Home

Nieuws 3 reacties

PvdD: halveer slachttempo vanwege coronarisico

Slachthuizen moeten coronarichtlijnen beter opvolgen vindt de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet bij slachthuizen beter moet afdwingen dat de coronarichtlijnen worden opgevolgd. De Kamer stemde voor een motie van Partij voor de Dieren (PvdD) die hierom vraagt. Tijdens het coronadebat riep Eva van Esch van de PvdD op tot het halveren van het slachttempo in slachterijen. “Slachthuizen lijken brandhaarden voor het coronavirus. In verschillende landen, waaronder Nederland, zijn grote aantallen besmettingen onder medewerkers geconstateerd”, aldus de politica. Vier vakbonden schreven een brandbrief over onveilige werksituaties in slachthuizen.

Naleving anderhalvemeterrichtlijn

Volgens Van Esch is met het huidige slachttempo het naleven van die anderhalvemeterrichtlijn onmogelijk in Nederlandse slachthuizen. De partij roept op slachthuismedewerkers te beschermen door hen te laten testen, de anderhalvemeterrichtlijn af te dwingen door het slachttempo te halveren en dieren te beschermen door per direct fokbeperkingen in te stellen.

Fokbeperkingen

Premier Mark Rutte zegt dat slachthuizen tot nu toe normale productie hebben kunnen draaien. “Er is nu dan ook geen noodzaak voor fokbeperkingen. Stallen raken nog niet vol. Daarnaast hebben we ook geen wettelijke mogelijkheden om, als crisismaatregel, verplichte productiebeperkende maatregelen op te leggen”, zegt Rutte. Hij wijst er wel op dat branche- en producentenorganisaties hun leden kunnen adviseren productiebeperkende maatregelen te nemen, mits dat wordt goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Personeel slachthuis testen op corona

Het extra testen van slachthuispersoneel gebeurt op dit moment niet. Rutte hoopt dat zo snel mogelijk iedereen in Nederland met klachten getest kan worden. Wel is al enkele keren in Nederland het slachtproces stilgelegd omdat bedrijven en medewerkers zich niet aan de coronamaatregelen houden. De antwoorden van Rutte stelden de PvdD niet tot tevredenheid. Ze dienden een motie in waarin ze de regering vragen af te dwingen dat slachthuizen de RIVM-richtlijnen naleven en ervoor te zorgen dat slachthuispersoneel kan worden getest op corona. De motie werd met steun van SP, PvdA, PvdD, GroenLinks, Groep Krol- Van Kooten, Denk, D66, 50Plus, PVV en Van Haga aangenomen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • @123

    In Duitsland bleek dat de slachthuizen niet de oorzaak waren van de vele besmettingen onder het meestal buitenlandse personeel , maar de pensions/ huurhuizen waren meestal volgepropt met de werknemers ,met corona als gevolg.

  • Vhouder

    als ze het tempo halveren begint de zelvde dag esther ouwehand weer te zeuren dat de stallen te volkomen en daardoor welzijnsproblemen . de pvdd geeft niks om corona bij mensen ze kijken alleen naar dieren

  • drikhend

    Dan ook de slachterijen de mogelijkheid geven om meer uren te slachten . Zodat ze hun personeel toch allemaal in kunnen zetten , En er geen berg dieren in de stallen blijven liggen . Het moet geen Amerikaanse toestand worden . En voor enkele dieren kan een fok beperking invloed hebben op middellange termijn . Maar bij de meeste dieren duurt dat bijna jaar of meer voor dar echt resultaat heeft . Het is te zot dat er vraag is naar vlees en dan met zulk voorstel komen wat op moment geen enkele zin heeft . Laat ze meedenken hoe probleem op te losse en dan met voorstellen komen hoe dit in de toekomst te voorkomen bij incidenten en langere crisis . Hun zullen dan de veestapel willen inkrimpen . Maar dat lost zulke problemen niet op . Want dan krimp de slachtsector net zo hard of nog harder . Maar als iemand in nood zit kun je hem of haar zo hard pakken als je wil als je ze van je afhankelijk kunt maken . Dus alle kanalen dicht knijpen en je kunt de weldoener uithangen met steun en een flink eisen pakket .En iedereen kan bij deze partijen in vullen wat dat is .

Of registreer je om te kunnen reageren.