Home

Nieuws 10 reacties

Nieuw Brabants college wil verduurzaming per 2024

Het beoogde nieuwe College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant kiest er niet voor om opnieuw 2028 als jaar te kiezen, waarin de verduurzaming van stalsystemen gerealiseerd moet zijn.

Dat blijkt tijdens de presentatie van het nieuwe bestuursakkoord ‘Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant’, dat VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant hebben opgesteld.

Het nieuwe college wil dat op 1 januari 2024 veehouderijen voldoen aan de eisen uit de Interim Omgevingsverordening. Het aftredende college ging uit van 2022. Toch zullen die twee extra jaren als een teleurstelling voelen voor veel boeren. Omdat het CDA het vorige college juist opblies vanwege het – in hun ogen – te strenge veehouderijbeleid, waren de verwachtingen heel hoog van het nieuwe college met het CDA.

We moeten de snelheid er in houden, we zijn al een eind op streek en die voorsprong willen we behouden

Op de vraag waarom niet is teruggevallen op het eerder geaccordeerde 2028 gaf beoogd CDA-gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, Elies Lemkes-Straver aan dat Brabant de gerealiseerde voorsprong ten opzichte van andere provincies graag wil vasthouden. “De datum 1 januari 2024 is goed, want duurzaamheid is ook een belangrijke opgave. We moeten de snelheid er in houden, we zijn al een eind op streek en die voorsprong willen we behouden. Daarnaast lijkt het landelijk beleid steeds dichter onze kant op te schuiven”, aldus de oud-ZLTO directeur. In het bestuursakkoord staat hierover letterlijk: ‘Deze datum (1 januari 2024, red.) is noodzakelijk als stok achter de deur’.

Lees ook: Uitspraak Brabantse eisen verduurzaming uitgesteld

Ook CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon vindt 2024 alleszins te verdedigen. “We willen een duurzaam en ondernemend Brabant dat boeren toekomst biedt. 2024 is wat ons betreft een prima pijler. We zijn namelijk ook rentmeester van onze provincie waarin natuur en landbouw samen moeten gaan.”

Emissie-eisen op bedrijfsniveau

Volgens Lemkes is het ook niet meer dan logisch dat landbouw en natuur in dezelfde portefeuille zitten. “Het zijn bondgenoten, we gaan voor duurzame voedselproductie.”

Wat het nieuwe college ook aanpast is dat niet langer de emissie-eisen op stalniveau gelden, maar op bedrijfsniveau. Hierdoor krijgen agrarische ondernemers ruimte om emissies van stallen te middelen, aldus het college.

Tijdens de Statenvergadering op 15 mei zal het nieuwe Brabantse College van Gedeputeerde Staten geïnstalleerd worden.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  we staan er nu echt helemaal alleen voor, wat een teleurstelling, maar op wie moeten we nou nog stemmen?

 • anton1937

  Het probleem dat 1 januari 2024 de daidlijn is geworden i p v 1 januari 2028 zoals het in de rest van Nederland zit hem bij de VVD die in 2017 met D66,de SP en de PvdA akkoord is gegaan. Zou nu de VVD instemmen met 1 januari 2021. De boeren nu winst geboekt te hopen is dat b v toch minstens 1 januari 2026 of later haalbaar dan moet de VVD door de knieën

 • Vhouder

  kan me niet voorstellen dat het 24 wordt gewoon schandalig brabant moet gewoon gelijk zijn aan de rest van nederland

 • Vhouder

  middelen van stallen is wel grote voorruitgang

 • Jamin

  Boeren zijn ook ondernemers Economisch duurzaam en flexibel genoeg om ook ecologisch duurzaam te zijn
  Laat onder andere de VVD , CDA en CU , dat nooit meer vergeten!

 • Alco

  Wanneer wordt de Agrio enquête onder de aandacht gebracht.
  80 % van de LTO ondervraagden willen bij het Collectief blijven.
  Voorzitter Calon wil echter een andere weg bewandelen.
  Tja, Dat krijg je ervan als je een PvdA er als voorzitter kiest.
  Die komt vanzelfsprekend in een spagaat terecht.

 • anton1937

  Jamin boeren zijn al 40 jaar ecologisch met hun bedrijfsvoering milieubewust. Pasta die ook door biologen wordt gegeten,wordt bereid uit tarwe, de afval van de pasta wordt door het vee opgegeten, hetzelfde geldt al 40 jaar voor de aardappel- afval voor de frites en chip productie. De veehouderij is zelfs ik geslaagd om de stikstof uitstoot sinds 1990 met 65% te verlagen,terwijl de stikstofuitstoot van de industrie,het verkeer en de vliegvaart flink toenam. Maar wat Brabant vanaf 2017 van de landbouw wil is niet realistisch maar absurd.

 • haj146

  Politiek, het blijven onbetrouwbare etterbakken. Wat een gebazel met voorsprong en blablablabla. Allemaal kostprijsverhogende nonsens waar je je knaken in moet steken

 • Gebageit

  Duidelijk dat de vvd achter die datum zit, die zitten er alleen om het groot kapitaal....

 • Schrauwen Landbouw

  Duurzaam: Het gedeelte duur in het woord lukt altijd.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.