voor fijnstof dus verbieden. Melkgeiten en melkschapen in stallen met luchtwassers voorkomt Q-koorts besmettingen bij de mens.

 • Gebageit

  En als je goed naar de gebieden in nederland kijk waar veel besmettingen zijn zeggen de mensen friet en waar weinig besmettingen zijn patat , ik vind dat de rivm ook daar grondig onderzoek naar moet doen want ik vind dat zeer beangstigend....

 • Gebageit

  Anton 1937 zeg geen onwaarheden, stostallen met luchtwasser werkt niet ,ik spreek uit ervaring. En Q-koorts wordt verkomen omdat wij de geiten ieder jaar enten!

 • afm

  in spanje waar veel meer mensen zijn over leden is niet veel vee je kunt zien waar het om gaat boeren ruimen

 • trekker123

  Volgens meneer De Hond is het allemaal zo helder als wat: temperatuur in combinatie met absoluut vochtgehalte van de lucht verklaart alles! Maar wie het weet mag het zeggen.

 • de Eijk

  Er staat in het Dagblad van het Noorden een "mooi" artikel op de website. In de gedrukte versie vanochtend stond een iets "milder" verhaal. Er moest kennelijk een schepje bij op ! Twee kaartjes, één met gebieden met "hoge stikstof" en één met "ziekenhuisopnames". Appels en peren ... in "Zeeland, Hasselt en Heerde" geen stikstof maar (helaas) wel hoge ziekenhuisopnames .... in "Friesland, Twente en Achterhoek" hoge stikstof en ( gelukkig ) lage ziekenhuisopnames. Maar de boeren en NO-Brabant en Noord-Limburg "hebben het weer gedaan". Want het bewijs is toch duidelijk !! En het RIVM en medestanders kunnen weer gaan onderzoeken en weer lekker "boeren bashen"... bah ... bah .. bah !!

 • @123

  Hoe kan het dat iemand ,die op de zwarte lijst staat van de artsen, RIVM baas wordt.

 • nvanrooij1

  De herkomst van fijn stof in Nederland is voor 9% afkomstig uit de veehouderij en voor 73% uit het buitenland. Oost Brabant en Noord Limburg liggen in de driehoek Ruhrgebied, Antwerpen en Rotterdam en hebben bij diverse windrichtingen last van al deze gebieden. Laat ze dat onderzoeken in plaats van een tunnelvisie onderzoek richting de veehouderij.

 • Professor P

  Resultaten van het onderzoek hoeft het RIVM niet af te wachten, want ze hebben hun doel al bereikt: de media maakt de veehouderij verdacht/zwart.
  Laat ze lekker druk zijn met hun ICT speelgoed waar miljoenen in omgaan: Aerius modellen, NL alert app of Corona app's. Deze apps hebben allemaal 1 overeenkomst: of het werkt niet in de praktijk, of het klopt niet met de praktijk.

 • ghsmale

  En weer lopen ze er in de polonaise achter aan
  alaaf!!!!!!!!!!!

 • Alco

  @123 8.41 Verklaar je nader?

 • @123

  @Alco, google ninefornews.nl en dan naar "Rivm-baas van Dissel staat op de zwarte lijst van artsen .Dit is de reden"

 • Bennie Stevelink

  @123, ninefornews is een site met fake-informatie. Het staat vol met nep-informatie en complottheorieën.

 • @123

  Had je reactie al verwacht Bennie, hij staat gewoon op de site van zwartelijstartsen.com als je een link in het artikel aanklikt.

 • Bennie Stevelink

  @123, hoe serieus is die “zwartelijstartsen.com”? Is dat van een officiële instantie die meet met objectieve maatstaven, of is het van een stel beunhazen die iedereen erop zetten waar ze een hekel aan hebben?

  Ik lees namelijk dat hij erop gezet is omdat hij als lid van het Medisch Tuchtcollege een uitspraak heeft gedaan waar sommigen het niet mee eens waren.

 • @123

  Hoe serieus die website is weet ik niet Bennie , maar er is een uitspraak vsn een rechter dat men de site online mag houden,er is dus wel serieus naar gekeken.Verder laat ik het hierbij anders wordt het een welles nietes app.

 • farmerbn

  Er lopen wel heel veel varkens in Amsterdam en Rotterdam tegenwoordig. Was er geen verband tussen varkens en corona?

 • fietskip

  RIVM PAS OP : Het onderzoek zal zeer goed gecontroleerd worden door deskundigen uit de landbouw. Weet wat je zegt, anders ga je weer af als een sukkeltje. En dat gaat de geloofwaardigheid van een wetenschapsinstituut geen goed doen!
  We weten allemaal dat NOx concentratie in de lucht slecht is en dat mensen daardoor eerder sterven. Bij ammoniak concentratie in de lucht is dat niet het geval. Als je dan zegt dat de ammoniak reageert met de NOx op enige manier en zo fijstof vormt kun je jezelf afvragen wie het nu veroorzaakt. De NOx uitstoot blijft nog lang hoog, de ammoniak wil men weg. Wat voor een probleem maak je nu? Trouwens de NOx is bij heel veel gebieden hoog waar ook veel Corona voor komt. Trek nu maar je conclusie, of zal de politiek weer voor de zoveelste keer achter de feiten aan lopen en alvast suggereren dat de landbouw het doet?

 • @123

  Vandaag op de blog van Maurice de Hond over "de dolende Van Dissel ", toch blijkbaar niet de sterkste persoon om dit RIVM te leiden.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.